Вхід | Реєстрація

Як заготовити дрова, не порушуючи законів

Як заготовити дрова, не порушуючи законів

Чергове здорожчання цін на енергоносії змушує українців шукати альтернативні види палива. Найбільш популярним і доступним із них у нашому регіоні є дрова. Де в районі можна заготовляти деревину, до кого звертатися з приводу цього? З такими питаннями читачі тижневика постійно звертаються до редакції.

Секретар Кобеляцької міської ради Сергій Галушко розповів, що за дозволом на видалення сухих аварійних дерев, які досягли своєї вікової межі, необхідно звертатися в міську раду:

— Наприкінці зими у мікрорайоні Ведмедівка були проведені такі роботи. Після погодження з екологічною службою під спилювання потрапили 35 аварійних дерев. Ділову деревину використали на будівництво церкви, а залишок забрали місцеві жителі. Якщо ж питання стоїть про розпилювання дерева, яке впало, то достатньо дозволу міської ради. Таким чином ви попереджаєте владу про свої дії та матимете пояснення для правоохоронних органів.

Зі слів Сергія Станіславовича, за аварійну деревину кобелячанам не потрібно сплачувати кошти до міського бюджету.

— Випилюванням сухих аварійних дерев на вулицях міста та в паркових зонах, у основному, займається комунальне підприємство «Міська сервісна служба», — говорить секретар міськради. — Одержану деревину використовують для обігріву приміщення «Водоканалу», а з наступного опалювального сезону — для дитсадків та інших держбудівель. Ми повідомляли раніше кобелячан про закупівлю твердопаливних котлів для цих закладів.

Щодо дерев, які ростуть на подвір’ї приватних садиб, посадовець поінформував, що, згідно постанови Кабміну № 1045 від 1 серпня 2006‑го року, власники земельних ділянок за власним бажанням мають право їх видаляти.

У Кобеляках функціонують два державні підприємства, які займаються реалізацією деревини: Кобеляцьке агролісництво (підрозділ ДП ПДЛП «Полтаваоблагроліс») та Кобеляцька філія ДП «Кременчуцьке лісове господарство». Вони постійно продають дрова для населення. Лісничий Кобеляцького агролісництва Олексій Лукачов повідомив, що кубічний метр сосни або вільхи буде коштувати 96 гривень, твердих порід (береза, дуб, ясен, клен, граб) — 150, м’яких (осика, липа, тополя, верба) — 72 гривні. У Кобеляцькій філії ДП «Кременчуцьке лісове господарство» поінформували, що дрова паливні відпускають за такими розцінками: 1‑ша група (береза і тверді) — 167 гривень за кубічний метр, 2‑га (сосна, вільха) — 141, 3‑тя (м’які) — 124. Ціни в обох підприємствах зазначені без урахувань навантаження і перевезення.

Наостанок кореспонденти «ЕХО» вирішили поцікавитись схемою отримання дозволу на випилювання деревини в сусідній області. Голова Царичанської селищної ради Геннадій Сумський наголосив, що порядок видалення дерев на підконтрольній йому території регламентується постановою Кабінету Міністрів № 1045 від 1 серпня 2006‑го року:

— У документі чітко прописано, що видалення зелених насаджень на території населеного пункту здійснюється у разі: будівництва об’єкта архітектури, знесення аварійних, сухостійних дерев, при ліквідації аварійної ситуації на інженерних мережах, досягненні деревом вікової межі, ліквідації наслідків стихійного лиха та для відновлення світлового режиму. Також для цього необхідне рішення виконавчого органу селищної ради. Підставою для його прийняття є заява, подана юридичною чи фізичною особою.

Наприклад, якщо ви бажаєте провести санітарну чистку посадки (випиляти аварійні дерева), яка знаходиться на території селищної ради, то необхідно написати заяву. Після її надходження селищна рада утворює комісію з питань визначення стану зелених насаджень та їх відновної вартості, до складу якої входять представники заявника, власника земельної ділянки, селищної ради, Держекоінспекції, а в разі потреби — балансоутримувача території та комунального підприємства, що здійснює утримання зелених насаджень. Ця комісія перевіряє посадку, визначає дерева, які можна спилювати.

Та, як пояснив Геннадій Вікторович, у цій процедурі є один важливий недолік:

— Справа в тому, що представники Держекоінспекції знаходяться аж у Дніпродзержинську і для роботи в комісії їх потрібно самим привозити і відвозити. Та ще й екологи навряд чи виділять час для поїздки.

Отож, щоб без мороки запастись на зиму дровами, слід звернутися до лісничих підприємств. Якщо ж ви бажаєте спиляти старе дерево в населеному пункті або провести санітарну рубку в посадці, обов’язково зверніться до місцевого органу управління. Це допоможе вам при зустрічі з дільничним інспектором та вбереже від штрафу. І запам’ятайте, що постанова Кабінету міністрів № 1045 від 1 серпня 2006‑го року діє по всій Україні.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 травня 2015, 17:45 | Кобеляки | Суспільство
1. шофер / 8 травня 2015, 20:22
Вот адін: Посилання на www.google.com.ua

А вот и два: Посилання на www.youtube.com

Нащот другої ссилки - уточнення. Назву відеоролику не читайте взагалі - немає ніякої назви, вона там тупо от фонаря, забийте на неї. Дивіться посто на суть того що показує хлопець. Ну і задавайтеся питанням...
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації