Вхід | Реєстрація

Чи можна прожити без субсидії

Чи можна прожити без субсидії

Усе населення України стурбоване прийнятими владою новими непосильними тарифами на природний газ. Уряд замилює очі субсидіями. Та чи покриють вони витрати населення?
По-перше, ці антинародні тарифи знищують дрібних і середніх підприємців та фермерів. По-друге, соціальні норми житла (Постанова №409 від 6 серпня 2014-го року) обмежують застосування субсидій. Страждають, як правило, одинокі пенсіонери.

Чи зможуть збагнути жителі України «дотепність» нав’язаних субсидій? Уряд установив непосильні ціни на газ, а потім, умовно, дає кожному гроші, щоб споживач зміг розрахуватися за його використання. Це — хворе марення. Чи не краще було б установити розумні ціни, які повинні бути диференційовані в залежності від обсягів споживання? Такий би механізм дозволяв населенню дбайливо витрачати газ і докладати всі зусилля для зменшення тепловитрат. Українці повинні побачити справедливо збільшену ціну для власників «королівських» маєтків, які в період розкрадання державної власності нічого нам не залишили, окрім зубожіння. Зараз тарифи одинакові і для багатих, і для бідних. Знову народ обдурений. Запропонований урядом варіант компенсації хибний хоча б через те, що держава щорічно повинна виділяти величезні кошти на субсидії. І ця соціальна допомога має зростати, оскільки уряд уже попередив населення про майбутні неодноразові подорожчання на всі джерела енергії. І так буде продовжуватися до безкінечності. Це майже те саме, як дірявим відром носити воду в будинок.

Більшість людей розуміють, що субсидії — це гроші на вітер, марнотратство, безглуздість, а також тягар і гальмо для всієї економіки. Доки українці не навчаться економити, доти країна не буде конкурентноздатною європейською державою. Розрахунок показує, що ці гроші розумніше було б один  раз розділити між населенням для того, щоб користувачі мали можливість модернізувати опалювальну систему чи утеплити свої помешкання. Та чи вистачить для цього у влади розуму?
Що робити? Шановні співвітчизники! Не раджу вам сподіватися на нашу державу. Розруха економіки, свавілля в правосудді, відсутність у країні справедливості це, на жаль, триватиме ще не один рік. Не гайте часу, модернізуйте опалювальну систему, робіть теплоізоляцію, утепляйтеся. Своєю працею, наполегливістю і розумом ви мусите достойно пережити кризу. Іншого шляху немає.

Поділюсь особистим досвідом, який показує, що можна досить дешевими і простими способами досягти позитивних результатів. Не дивлячись на те, що стіни двох будинків (хата і літня кухня, загальна площа — 140 квадратних метрів) обкладені цеглою з теплоізоляцією, однак у першу ж зиму я зрозумів, що треба утеплятися з усіх сторін.

Більше 25-ти років переймаюсь темою енергозбереження. Як видно з таблиці, теплоізоляції немає меж.

 

Як я зменшив витрати газу

з 2800 до 1800 кубічних метрів на рік

№ п/п

Опалювальний сезон (роки)

Види  робіт

Річне споживання м3

1

2009­-2010-­ий

Щоб потрапити в 1­шу категорію (до 2500 куб. м) використовував дрова + електроенергією (у будинку — дискомфорт).

2450

2

2010­-2011­-ий

Перша реконструкція опалювальної системи, дрова + електрокалорифер (у будинку — дискомфорт).

2400

3

2011-­2012­-ий

Друга реконструкція опалювальної системи. Пінопластом утеплив горище. Літня кухня — третя шибка. Плита + дрова (у будинку — дискомфорт).

2200

4

2012­-2013-­ий

Підлога — килими, тепловідбивачі, ізоляція опалювальної системи. Компенсаційний бак. Третя реконструкція опалювальної системи. Набив штахетки на друге горище. Плита + дрова (у будинку ще присутній дискомфорт).

2050

5

2013-­2014­-ий

Теплоізоляція горища: глина, солома. Обмазав глиною фронтони. Утеплив двері горища. Поставив двері на ґанку. На вхідні двері коридору набив планки, ущільнив. Топлю дровами не систематично (у будинку дискомфорт майже зник).

1950

6

2014­-2015-­ий

Теплоізоляція горища. 8 разів розбирав плиту в хаті і довів її до нормальної роботи. Установив третє скло. На цьому етапі у будинку стало комфортно. Дровами не топив. Теплоізолював з середини всі укосини вікон. Січень 2015 рік.

1800

7

Плани на 2015­2016-­ий

Теплоізоляція віконних укосів з вулиці. Відключення опалення в літній кухні. Теплоізоляційні шпалери (дві кімнати). Експериментальна плівка — четверта шибка (2 вікна). Південну, північну стріху — законопатити.

1250

8

Плани на 2016­2017-­ий

Друга теплоізоляція фронтонів глиною. Теплоізоляція підлоги коридору і кухні (ДСП, ДВП). Можливо, під килим постелю пакувальний картон.

1150

 


Автор: З повагою, теплотехнік Анатолій СОКОЛОВ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 травня 2015, 18:39 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації