Вхід | Реєстрація

Чи є життя після об’єднання громад?

Чи є життя після об’єднання громад?

Про суть адміністративно-територіальної реформи та перспективи, які відкриються перед громадою після її проведення, тижневику «ЕХО» розповів Кобеляцький міський голова Олександр Ісип.

Читачам, котрі слідкують за публікаціями в «ЕХО», відомо, що Олександр Михайлович — один із перших керівників у районі, хто підтримав Закон «Про добровільне об’єднання громад» та долучився до його реалізації.

Ще на квітневій цьогорічній сесії кобеляцькі депутати ухвалили рішення запропонувати жителям сусідніх Підгорянської, Золотарівської, Кунівської, Сухинівської та Красненської сільських рад об’єднатися в одну громаду. Після чого в деяких населених пунктах були проведені сходки за участю місцевих мешканців та представників райцентру. Та доки жодна громада не виявила бажання приєднатися до Кобеляк.

На прохання мешканців району кореспонденти «ЕХО» зустрілися з міським головою Олександром Ісипом і детально обговорили суть реформи та її позитивні й негативні сторони для населення.

— Перший і головний принцип об’єднання — це максимально ефективна робота місцевої влади, — говорить міський голова. — Тобто, щоб обране людьми керівництво могло безперешкодно виконати поставлені перед ним завдання. По-друге, це дасть можливість сконцентрувати фінанси для впровадження й реалізовувати на місцях дрібних і середніх проектів. Держава буде напряму працювати з громадами. Так, вони менші, ніж район, але при цьому більші за сільські ради.

Зі слів Олександра Ісипа, кошти для розвитку громад надходитимуть безпосередньо з Києва і в жодній іншій структурі не затримуватимуться. Уже в цьому році частина податків із продажу пального, алкоголю й тютюну наповнюють місцеві бюджети, із 2016‑го сюди додасться і збір за нерухоме майно. Фінанси, зібрані на місцях, використовуватимуться на благо місцевих жителів. Тоді можна буде без перешкод полагодити і дах школи чи Будинку культури, і збудувати новий дитячий садок. А так місцева влада не може утримувати зі свого бюджету будівлі, котрі належать районній владі, оскільки в такому разі кошти використовуються нею не за призначенням. Район не втручатиметься у справи громади, у його відомство входитимуть лікарня, ліцей та школа-інтернат.

— Крім того, якщо громади об’єднаються, тоді вони матимуть змогу розробити стратегію, вибрати шлях свого розвитку, — продовжує Олександр Михайлович. — Одні розвиватимуть рибне господарство, інші відповідатимуть за оздоровлення населення, треті працюватимуть у виробничій і транспортній сфері.
Щодо майбутнього реорганізації рад і адміністрацій, посадовець пояснив:

— Кожна громада потребуватиме кваліфікованих спеціалістів. Якщо в Кобеляках відбудуться скорочення держслужбовців, то на ці кадри зросте попит у сусідніх громадах. Там також створять свою структуру управління. І керівництво буде зацікавлене укомплектувати її професіоналами. Це все робитиметься для того, щоб самостійно працювати з державою. Бо, маючи в штаті потрібних спеціалістів, можна і стратегічні плани будувати, і проекти виготовляти, і кошти освоювати. А відповідально виконана робота, яка принесе користь громаді, відбиватиметься і на їх заробітній платні.

Окремо міський голова зупинився на розподіленні коштів між населеними пунктами, які входитимуть до складу громад. Він пояснив, що всі питання з благоустрою будуть вирішуватися на засіданні виконавчого комітету. Кожен населений пункт представлятиме староста, який матиме рівне право голосу з головою громади. Такий представник спілкуватиметься зі своїм населенням та доноситиме їх проблеми і пропозиції. Також життя громади розглядатиметься на сесіях. Від кожного населеного пункту будуть делеговані, наприклад, два депутати. Ісип наголосив, що всі вони матимуть рівне право голосу.

Наприкінці розмови очільник Кобеляк розвіяв побоювання щодо перенесення всіх державних органів у майбутні центри, до яких входитимуть Кобеляцька й інша громади:

— Податкова, яка функціонує в нашому районі, вже кілька років є філією Кременчуцького представництва, і це фактично ніяк не позначилось на її роботі з населенням. Отож, їздити в Кременчук за довідками ніхто не буде.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 червня 2015, 09:16 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації