Вхід | Реєстрація

Сухинівка і Підгора ставлять бюджетні рекорди

Сухинівка і Підгора ставлять бюджетні рекорди

Саме в цих сільських радах найкраща ситуація з наповненням бюджетів. А ось Орлицька, Чорбівська та Кіровська сільради план бюджетних надходжень не виконали.

Днями редакція «ЕХО» отримала цікавий документ. Він називається «Аналіз виконання плану по доходах станом на 29 травня 2015 року» і містить цифри виконання надходжень до бюджетів всіх органів місцевого самоврядування по Кобеляцькому району. Ці дані надав голова Кобеляцької районної ради Василь Мирошнеченко. Безпристрасні і аполітичні цифри свідчать, що у Кобеляцькій міській, Білицькій селищній та більшості сільських рад зібрали грошей значно більше, аніж планували. Погана ситуація із наповненням бюджету лише в Орлицькій та Чорбівській сільрадах. Там план виконали, відповідно, на 62,2 та 89,32 відсотка. Трішки не «дотягнули» до ста відсотків у Кіровській сільраді. Там бюджет наповнився на 99,79 від запланованої суми. Районний бюджет теж недобрав 0,32 відсотка.

Справжніми рекордсменами по наповненню бюджетів виявилися невеличкі Сухинівська та Підгорянська сільради. У Сухинівці до місцевої казни надійшло 602 тисячі 928 гривень, що становить 405 відсотків виконання, у Підгорі — 655 тисяч 629 гривень або 357 відсотків від запланованого. Добре наповнився бюджет і в найбільших громадах. Кобеляки виконали план на 202 відсотки, Білики — на 176, Бутенки — на 248.

Потрібно відзначити, що значне перевиконання планових показників зафіксоване в тих радах, на території яких розташовані автозаправні станції. Адже в них із 2015 року почали залишатись гроші із акцизного податку. У місцевих реаліях — це із продажу бензину, тютюну і алкоголю.

Тобто, гроші на розвиток місцевої інфраструктури в місцевих органів влади нарешті з’явилися. Крім того, вони вперше за чотири роки отримали можливість використати кошти вільного залишку. Пояснення для непосвячених у бюджетний процес, що це означає. На протязі кількох років місцеві органи влади отримували гроші у вигляді зібраних податків, але використати їх не могли. Кошти фактично забирала держава. Вони «висіли» на рахунках у Держказначействі, а міські та сільські урядовці роками чекали, коли їм віддадуть їх же гроші. Так от, у 2015 році держава нарешті почала повертати старі борги.

 

У Кобеляках ремонтуватимуть дороги, у Біликах — лікарню, інші — думають

Дізнавшись про таку оптимістичну тенденцію, логічно було поцікавитись, як місцеві посадовці і депутати планують використовувати гроші, які у них нарешті з’явилися. Це особливо цікаво, зважаючи на майбутню адміністративно-територіальну реформу, яка змінить межі громад, а сільські ради в сучасному їх вигляді взагалі зникнуть. Про плани щодо використання бюджетних коштів розповідали посадовці Кобеляцької , Білицької, Сухинівської та Підгорянської рад.

Сергій Галушко, секретар Кобеляцької міськради:

— Як відомо, міська влада вже реалізовує низку інфраструктурних проектів. Зараз ми в основному використовуємо кошти вільного залишку. Гроші з перевиконання бюджету зможемо витрачати лише у другому півріччі. Так, міський бюджет буде перевиконаний. У першу чергу завдяки тому, що в результаті процесу децентралізації і змін у бюджетному законодавстві місто отримує кошти із трьох нових для нас податків. Мова йде про акцизний податок, податок на нерухомість та адміністративний збір. Від акцизного податку за перший квартал місто отримало 300 тисяч гривень, 180 із них надійшло в результаті діяльності заправної станції «ВОГ». За результатами півріччя, очікуємо близько 550 тисяч додаткових надходжень. Названу суму, згідно із законодавством, ми можемо використати виключно на ремонт доріг. Що й робитимемо. Гроші від адміністративного збору та податку на нерухомість підуть на інші потреби. Отже, основними статтями витрат у другому півріччі будуть ремонти доріг, розширення мережі вуличного освітлення та ремонт водопровідної мережі. Крім того, фінансуватимемо об’єкти благоустрою. Міській владі часто, й інколи справедливо, закидають, що в Кобеляках обмаль місць для відпочинку. Ця прогалина не миттєво, але буде ліквідована. Будуть облаштовані нові дитячі майданчики, побудований майданчик для занять екстремальними видами спорту. Мова йде про велосипедистів і скейтбордистів. У планах також спорудження літньої сцени біля РЦКД та облаштування території біля меморіалу українському козацтву.

Наталія Левонтівцева, виконуюча обов’язки білицького селищного голови:

— Плануємо із нашими депутатами «вкластися» в ремонт Білицької лікарні. Вона давно на це чекає. Також більше коштів витратимо на культуру. Це і ремонт Будинку культури і придбання костюмів для наших «чебреців». Вони прославляють Білики і заслужили на увагу до себе. Звичайно ж, розширюватимемо мережу вуличного освітлення.

Ігор Рябека, голова Сухинівської сільради:

— Так, ми маємо велике перевиконання бюджету. У основному за рахунок акцизного податку, адже в нас функціонують кілька заправок. Куди направимо кошти? «Дірок» дуже багато. Спершу спробуємо відремонтувати клуб. Якщо не вдасться, то займемось вуличним освітленням.

Ірина Пищита, виконуюча обов’язки підгорянського сільського голови:

— У нас перевиконання досягнуте за рахунок податку, що сплатили заправки. По всіх інших статтях доходів ситуація не така гарна. Куди направити гроші — будемо разом із депутатами думати на сесії.
У подальшому ми поінформуємо читачів, чи стали дійсністю плани, озвучені згаданими посадовцями. Розкажемо й про те, як витрачатимуть бюджетні кошти в інших сільських радах.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 червня 2015, 15:26 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації