Вхід | Реєстрація

«Жителі району звертаються до лікарів у крайніх випадках»

«Жителі району звертаються до лікарів у крайніх випадках»

У понеділок на розширеному засіданні колегії райдержадміністрації говорили про функціонування комунального закладу «Кобеляцький Центр ПМСД» у контексті забезпечення надання первинної медичної допомоги лікарями загальної практики.

Це питання перед присутніми розкрила головний лікар закладу Любов Коломієць.

На початку свого виступу Любов Афанасіївна зазначила, що сучасна українська медицина потребує змін, які б приносили позитивні результати для населення:

— Зарубіжна практика доводить: одним із найперспективніших напрямків у цій сфері є запровадження загальної практики сімейної медицини. Оскільки майже вісімдесят відсотків усіх проблем, пов’язаних із здоров’ям, вирішується в первинній ланці, без направлення на лікування в стаціонари і реабілітаційні центри. Тобто, із хворими працює сімейний лікар.

Як повідомила Любов Коломієць, із 1 січня 2013 року в Кобеляцькому районі функціонує комунальний заклад «Кобеляцький Центр первинної медико-санітарної допомоги».

— Медична допомога на засадах сімейної медицини надається в 53 структурних підрозділах Центру: 10 амбулаторій та 43 ФАПи, — говорить Любов Афанасіївна, — у яких працюють 27 лікарів (по штату 44,5, не зайняті 17,5). У тому числі 12 лікарів загальної практики-сімейних лікарів, 2 лікаря-терапевта, 4 лікаря-педіатра та 121 середній медичний працівник. Медпрацівники Центру обслуговують 42900 жителів району: 23123 працездатного віку, 5919 дітей до 14 років та 1266 підлітків. Протягом року до сімейних лікарів із профілактичною метою звернулися 9876 осіб, по захворюванню — 21991. Фахівці Центру широко використовують денні стаціонари та стаціонари вдома. У цьому році відмічається зниження показників з усіх захворювань серед населення. Та це не означає, що люди хворіють менше, просто вони звертаються до лікарів у крайніх випадках.

Зі слів головного лікаря, найпоширенішими серед населення є хвороби системи кровообігу (20869) та органів травлення (4798). За І півріччя 2015 року Центром зареєстровано 394 випадки смерті. Найвищий показник смертності займає ішемічна хвороба серця (214), на другому місці — цереброваскулярні хвороби (53), на третьому — онкологічні (48).

— Лікарі загальної практики та лікарі-педіатри обслуговують 5919 дітей від 0 до 14 років, 1266 підлітків та 361 дитину до одного року, — продовжує Любов Коломієць. — На «Д» обліку перебувають 469 підлітків та 1200 дітей. Важливим розділом роботи Центру є проведення імунопрофілактики дитячого населення. Згідно зведеного звіту про виконання профілактичних щеплень, за шість місяців проведено вакцинацію БЦЖ 90 дітей (12,1 відсотка). Туберкулінодіагностикою охоплено 498 дітлахів, при плані 4237. Медичні працівники постійно проводять санітарно-освітню роботу з населенням щодо необхідності профілактичних щеплень.

Також Любов Афанасіївна розповіла, що на обліку в Центрі перебувають 123 дитини-інваліда та 63 дітей і підлітків, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Діти цих категорій оглянуті лікарями загальної практики сімейної медицини, лікарями-педіатрами та оздоровлені згідно розроблених планів.

— Лікарі та середні медичні працівники постійно здійснюють санітарно-освітню роботу. За І квартал 2015 року проведено 224 лекції, 2196 бесід, випущено 281 санбюлетень, — зазначає головний лікар. — У закладі розроблено локальний протокол первинної медичної допомоги з виявлення хворих на туберкульоз та ВІЛ/СНІД. Для цього проводяться профілактичні, флюорографічні та лабораторні обстеження жителів району. При наявності симптомів, що можуть свідчити про хвороби, людину направляють до районного фтизіатра, лікаря-інфекціоніста кабінету «Довіра», де продовжується її обстеження та лікування.

Зупинилась доповідач і на питанні співфінансування:

— Протягом усього періоду існування Центру налагоджена тісна співпраця з органами місцевого самоврядування. Наприклад, за кошти Бутенківської сільської ради проводиться ремонт Бережнівського ФАПу, придбані паливно-мастильні матеріали та медикаменти, завдяки Комендантівській сільраді замінено вікна і двері в будівлях Комендантівського й Дабинівського ФАПів.

Як пояснила Любов Коломієць, сімейна медицина в районі має чимало фінансових проблем.
— По-перше, первинна медико-санітарна допомога представлена розгалудженою мережею амбулаторій і ФАПів, які в переважній більшості потребують ремонту та заміни обладнання. По-друге, вистачає проблем із санітарним транспортом. Автомобілі «Опель-Комбо», отримані ще в 2009 році для Іванівської та Дашківської амбулаторій, не зареєстровані. Вісімдесят відсотків автівок потребують заміни шин і поточних ремонтів. Крім того, важливим є кадрове забезпечення. Через відсутність житла і недостатню заробітну плату молоді фахівці відмовляються залишатись працювати в районі.

На завершення головний лікар висловила сподівання, що при подальшому проведенні реформ в охороні здоров’я ситуація з фінансуванням первинки зміниться на краще.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 вересня 2015, 12:35 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
1. Самотерапевт / 4 вересня 2015, 13:32
Треба робити все для того щоб не хворіти. Зараз для лікування варто мати товстий гаманець. ліки за останній рік подорожчали у кілька разів. Простий "Цитрамон" зріз у ціні з 1гривні 80 коп до 4 гривень.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації