Вхід | Реєстрація

Дашківські фермери уставили двері в приміщенні пошти

Дашківські фермери уставили двері в приміщенні пошти

Уже кілька років поспіль ремонтні роботи у дашківському поштовому відділенні проводять виключно коштом його працівників та місцевих жителів.

Кілька днів тому в будівлі відділення поштового зв’язку, що в селі Дашківка, випали вхідні двері. Причина банальна: вони буквально розвалилися від старості. Адже ніхто не пам’ятає, коли їх вставляли. Швидше за все, двері є ровесниками самої будівлі. А пошту у Дашківці спорудили ще у шістдесятих роках минулого століття.

Аліна Панасенко, котра керує дашківським поштовим відділенням, повідомила про неприємність у Кобеляки. Їй відповіли, що в разі, якщо проблему за два дні не вирішать, то пошту в Дашківці просто закриють. Без дверей установа, в котрій зберігаються матеріальні цінності, функціонувати не може. Крім того, взимку без них замерзнуть, перш за все, самі працівники поштового відділення. Після такого «оптимістичного» прогнозу Аліна Панасенко подзвонила до сільського голови Олександра Калантирі і попрохала допомоги в нього. Але очільник місцевого самоврядування теж не допоміг. Він сказав, що для цього в бюджеті немає грошей. У всякому випадку, так стверджує Аліна Панасенко.

Тоді Панасенко вирішила просити допомоги в місцевого люду. Вона говорить, що останні кілька років утримання та ремонт приміщення пошти повністю лягло на плечі жителів Дашківки. Ні керівництво «Укрпошти», ні сільська рада цим не займаються. Аліна розповідає:

— За вісім років нам видали лише вапно і банку зеленої фарби. Усе інше, що потрібно для ремонту, ми купляємо за власні гроші. І це при тому, що наші листоноші отримують по 500-600 гривень у місяць. Ось зараз двоє людей хочуть розрахуватися. І як їх утримати, коли їм взимку доведеться ходити в Шевченки і Ревущине, щоб пенсії рознести? А це — десять кілометрів у один бік. І — за п’ятсот гривень. Якщо ж нас закриють, то бабусям і дідусям взагалі тяжко доведеться. Буде приїжджати пересувне поштове відділення. Та чи вони встигнуть до нього? Якби не люди, то наша будівля вже давно б розвалилася. От і зараз, селяни почали здавати гроші на двері. Зоя Скотар, інвалід першої групи, двадцять гривень дала, пенсіонери несуть. Слава Богу, у нас є фермери, які ще й у депутати пройшли. Вони миттю на проблему відреагували.

Завдяки допомозі Олега Данка, Віталія Краснощока, Олексія Біліченка, Володимира Сиси та Миколи Гуржія вдалося досить швидко придбати і встановити нові двері. Це відбулося в суботу 7 листопада. Олег Данко після закінчення робіт із встановлення дверей вручив Аліні Панасенко ключі від них і сказав:

— Ми не допустимо, щоб поштове відділення у Дашківці закрили. Допомогли придбати двері, допоможемо ще й ще. Адже все це робиться для найбільш незахищених у соціальному плані людей: для пенсіонерів. Так, я особисто можу поїхати в Кобеляки і там провести необхідні платежі, зробити покупки. А багато людей не мають такої змоги. У них уся надія на пошту. Тому ми, як фермери і як депутати, не залишимо наших поштарів без підтримки. Але хотілося б, щоб і сільрада була активнішою. Знаєте, я постійно плачу внески по соціальній угоді. І буду робити це й надалі. Але дуже не хотілося, аби гроші використовувалися лише на зарплати і премії працівникам сільради.

Трішки помовчавши, Данко додав, звернувшись до Аліни Панасенко:

— Аліна, а гроші, ті, що здали пенсіонери та Зоя, віддай їм назад. Їм і самим є на що їх витратити.

Розповів про своє бачення ситуації і Олександр Калантиря, дашківський сільський голова. Він сказав:

— Так, був дзвінок із поштового відділення з повідомленням щодо дверей. Я порадив завідуючій поштою, щоб не чекати довгої бюрократичної процедури виділення грошей, звернутися до фермерів. Адже пошта не є бюджетною установою. І сільрада не може «одним махом» виділити кошти на її потреби. А фермери можуть. А ми витрати зарахуємо як виконання соціальної угоди. Так усе і вийшло.

Ймовірність використання коштів, отриманих у рамках соціальних угод, на преміювання працівників сільради Олександр Калантиря заперечує. Він говорить:

— Та ви що, бути цього не може. Гроші від соціальних угод надходять у спецфонд. А витратити їх ми можемо лише на цілі, що записані у спеціальному положенні. Якби ми навіть захотіли це зробити,то Держказначейство не пропустить такий платіж.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 листопада 2015, 13:03 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації