Вхід | Реєстрація

Про небезпеку наркотиків

Про небезпеку наркотиків

Наркотики, наркоманія – слова, які сьогодні знайомі кожному. При нагадуванні про них у одних людей виникає бажання їх попробувати, другі здригаються від страху, у третіх – одне згадування про них викликає стрес через нещастя, що принесли наркотики в їх сім’ю.

Наркотичні речовини – це не винахід сучасної цивілізації. Людство знайоме з ними декілька тисячоліть. Протягом багатьох років наші предки використовували наркотичні речовини, як заспокійливі, снодійні засоби, знеболюючі. Великим поштовхом до поширення наркоманії стало одержання чистих препаратів опію – 1806 р. і винахід шприца для ін’єкцій – 1884 р.

Що ж таке наркоманія? Наркоманія – це надзвичайно болісна пристрасть до наркотиків. Найбільша небезпека наркоманії в тому, що наркотичні речовини пагубно діють, перш за все, на головний мозок, блокуючи діяльність клітин головного мозку, створюючи гальмівну дію на них. Від наркотиків гинуть клітини коркового шару мозку, саме того шару, де відбуваються складні психічні процеси, такі як – розумова діяльність, накопичення і зберігання інформації у вигляді пам’яті, оцінки оточуючого світу, тощо. Від наркотиків страждають всі органи і тканини, в організмі немає жодної клітини, на яку б наркотик не подіяв би.

У людей, які вживають систематично наркотичні засоби розвиваються токсичні ураження печінки, нирок, кишечника. Дуже швидко формується залежність від наркотиків.

Комітет ВООЗ в 1957 році визначив наркотичну залежність як стан періодичної чи постійної інтоксикації, яка наступає внаслідок прийому наркотика.

Наркозалежність характеризується:

1 – непереборним бажанням або необхідністю продовжити прийом           наркотику або отримати його любою ціною

2 – тенденція до збільшення дози наркотику

3 – психічна і фізична залежність від наркотику

4 – пагубна дія наркотику на особу і на суспільство.

Наркотики викликають швидку і дуже сильну фізичну залежність. Цей стан набагато сильніший, ніж стан голоду при 10-ти денному голодуванні. Стан наркотичного голоду, абстинентний синдром, ломка – це важкий стан, реальна загроза життю хворого через порушення серцево-судинної системи, виражений больовий синдром – болі в поясниці, плоских кістках, м’язах, суглобах. Різко порушений психічний стан, хворий агресивний, вчинки його в стані абстиненції непередбачувані. На висоті абстиненції з’являються судоми і усіх групах м’язів. Без надання медичної допомоги в такому стані можлива смерть.

На мові наркозалежних хворих – це кумари, марево, марево. Навіть назва цих слів у хворих викликає озноб і асоціюється з розвалом, розпадом, крахом, кошмаром, з мокрими липкими простирадлами, з запахом сирого душного підвалу, з кошмаром безсонних ночей і панікою безвихіддя. Ломка – це біль, пропускання через м’ясорубку, розвал на тисячі кусків і кусочків.

Наркоман – це серйозно хвора людина, яка сама створила собі захворювання власними руками, бо не зуміла протистояти перед спокусою попробувати наркотик. Божевільні прихильники цього сучасного зла змушені щоденно вести пошук добування чергової дози отрути. І в наркомана вже не залишається часу та коштів на навчання, ні бажання працювати. Наркотик подавляє всі розумові потреби людини, перетворює людину в слухняного раба, він стає на шлях тунеядства, грабування і різного ступеню злочинів.

Наркотики коштують дорого. Ті, хто виготовляє і поширює їх – мають великі доходи. Їм вигідно, щоб більша кількість людей була залежна від наркотика. Наркотик вражає душу, розум, волю і тіло хворої людини, розрушуючи його зсередини.

Наркотики пагубно діють на спадковість. Наркоманія – не має імунітету. Навіть вилікувавшись фізично, залишається психічна залежність, зняти її важко. Від наркотику страждає сам хворий, розрушуючи своє здоров’я, страждає його сім’я, його близькі.

Внутрішньовенне введення наркотиків становить надзвичайну небезпеку для здоров’я як фактор ризику зараження інфекційними захворюваннями (гепатитом В або ВІЛ).

Більшість наркотиків мають побічні ефекти. Вони можуть бути небезпечними, навіть фатальними, особливо якщо змішувати різні наркотики.

Найбільш поширеним на Україні є препарати коноплі, потім препарати опійного маку, амфетаміни, кокаїн, крек, екстазі, ЛСД, «п’яні» гриби, розчинники, барбітурати та транквілізатори.

Різні дороги ведуть до наркоманії, цього добровільного божевілля. У кожного своя. але всі вони приводять до безодні, з якої вибратися майже неможливо.

Людина приходить у світ, де відкриті широкі можливості для цікавого і творчого життя, для щастя. Кожна людина сама робить свій вибір.

Немає легких наркотиків, усі ведуть до психічної і фізичної залежності від них. Ця залежність від наркотиків пересилює всі інші залежності, обмежує духовні, емоційні, інтелектуальні можливості кожного, хто вживає наркотики. Наркотики негативно впливають на відношення між людьми, негативно впливають на оточуючих, створюють кримінальні проблеми, несучи з собою хвороби, розруху, перекреслене майбутнє і ранню смерть. Можна створити багато перепон і кордонів для наркотиків, але він пересилить всі перешкоди. Наркотик не зможе перейти одну-єдину перепону – це перепона всередині самої людини. Відповідальність за здоров’я людини лежить на особі кожної людини і на тих рішеннях, які людина приймає – відносно особистого життя. Здоров’я – це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя.


Автор: О. Г. Няйко, лікар – нарколог


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 листопада 2015, 11:59 | Козельщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації