Вхід | Реєстрація

Рада прийняла закон про держслужбу

Рада прийняла закон про держслужбу

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому новий закон про держслужбу.

За законопроект №2490 проголосували 261 народний депутат.

Закон регулює відносини, що виникають у зв'язку із вступом на державну службу, її проходженням та припиненням, визначає правовий статус державного службовця.

Зокрема, документ визначає державну службу як публічну, професійну, політично неупереджену діяльність щодо практичного виконання завдань і функцій держави.

Як зазначила під час виступу з трибуни ВР, народний депутат Альона Шкрум, закон чітко розділяє посади державної служби та політичні посади, а також вводиться посада секретаря в міністерствах.

Законом встановлені три категорії посад державної служби - "А" (вищий корпус державної служби), "Б" і "В", а також 9 рангів державних службовців. При цьому державним службовцям забороняється займати посади в керівних органах політичних партій, а державним службовцям категорії "А" взагалі забороняється бути членом політичної партії.

Закон також визначає критерії, за яких людина не має права займати посаду державного службовця, серед яких - досягнення особою 60-річного віку, визнання її недієздатною або обмежено дієздатною, бути громадянином іншої країни, мати адміністративне стягнення за корупційні правопорушення, наявність судимості за умисний злочин або підпадання під закон про люстрацію.

Крім того, закон передбачає, що вступ на державну службу здійснюється шляхом призначення громадянина України на посаду державної служби за результатами конкурсу. При цьому автори документа уточнили, що вакантні посади державної служби, на які протягом одного року не оголошений конкурс, підлягають скороченню. Відбором кандидатів на посади державної служби будуть займатися конкурсні комісії, а для призначення на вищі посади державної служби буде створена спеціальна конкурсна Комісія вищого корпусу державної служби.

Згідно з нормативним актом, щорічно результати службової діяльності державних службовців підлягають оцінюванню для визначення якості виконання поставлених завдань, а також з метою прийняття рішення про преміювання, плануванні їх кар'єри, виявлення потреб у професійному навчанні.

Водночас законодавець передбачив, що заробітна плата державного службовця складається з посадового окладу; надбавки за вислугу років; надбавки за ранг; виплати за додаткове навантаження у зв'язку з виконанням обов'язків тимчасово відсутнього державного службовця у розмірі 50% окладу; виплати за додаткове навантаження і премії (у разі встановлення). При цьому загальний розмір премій, які може отримати державний службовець за рік, не може перевищувати 30% фонду його посадового окладу за рік. Законом передбачено встановлення мінімального окладу державного службовця на рівні 2-х мінімальних заробітних плат, але підвищення заробітних плат, за словами Шкрум, буде здійснюватися поступово, починаючи з 1 січня 2017 року.

В ході голосування народні депутати підтримали поправку, згідно з якою Закон набирає чинності з 1 травня 2016 року.


Автор: «Укрінформ»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 грудня 2015, 16:19 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації