Вхід | Реєстрація

«Віддайте нам Толю!», або Як підгоряни сільського голову від тюрми рятували

«Віддайте нам Толю!», або Як підгоряни сільського голову від тюрми рятували

У четвер 10 грудня в Кобеляцькому районному суді був винесений вирок Анатолію Няйку.
Нагадаємо, що 5 лютого цього року співробітники обласної прокуратури та Служби безпеки України затримали підгорянського сільського голову Анатолія Няйка. Йому інкримінували діяння, передбачені частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України «Одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище». Прес-служба СБУ повідомила, що чиновник отримав 4,5 тисячі доларів за виділення земель сільськогосподарського призначення.

Вирок Анатолію Няйку мали винесли о 14‑й годині. Та ще за дві години до початку судового засідання біля будівлі суду збираються підгоряни й інші жителі району, аби підтримати Анатолія Няйка. Вони розгорнули плакати з написами «Люстрація суддів», «Люстрація прокурора Полтавської області», «Відпустіть нашого сільського голову». Активісти вимагали від суддів прийняти рішення на користь обвинуваченого Няйка.

Сам Анатолій Няйко зазначав, що проти нього порушено сфабриковану справу, оскільки земля, якою користувався Пастухов, не відноситься до компетенції сільської ради. І на суді він виступав у якості свідка, а не потерпілого. Тобто, якщо немає потерпілого, значить Няйка незаконно судять. Та прокурор Ярослав Толмачов, який продовжив справу після свого колеги Кулика, не відступив у звинуваченнях від частини 3 статті 368, а й далі вимагає для обвинуваченого 8 років ув’язнення. При цьому Няйко заявляв, що Пастухов протягом тривалого часу не сплачував за користування землею. І, на його думку, наніс більших збитків державі. Мовляв, ще на допиті заступник держземагенства області пояснював правоохоронцям, що Няйко немає жодного відношення до землі, якою користувався Пастухов.

 

Няйку присудили шість років

Настала 14‑та година і більшість присутніх зайшли в зал суду. Вирок зачитала суддя Наталія Рожкова. Згідно судового рішення, обвинуваченого визнали винним за частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України. Йому призначили покарання у вигляді позбавлення волі строком на 6 років з позбавленням права обіймати посади в органах місцевого самоврядування на строк 3 роки з конфіскацією всього належного йому майна без спеціальної конфіскації. Також Няйка позбавили сьомого рангу четвертої категорії посадової особи місцевого самоврядування. Запобіжний захід, до набрання вироком законної сили, був змінений із домашнього арешту на тримання під вартою. Строк покарання рахується з 10 грудня цього року.

Вирок ще був не повністю зачитаний, як із залу почали доноситись несхвальні репліки в сторону представниці Феміди. Люди знову розгорнули плакати.

Після винесення судового рішення, Наталія Рожкова поцікавилась, чи зрозумів його Анатолій Няйко. Той відповів:

— Вирок сфабрикований повністю. Ви не доказали мою вину, а зачитали те, що Вам дав Пастухов. Обвинувачення, які написав прокурор, Ви переписали у вирок.

На що суддя відповіла:

— Ви маєте право подати апеляцію.

Присутні почали вигукувати «Ганьба», «Судді куплені». Тим часом правоохоронці взяли Няйка під варту. Кайданок на нього не одягали.

Адвокат підсудного Анатолій Кононенко так прокоментував судове рішення:

— Я вважаю вирок необґрунтованим, поставленим із порушенням норм нотаріального і процесуального права. Звичайно, що ми не погоджуємось із таким судовим рішенням і будемо оскаржувати його в апеляційному порядку.

 

Усі на амбразуру!

Спершу прихильники Няйка, очолювані Миколою Антоновим, перекрили виїзд із подвір’я суду, щоб екс-сільського голову не перевезли в райвідділ. Для цього вони використали легковий автомобіль, який нібито перестав заводитись. Люди кричали, що Няйка неправомірно засудили. Потім Микола Антонов оголосив присутнім, що потрібно вимагати, аби екс-сільському голові змінили запобіжний захід на домашній арешт, доки апеляційний суд не перегляне його справу. Рішення Рожкової щодо тримання Няйка під вартою Антонов і ті, хто підтримував екс-сільського голову, вважали неправомірним.

Погаласувавши з годину біля приміщення суду, було вирішено блокувати дорогу Р-52 неподалік від повороту на Підгору. У такий спосіб люди прагнули привернути до себе увагу громадськості. Антонов кричав підгорянам, щоб ті їхали на Підгору, збирали все місцеве населення і починали ходити по переходу, перешкоджаючи рухові транспорту.

Отут належне потрібно віддати начальнику Кобеляцького відділу поліції Володимиру Федану та його підлеглим. Вони з першої до останньої хвилини знаходилися у епіцентрі цих подій: починаючи із зібрання перед судом і закінчуючи перекриттям дороги. Володимир Федан зумів переконати людей розблокувати подвір’я суду. Саме після його розмов була звільнена дорога для руху транспорту. До речі, перемовини відбувались спокійно, без жодних викриків чи лайки. Завдяки роботі працівників відділу поліції та даішників під час перекриття дороги ні пішоходи і водії, ні транспортні засоби не постраждали.

Цікаво, що частина людей, які блокували рух автотранспорту, навіть не знали причини, чому вони тут зібрались. Хоча більшість із присутніх запевняли, що блокуватимуть дорогу, доки Няйка не відпустять. Вони голосно кричали:

— Віддайте нам Толю!

Після більш ніж двохгодинного блокування, протестуючі домовились у телефонному режимі про зустріч із обласним прокурором і розійшлись по своїх домівках. Та пообіцяли, якщо вона не дасть позитивних результатів, то дорога знову буде перекрита.
Наступного дня група кобелячан, очолювана Миколою Антоновим, зустрілася з обласним прокурором Сергієм Поповим. Прокурор, вислухавши захисників Няйка, пообіцяв, що екс-сільський голова протягом десяти днів, доки буде подана апеляційна заява, перебуватиме у Кобеляцькому відділі поліції. І запевнив, що зробить усе можливе в межах своєї компетенції.






Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 грудня 2015, 14:19 | Кобеляки | Кримінал


1. stone / 17 грудня 2015, 13:49
Для чого у відео додавати музику?!
Ви ж не весілля знімаєте.
Подивіться, як сюжети роблять різні телеканали чи що...
2. мйролюб / 17 грудня 2015, 19:52
Відео знято на високому професійному рівні. Нікого не слухайте. Так тримати. Молодці. Завдяки вашому матеріалу видно хто є хто.
3. гістьПРОПРО / 17 грудня 2015, 21:07
3.Яна красива
«Антонов трохи розгубився»

Я бачу- що на фоні єпізода з ТОЛЕЮ--Антонов добре піариться....
а що він кроме крику і біганини зробив конкретно
(що-слабо було прикупити дорогого АДВОКАТА...)---У ВАС ПІВ РОКУ БУЛО НА ПІДГОТОВКУ ДО ПРОЦЕСУ.....ТА хороший АДВОКАТ-ЦЮ РО..Ж..КОВУ в пух і прах би розгромивіз її (ЧИ ПРОКУРАТУРИ) ШИТОЇ БІЛИМИ НИТКАМИ СПРАВИ....
І ОБЩЕ--ДАВАЙТЕ ПРОПОЗИЦІЇ---ЯК толю ВІДБИТИ-А НЕ ПІАРИТИСЯ....
4. Читач2 / 17 грудня 2015, 21:15
Яна,про яку коаліцію пишете-Таміла не депутат і на Майдані не була (помагала відправляти на антимайдан).А Антонов-"много шума" і не більше.
5. Яна красива / 17 грудня 2015, 21:44
Читач 2. Та як же не каоліція, як збродова шайка разом з "кабациліною". дві подружки-цокотушки. Одна з "удару", як прибита, а друга з нар.фронту( ну тіпа солідарність)кукла розфарбована. Оце і каоліція. Одна бігала з ідеїю збереження кобел. району, а друга всіх заставляла об’єднуватись. Тьфу! Дві матрьошки. Оце так і в країні. Цирк на дроті. А взагалі, якщо хлопці-аграрії не об’єднаються в районі(відкиньте партійність і власні амбіції), то завтра людям прийдеться перекривати залізничну колію в Бутенках чи Біликах, щоб їх визволяти з лап "демократів". А хлопці впевнені, що люди вийдуть? Щось я біля Антонова (на відео) побачила тільки Попельнюха. Ех, отакі ми і є "хахли". Нащо нам районна рада, якщо не можуть підняти питання захисту Няйка. А селищни і сільскі голови, у вас хоч совість є? Чому колегу не підтримали?. Думаєте вас омине? Взагалі я за Ст-іна. Під трибунал всіх байдужих. Антонова підтримую, даже якщо він піариться. Піртесь і ви. Хороша ти людина, Антонов, але не в ту шарагу попав. Один в полі не воїн. А твої солдати по кааліції здулись.
6. ааа / 17 грудня 2015, 22:02
наши правытели розирвалы на кусочки нашу державу, вси презеденты и депутаты начиная с 1991 года
7. ааа / 17 грудня 2015, 22:12
якого Антонова тилькы не його вин знае чого крычыть
8. Яна красива / 17 грудня 2015, 22:26
Ну шо ви за люди?. Не займайте хоч Майдан. Свій в районі робіть і переконайте в цьому таких як Антонов. Пропоную Антонову очолити "антонівський рух". навести порядок в Кобеляцькому районі (перекрити центральні дороги, заблокувати регіональну кобеляцьку прокуратуру, "справедливий суд") Вам, ааа, слабо? А колись це треба починати, і тут Антонов потрібний. Історія така штука, що згадає няйківську справу, а саме страшне те, щоб люди не покинули захист свого голови.
9. Яна красива / 17 грудня 2015, 23:01
Слонику. Ну значить мафія безсмертна. Я ж і кажу "що решетилівщина" зараза, що "таранушивчина" зараза. Хочеться миру і спокою, а головне стабільності. Я за мир у мирі. А справа няйка це недобре. Ми повинні розуміти і хотіти кращого. Нам жити в одній банці, а ми кишим як змії. Це все слова, а докази оприлюднити незаконної оренди? Якщо це має місце, слонику, то оприлюдни це через когось, як сам страхаєшся. А землі, які незаконно обробляються, рано чи пізно будуть все одно віддані Атошникам. Інакше в Кобеляцькому районі до влади прийдуть бувші вояки. Хотілось цьому вірити. А може це вихід з патової ситуації. А що? У вояків своє бачення на справедливість.
10. Слоник / 17 грудня 2015, 23:34
Яна гарнюня!Докази були надані в суді,крім цього Няйко по мобільному наговорив на свій строк-урожайність,ціна збіжжя в доларах,просрочка платежу і т.д.Ви що думаєте що Няйко якийсь деседент,чи революціонер?Ні він звичайний сільський голова що мав підробіток на державних землях,але мав не обачність попасти в сварку між двома кумами Антоновим та Пастуховим(це не жарт-вони дісно куми).Коля дав фас загнобить Олега,але він звернувся в СБУ.По своєму досвіду знаю,що працівники цієї служби беруться до справи коли діло 100 відсотків закінчеться посадкою.А Ви Антонов-лідер,він простий напівкримінальний бугор,що згортував навколо себе напівголодних маловихованих,та неосвідчених людей.Він може побити людину,а вранці виступати на мітингу,посадити кума і збирати демонстрацію в його підтримку.
11. alyona shulika / 18 грудня 2015, 00:33
11.ааа
«ааа / вчора, 22:16 Вставити цитату
хай лучше едит на майдан там щас аграрий стоят против налогового кодекса, його же власть они их привели ну теперь росхлебуйте майданутые»

В той час коли ти сюди анонімно виписуєш, Микола Вадимович уже повертається з майдану! До речі, успішна поіздка! А ти сидячи і наговорюючи на людей анонімно, змінюй краіну на краще!!! Слава Украіні! Смерть ворогам!
12. майданівець / 18 грудня 2015, 07:21
Яих АТОшників до влади?Серед них самі безграмотні і алкашики,при першій можливості відвернуться від людей і будуть жити для себе.Яскравий приклад цьому,історія з зятем покійного Коби з Бутенок.Можливо,є винятки з освітою.Той же,Мостовий,але таких одиниці,і вони були у владі до того.Слава Україні!!!
13. ВоваКрасивий / 18 грудня 2015, 09:21
Думаю що справедливість в справі Толі є присутньою. І не потрібно наводити лишнього галасу, бо так ми в країні ніколи корупцію не здолаємо. Питання дійсно зараз наразі, - чому в політику не йдуть освідчені люди, - чому люди низькою культури або обмеженого світогляду стали депутатами усіх рівнів. Чому країна котиться у прірву, а ми намагаємося робити героїв з тих хто цього не заслуговує.
14. Читач / 19 грудня 2015, 06:28
Ти маудановець ср ний на себе подивись а потім суди атошників і тим більше покійного Кобу якщо читати твої коменти під різними ніками то освіта в тебе мабуть 1 клас свердловської школи Коментатор хренів
15. майданівець / 19 грудня 2015, 19:54
А Толю по-людськи жаль.Він був з нами на Майдані,не за гроші.
16. ВоваКрасивий / 19 грудня 2015, 20:05
Хлопці майдан не показник. Зараз такий майдан в одні
17. ВоваКрасивий / 19 грудня 2015, 20:07
й із сусідніх країн по такому ж сценарію розвивається. Там їхній лідер теж трактор зупиняє. Будете ветеранами зустрічатися з того майдану. Може прозрієте.
18. Радолов / 25 грудня 2015, 09:14
49.Тамара
«Невже знову розвели народ. »

Сам бог велів дятломозглих розвести. Хіба про розвод не попереджали, та сто разів попереджали.
49.Тамара
«Одне приємно росіян розвели раніше»

Оце по-українськи!!! Тільки більшість росіян вже давно розібралися, що до чого і дасть бог виберуться із халепи. До нашого ж безмозглого наріду навряд чи щось дійде.
19. Микола / 25 грудня 2015, 12:02
200 процентив Радолов погоджуюсь
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації