Вхід | Реєстрація

Серед купальників були і новачки, і досвідчені «моржі»

Серед купальників були і новачки, і досвідчені «моржі»

19 січня у Кобеляках на Центральному пляжу, більш відомому як Дитячий, відбулось святкове богослужіння та освячення води.

У цей день православні християни відзначають Водохреще або Йордан. За звичаєм, на Водохреще люди освячують воду та купаються в ополонці. Вважається, що з опівночі до опівночі вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, будинки і тварин. Цією свяченою водою починається трапеза. Купання ж у цей день сприяє зціленню від усіх недуг.

За давньою традицією, церемонія освячення води відбувалася під відкритим небом, на берегах річок, струмків, озер. Ще напередодні Йордана з льоду вирубували великий хрест і ставили його поруч з ополонкою. Скульптурне зображення хреста встановлювали вертикально і нерідко обливали буряковим квасом, від чого воно набирало червоного кольору. Також було прийнято прикрашати хрест барвінком і гілками сосни.

Святкове богослужіння на Центральному пляжу розпочалося о 12 годині. Службу провели отці Василь Сверлович та Георгій Момоход. На неї зібралися близько ста кобелячан. Через погіршення погодних умов частина містян або не змогли прийти на пляж, або вважали, що богослужіння не відбудеться. Та, не зважаючи на заметіль, яка напередодні вирувала над Кобеляками, працівники «Міської сервісної служби» облаштували місце для купання.

Серед присутніх були люди, котрі вперше вирішили зануритись у крижану воду, а були й такі, хто відзначав своє ювілейне купання.

Чоловік, який представився Андрієм, розповів, що майже три роки готувався до цього кроку:

— Я слідую порадам народного цілителя Порфирія Іванова. Протягом трьох років зранку і ввечері обливаюся холодною водою. Після водних процедур ніколи не обтираюсь полотенцем. Чекаю кілька хвилин, щоб вітерець остудив моє тіло, і тільки потім заходжу до приміщення. Завдяки загартуванню в мене покращилося самопочуття, я забув про хвороби. Це навіть допомогло мені кинути палити. Вважаю, що я готовий скупатись у ополонці.

А от для депутата міської ради Сергія Галушка це було двадцяте, ювілейне, купання. Він говорить, що вперше скупався на Водохреще у Ворсклі в 1996 році. Ніякої спеціальної методики Сергій Галушко не застосовує. Не радить він вживати й алкогольні напої ні до купання, ні після нього. Краще тепло одягтись, щоб голова і ноги були в теплі.

Після освячення води отець Василій благословив купальників. Серед присутніх виявилося чимало чоловіків і жінок, які охоче занурювались у ополонку.

Купальники відзначали, що цьогорічна зима порадувала морозною погодою і снігом. Оскільки занурюватись в ополонку набагато приємніше, ніж заходити у воду з берега.

Освятивши воду та скупавшись в ополонці, частина кобелячан відправляються додому, а молодь залишається на березі Ворскли, щоб погрітися біля вогню та підсмажити м’яса.

 

 

 


Автор: «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 січня 2016, 14:55 | Кобеляки | Суспільство
1. Фрукт / 22 січня 2016, 01:30
Дикунська традиція,більше нічого додати.
2. заєць / 22 січня 2016, 10:32
Видать, вулиці були прочищені. на це грошей вистачило. На дороги до траси на Полтаву не вистачило. Не на вертольотах же добиралися до річки. Я не проти традицій, але без фанатизму. Чи нам аби погуляти та пропіаритися. Цікаво, що б сказав Ісус на таку мотивацію.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації