Вхід | Реєстрація

На Водохреще у Нових Санжарах купалися дівчата та поліцейські

На Водохреще у Нових Санжарах купалися дівчата та поліцейські

19 січня через складні погодні умови незвично мало людей прийшли освячувати воду на центральний пляж біля Ворскли. Проте бажаючих покупатися було чи не більше, ніж минулого року. Зокрема, у крижану воду по черзі занурилися кільканадцять поліцейських на чолі з начальником відділення Олександром Мартишем.

10:00. У цей час на центральному пляжі зазвичай вже починається служба. Та цього року людей незвично мало: усього кілька десятків чоловік. Напевно, новосанжарці не можуть дійти на освячення через рясні снігопади та непрогорнуті вчасно вулиці.

— Я із автоколони годину йшла! А скільки людей таких, які не дійдуть! — говорить літня новосанжарка, виставляючи на сніг принесену воду в банках.

Отець Дарій розпалює кадило і запалює свічку.

— Ще почекаємо, люди підходять, — пояснює священик. Свічка на вітрові згасає. Він запалює її знову.

Люди дійсно продовжують підходити. За кілька хвилин служба розпочинається.

10:15. Доки триває служба, працівники відділу МНС готують місце для купелі: прибирають сніг зі сходинок до води, вибирають із неї шматки льоду. Цього року річка майже повністю замерзла, лише посередині вузенька смужка із метр завширшки «гуляє». Для купання ж новосанжарців прорубана широка ополонка метрів десять завдовжки.

— Людям вистачить окунутися. Там по плечі в кінці глибина, — говорить один із «еменесників».

Неподалік на березі стоїть гурт працівників поліції.

— Усі будемо купатися! — анонсує начальник відділення Олександр Мартиш.

— Хто не хоче — того заставимо! — сміються поліцейські. — Є у нас такі!

— Мене не заставили, я сам дозрів! — посміхається Юрій Нездойминога із карного розшуку. Цього року він уперше купатиметься на Водохреще.

10:30. Священик закінчує службу. І прямує рядами людей, окроплюючи вже освяченою водою їх голови, спини та принесені банки-склянки. Новосанжарці, традиційно, прохають бризкати більше. Священик не заперечує. На прохання одного чоловіка він тричі кропить його водою просто в обличчя. Із лиця струменем стікає вода, чоловік задоволено посміхається.

— А коли батюшка хрест умочатиме? — переговорюються між собою жінки, доки отець Дарій наближається до них вздовж ряду людей.

— Мабуть, зараз дойде і піде вмочати!

Священик дійсно обходить колом, а вже тоді йде до ополонки і тричі занурює до неї срібний хрест.

 

10:45. Після цього новосанжарці йдуть купатися. Роздягаються просто тут, на березі, і дерев’яними сходами прямують до води.

— Я вже років десять купаюся. То жодного разу не хворів, — ділиться новосанжарець Олександр Непорада, який покупався першим, не чекаючи священика і символічного занурення хреста. — Вода вже і так освячена. Іще із дванадцяти годин ночі можна набирати і вона стоятиме так само, не псуватиметься.

Одними з перших до купелі приходять двоє молодих жінок. Скидають теплі халати і в купальниках заходять у воду. Тричі занурюються, після кожного разу хрестяться.

— А мені чоловік не розрішив! — сумно зізнається жіночка, яка розливає гарячий чай і частує ним новосанжарців. — Я вже було зібралася цей рік купатися, так він не пустив. Я вийшла, снігом обтерлася. І все!

Виправдовуючи анонс, Олександр Мартиш веде купатися поліцейських. У воду занурюються і працівники карного розшуку, і дільничні, і поліцейські з чергової частини. Купається і начальник відділення, і його перший заступник.

— Гарна вода! — трясе головою, розсіюючи бризки Олександр Мартиш. — Це, мабуть, уперше, щоб отак всім колективом купалися? (Підлеглі кивають головою — авт..)

Близько 11:00 пляж порожніє. Та і після цього нові й нові відчайдухи приходять до ополонки, щоб зануритися в освячену воду.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 січня 2016, 15:45 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації