Вхід | Реєстрація

Новим Санжарам нагадали про героїв Крут

Новим Санжарам нагадали про героїв Крут

29‑го січня громадські активісти закликали мешканців Санжар вшанувати українських вояків минулого та сучасного.

Акцію до Дня пам’яті героїв Крут організувала громадська активістка Роза Туманова. Підтримали задум бібліотекар Тамара Паттієва та небайдужі новосанжарці. Сама акція відбулася о 10:00 в центрі Нових Санжар. Учасники розгорнули плакати з написами: «Студенти-крутянці — герої народу! Вони воювали за нашу свободу!», «Пам’ятай про Крути. 29 січня 1918», «Герої Крут — кіборги 1918. Пам’ятаймо!» У цей же час організаторка акції у мегафон скандувала гасла, які нагадували новосанжарцям про подвиг українських студентів, які прийняли нерівний бій холодного січня 1918‑го.

— Крути, Крути, вас не забути! — звучить у мегафон.

Цю акцію і влаштували для того, щоб люди не забували подвиги героїв української нації.

— Ми маємо нагадати людям, що незалежність не далася Україні просто або малою кров’ю, як часто повторюють ті, хто не знає історії, — говорить Роза Туманова. — Подвиг героїв Крут — приклад того, як важко давалася Україні незалежність від російської імперії. І та війна, яка сьогодні йде на сході, є продовженням нашої боротьби з одвічним ворогом — Росією. А наші героїчні воїни, які сьогодні захищають Україну від нової окупації, повторюють подвиг студентів‑крутянців.

Люди проходять повз учасників, швидко поглядають на плакати, прислухаються до гасел. Хтось зупиняється, щоб дочитатися або перепитати, що за революція знову в Санжарах.

— Героям Крут — тричі: слава! Слава! Слава!

Неподалік зупиняється авто, з якого виходять троє новосанжарських поліцейських. Уважно придивляються до невеликого гурту учасників акції. Напевно, побоюються, аби чого не натворили.

— Слава героям АТО! Слава! Слава! Слава!

Це вже ближче у часі, тому декілька чоловік зупиняються і прислухаються.

— Студенти, які прийняли бій під Крутами, захистили собою молоду Українську Народну Республіку, — розповідає у мегафон Тамара Паттієва. — Вони не виграли тієї битви, але на десятки років стали символом незламності та безстрашності. Їх приклад надихав повстанців Холодного Яру, їх високий дух наслідували вояки Української Повстанської Армії. І зараз, коли Росія вкотре пішла на нас війною, сотні українських юнаків стали героями вже новітньої війни України за свою незалежність!

Хтось із людей уважно прислухається, хтось — байдуже проходить мимо, занурений у свої турботи.

Акція завершується урочистим виконанням Гімну України.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook


1. Петлюрівець / 6 лютого 2016, 10:05
06.02.1908 року Згинув від багнетів австрійських жандармів Марко Каганець.
2. Петлюрівець / 7 лютого 2016, 10:29
07.02.1933 року Помер артист Микола Садовський
3. коментар / 9 лютого 2016, 10:18

Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
4. коментар / 11 лютого 2016, 13:24
В апреле 1944 г. на деревню Куты напали бандеровцы. Спящую Чеславу ночью закололи штыком в детской кроватке. За что ? — За то, что она была не-украинка.
5. Санжарка / 11 лютого 2016, 13:51
Дивлюсь на хвото з Паттієвою і думаю, ну й де ця ваша свобода? В чому вона проявляєця? Шо блакитні футболісти районом правлять і нічого путнього? Шо майже через сто років убивці крутян анексують Крим і Донбас, а їх нащадки виходитимуть на базарь з дебільними гаслами? Нам тепер цим треба гордитися?
6. Гонта / 11 лютого 2016, 14:14
Лохи! Коли у вас уже мізки запрацюють. Жиди стравили українців сходу з українцями заходу і забрали всю владу в країні. Аби ви цього не помічали вам намалювали образ ворога у вигляді Росії. Країну дерибанять і творять геноцид, так як вони робили це в сумновідомомому 33-му. Для свого успіху вони успішно вокористовували розумово обмежених патріотів, переписування історії і патріотичні лозунги. Просипайтеся і не слухайте всяких Роз і паршевлюків. І імя і прізвище символічні. Задумайтесь.
7. Санжарка / 11 лютого 2016, 14:36
Гонта правильно мислить, согласна з ним.
8. Петлюрівець / 11 лютого 2016, 15:01
6.Гонта
«охи! Коли у вас уже мізки запрацюють. Жиди стравили українців сходу з українцями заходу і забрали всю владу в країні. Аби ви цього не помічали вам намалювали образ ворога у вигляді Росії. К»

С.Петлюра: " Антисеміт паршива вівця, женіть іі ". Що ти брешеш Гонта: намалювали образ ворогаи у вигляді Росіі.Хіба не російські солдати і місцеві зрадники та найманці убивають украінців на Донбасі, руйнуть житлові будинки , фабрики і заводи ? Хіба не Росія окупувала Крим ?
9. Пушкин / 11 лютого 2016, 15:24
Ты радуешься, что за тобою, как за сучкой, бегают кобели, подняв хвост трубочкой и понюхивая ; есть чему радоваться!
10. Гонта / 11 лютого 2016, 15:51

Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
11. коментар / 11 лютого 2016, 16:11
9.коментар
« місцеві зрадники та найманці убивають»

тоесь ти петлюра називаеш Українців які проживають на Донбасі зрадниками !?
- прилетів сняряд із нашої сторони в хату, приходе хазяїн додому а хати і сім’ї немає... а петлюра каже шоб він не став зрадником йому треба виїжати на нашу сторону і воювати протів своїх рідних, земляків, сосідів. Гонта тобіж нависав(ла) ну тиж свідомий тобі всеодно не дійде.
Скачіть поки скачеться...
12. Крымчанин / 11 лютого 2016, 17:51

Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
13. здравий / 11 лютого 2016, 20:37
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
до чого ви борці за свободу дострибалися на майдані ?
- поміняли жопу на золотому унітазі,
- ціни на тепло у рази підскочили,
- гривня превратилася в туалетну бумагу,
при янику ціна на нефть була около 100 доларов за барель, бінзін був менше 10 грн. зараз ціна на нефть около 35 а бінзін чогось 20грн. Про ціни на лікарство і продукти я мочу.
Більше году назад зібралися стадом чоловік триста турнули Леніна і розійшлися довольні, а він лежав собі не одну неділю, діти в школу ходять і питають чого Ленін лежить головою вниз? - це ми мабуть так у Європу ідем. У вас дикарів ума не хватило не тошоб шось поставити замість Леніна а даже саме просте прибрати за собою.
верховна зрада Закон про декомунізацію прийняла так свідомі від нього кайфують! де тільки побачать шось комуністичне так зразу під знос, недумаючи шо при комуністах города міліонніки строяли, дороги, інфраструктуру... В Нових Санжарах у Коваленка розгледіли радянські медалі на груді, рішили шо це зрада і попадає під закон, значіть нада убрать. А в свій час він для Ноих Санжар зробив чимало, їздив просити щоб Нові Санжари газифікували, добивався щоб на наш район виділяли більше коштів на розвиток інфраструктури.
14. гендер / 11 лютого 2016, 21:47
Згоден зіздравим теперішня влада опустила народ нижче нікуди і перспектив розвитку краіни ніяких якось страшно стає за майбутнє за дітей а майдануті танцівники десь замовкли шось треба робить в краіні хоча Сеня з Аваковим не дадуть щось зробить такщо мабуть Яник вертайся в зад тебе цілуватиуть
15. Петлюрівець / 11 лютого 2016, 22:13

Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
16. человек / 11 лютого 2016, 22:42

Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
17. Крымчанин / 11 лютого 2016, 23:21
15.Петлюрівець
«Помимо звания народной артистки Украины, у певицы имеется звание «Герой Украины».»

Да вы там плять офигели совсем. Вы готовы и своих родителей живьем позакапывать если они не так думают. И нечего именем Ротару спекулировать. Она ваш Майдан не приветсовала и никогда от России не отрекалась. Я другую инфу о ней могу дать "Народную артистку СССР, героя Украины Софию Ротару обвинили в госизмене. Негодование и возмущение со стороны граждан Незалежной вызвало участие певицы в новогоднем "Голубом огоньке-2016"
18. Крымчанин / 11 лютого 2016, 23:39
13.здравий
«де тільки побачать шось комуністичне так зразу під знос»

Не знаете, что с ними делать? Да плять спалить советские хаты и квартиры, а потом публично заставить сжечь на площади советские дипломы и они успокоятся. Что такое 300 человек для Новых Санжар. Не тот у вас Зорро. Зачем вы его так назвали?
19. Петлюрівець / 12 лютого 2016, 09:30
17.Крымчанин
«
Да вы там плять офигели совсем. Вы готовы и своих родителей живьем позакапывать если они не так думают. И нечего именем Ротару спекулиро»

Уважаемый Крымчанин , а не офигела ли путинская Россия когда наносила авиабомбовые удары по столице войнахов г. Грозный и другим селениям Чечни, а теперь окупировав Крыи и захватив часть Донбаса хочет возродить империю....неся людям горе, кровь и розрушения.
20. Крымчанин / 12 лютого 2016, 12:44
19.Петлюрівець
«а не офигела ли путинская Россия когда наносила авиабомбовые удары по столице войнахов г. Грозный и другим селениям Чечни, а теперь окупировав Крыи »

Объясню тем у кого нет доступа до информации. Так называемые чеченцы за американские бабки совершали реальные теракты в городах России. А перед началом конфликта, в прямом смысле резали русскоязычное население Грозного. То есть делали примерно то, что вы на Донбассе. Сам я нигде не читал и не видел чтобы жители Донбасса, которым приклеили ярлык террористов совершали хоть какое-то подобие терактов например в Киеве или во Львове или в других городах. По версии украинского ТВ они наоборот обстреливают и убивают сами себя.
21. Санжарка / 12 лютого 2016, 13:47
А я согласна с Крымчанином. Беру наши Санжары. Зажравшиеся керивныки сидят в уютных кабинетах бывших первого секретаря райкома и председателя райисполкома и глубокомысленно рассуждают о вреде советской системы. Это здраво? Что они построили? Даже обрисованный постамент от памятника Ленину до сих пор убрать не могут, вроде он маячит не перед центральным входом в главное админпомещение района, а где-то в селе перед колхозной конторой. Моя позиция четкая: советские символы сегодня не актуальны, их нужно убирать, но: 1 - убирать цивилизованно, не по варварски; 2 - сразу же строить на том же месте что-то другое, не обязательно памятники новым вождям, а например фонтаны, художественные скульптуры и т.п.; 3 - делать это так, чтобы старшие поколения при этом не чувствовали себя обплеванными и униженными, как будто они прожили жизнь зря. Пусть эти молодые сопливые керивныки поживут с ихнее, завоюют мир, как деды перед фашистским зверем, отстроят Донбасс, как в 1945-м отстроили огромную страну, и докажут крымчанам, что им в Украине будет жить лучше, чем в России. Тогда поговорим о заслугах новой власти, о патриотизме и о том, сколько еще ждать "развитого капитализма".
22. Степан / 12 лютого 2016, 13:50
Це ти тут таке придумала,розказуєш наче ми тобі тут всі обязані
23. учитель / 12 лютого 2016, 14:38
22.Степан
« керивныки сидят в уютных кабинетах бывших первого секретаря райкома и председателя райисполкома и глубокомысленно рассуждают о вреде советской системы. Это здраво? Что они построили? »

не в бровь, а в глаз !!!
24. Санжарка / 12 лютого 2016, 14:51
В том то и беда, что никто никому ничего не обязан, каждый по себе. А главное - новая власть ничем не обязана старшему поколению, потому что оно и жило "не так", и руководило "не так", и страна была совсем уж неправильная. Когда же мы будем жить в правильной стране? Власть изменилась только в том. что новые лица и новые фамилии, а суть осталась та же, что и при коммунситах, и при Кучме, и при Януковиче. А теперь даже хуже. И так думают многие простые граждане.
25. Реаліст / 12 лютого 2016, 15:27
21.Санжарка
«Зажравшиеся керивныки сидят в уютных кабинетах бывших первого секретаря райкома и председателя райисполкома и глубокомысленно рассуждают о вреде советской системы. Это здраво?»

Блін, а таки точно! І ніхто уваги на це не звертає. А так роблять тільки окупанти. І, плять, Вятрович небось в радянському приміщенні сидить. Може їм десь відкопати радянські вісилиці періоду 45-го року.
26. Реаліст / 12 лютого 2016, 15:31
24.Санжарка
«А теперь даже хуже. »

Все гарно писала і на тобі. Та не "даже", а оуєнно хуже. Хтось порахував, що при Янеку нафта була 100 долларів, а бензин - 10. Тепер нафта по 40, а бензин по 20. Не хіла арихметика?
27. Реаліст / 12 лютого 2016, 15:35
22.Степан
«Це ти тут таке придумала,розказуєш наче ми тобі тут всі обязані»

Стьопа не нервуй. Збудеться твою віковічна патріотична мрія і твої онуки таки виїдуть із цієї довбаної країни. А потім і тебе заберуть. Тільки не забувай, що там модно старих здавати нафіг у багадєлню і вона там не краща ніж у Шкарабана.
28. Реаліст / 12 лютого 2016, 15:39
22.Степан
«е ти тут таке придумала,розказуєш наче ми тобі тут всі обязані»

Стьопа, не нервуй. Збудеться твоя віковічна суперпатріотична мрія і твої онуки таки виїдуть із цієї довбаної країни. А потім і тебе заберуть. Тільки не забувай, що там модно старих здавати нах… у багадєлню і вона там не краща ніж у Шкарабана. По їхнім цінностям дійсно ніхто нікому і нічого не обязан.
29. Дімон / 12 лютого 2016, 15:47
Згоден з Реалістом.
30. Степан / 12 лютого 2016, 16:01
28.Реаліст
«твої онуки таки виїдуть із цієї довбаної країни. А потім і тебе заберуть»

Якби уже пошвидше,хочеця хоть трохи у Европі пожити.ісюди будемо на празники приїжати.будемо їздити тут на мерседесах.буде все харашо
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації