Вхід | Реєстрація

Профтехосвіта Полтавщини фінансуватиметься з обласного бюджету

Профтехосвіта Полтавщини фінансуватиметься з обласного бюджету

Лише 10 професійно-технічних закладів у Полтавській області фінансуватимуться за рахунок міського бюджету. Йдеться про професійно-технічні училища, що знаходяться у Полтаві. Решту 27 утримуватимуть коштом обласного бюджету. Про це під час щотижневої апаратної наради розповіла т. в. о. директора Департаменту освіти та науки Галина Власюк.

— Відповідно до статті 27 Закону «Про державний бюджет» діяльність професійно-технічних закладів у 2016 році мала б здійснюватися на основі фінансування місцевих бюджетів, — нагадала Галина Власюк. —  Із 42 навчальних закладів області з державного бюджету мали фінансуватися лише 5 — це навчальні центри при установах виконання покарань та виховних колоніях. Решта 16 — з обласного бюджету, 21 — з бюджетів міст обласного значення. Для обласних та міських бюджетів видатки на утримання таких закладів означали б додаткове фінансове навантаження. Згідно нашого аналізу, переважна більшість міських рад змогла б профінансувати ці навчальні заклади максимум на період до трьох місяців.

Спроба перекласти фінансування на плечі місцевих бюджетів, за словами Галини Власюк, призвела б  до непоправних наслідків: руйнування системи профтехосвіти в регіоні, закриття навчальних закладів, скорочення робочих місць до 2 тисяч педагогічних працівників і зростання молодіжного безробіття. 4 лютого Верховна Рада таки внесла зміни до держбюджету та бюджетного кодексу щодо фінансування профтехосвіти. Згідно з ними, профтехосвітні заклади, що знаходяться в обласних центрах, фінансуватимуться за рахунок міського бюджету, а решта — з обласного. Крім того, передбачена субвенція на отримання середньої освіти та субвенція на підтримку навчання робітничих кадрів.

— Цими законопроектами проблема не вирішена, а перенесена з одного поля на інше — з бюджету міст обласного підпорядкування на обласний бюджет, — прокоментував директор Департаменту фінансів Павло Кропивка. — Той факт, що області дещо збільшили фінансовий ресурс — додали майже 50 мільйонів гривень (освітня субвенція і субвенція на підготовку робітничих кадрів), питання не вирішує, бо на фінансування цих  закладів потрібно не менше 80 мільйонів. Так що дефіцит залишається. Проблема не вирішена ще й тому, що на сьогодні так і не прийнято закон «Про професійно-технічну освіту».

Що стосується 27 навчальних закладів, які фінансуватимуться з обласного бюджету, то на них, за словами Галини Власюк, чекає модернізація.  Йдеться про укрупнення та об’єднання навчальних закладів зі  збереженням бази та без перепрофілювання.

— Враховуючи територіальну близькість, попит на професії ми пропонуємо у Кременчуці, де зараз діють 6 закладів, створити три укрупнені, — пояснила Галина Власюк. —  З них два готуватимуть представників робітничих професій для промисловості, один — у сфері обслуговування.

У сусідньому Комсомольську два профтехучилища пропонують об’єднати у один багатогалузевий навчальний заклад. По одному такому ж закладу, які готуватимуть переважно фахівців у царині сільського господарства, планують створити у Гадячі (об’єднають 4 профтехучилища — по два з Гадяцького та Лохвицького районів), у Зінькові, Миргороді, Хоролі, Лубнах та Решетилівці.


Автор: Надія Діденко, прес-секретар голови Полтавської облдержадміністрації


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 лютого 2016, 19:01 | Полтава | Культура та освіта


1. ситник / 9 лютого 2016, 19:28
А стипендії не відмінять?
2. ситник / 9 лютого 2016, 19:38

Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
3. Пролетарій / 9 лютого 2016, 20:49
Знищити профтехосвітні заклади це завдати удар українцям у саме серце.
4. криса / 10 лютого 2016, 07:50
А наше не закриють?
5. криса / 10 лютого 2016, 07:56
Невже нам прийдеться їздити в Решетилівку?
6. Архімандрит / 10 лютого 2016, 09:50
3.Пролетарій
«Знищити профтехосвітні заклади це завдати удар українцям у саме серце.»

Ти ще й досі не второпав? Слухаєш майси фокса і петлюрівця по світле байбуття, чи що?
7. Архімандрит / 10 лютого 2016, 09:57
5.криса
«Невже нам прийдеться їздити в Решетилівку?»

А на фіга в Решетилівку? Прямо до Бруселю. Он чіпи вже видають Ісип самий перший (Це мабуть синок? Хто знає) А сюди приїдуть африканці і азіяти яких так бояться петлюрівці, тільки вони не в ту сторону глядять. Пильнують бурятів, а воно халепа зовсім з іншого боку.
8. Випускник / 10 лютого 2016, 16:50
5.криса
«Невже нам прийдеться їздити в Решетилівку?»

Все ще вирішується. До кінця року точно довчитеся. А з нового навчального мабуть студентам прийдеться їздити, а ваші 60 річні жінки -викладачі нехай вдома практикуються на приватних уроках, а 70 річні викладачі чоловіки - також вдома нехай в шахи та карти грають. Щодо вашого ЛУЗЕРА-ДИРЕКТОРА, так нехай в школу=інтернат вертається гвардії рядовим, бо більше ні на що не здатний
9. рабинович / 10 лютого 2016, 20:39
в начале 90-х ПТУ закрылись и в лагерях для сидельцев,тогда это мало кого волновало
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації