Вхід | Реєстрація

Легальна зарплата — головна соціальна гарантія майбутніх пенсіонерів

Одним із основних резервів забезпечення прав застрахованих осіб у пенсійному страхуванні є легалізація заробітної плати та трудових відносин.

Велика кількість роботодавців нараховує своїм працівникам заробітну плату в мінімальному розмірі, приховуючи від сплати внесків фактично зароблені кошти. Працівники повинні знати й відстоювати свої права: вимагати від роботодавця офіційного оформлення на роботу та сплати внесків до Пенсійного фонду з повної суми заробітку. У системі персоніфікованого обліку пенсійних внесків є всі легальні відомості громадян, починаючи з липня 2000 року. Тому, за бажанням, працівник може отримати інформацію з системи персоніфікованого обліку в Пенсійному фонді у будь-який час, надавши паспорт та ідентифікаційний код.

За даними поданої звітності страхувальниками за грудень 2015 року в районі налічується 657 застрахованих осіб у 184 страхувальників, які отримують заробітну плату на рівні або менше встановленого мінімального розміру.

Розмір пенсії людини залежить від трьох чинників: тривалості страхового стажу, розміру заробітної плати та повноти сплати єдиного внеску. Для зарахування до стажу одного місяця сума сплачених внесків має бути не меншою за мінімальний страховий внесок, обчислений з мінімальної заробітної плати (наприклад, січень 2016 року: мінімальна заробітна плата — 1378 гривень, мінімальний страховий внесок — 303 гривні 16 копійок).

Працівники, які в результаті домовленості з роботодавцями отримують заробітну плату «в конверті», позбавляють себе соціальних гарантій: права на відпустку, права на оплату лікарняного листа та отримання мінімальної пенсії за віком тощо.

Легалізація тіньових заробітних плат забезпечить пристойне проживання людей та отримання достойної пенсії в похилому віці. Тому звертаємося до керівників підприємств та приватних підприємців: проявіть свою громадську позицію і легалізуйте заробітну плату своїх працівників, не позбавляйте їх належного соціального захисту.


Автор: Зоя Марченко, перший заступник начальника управління


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 березня 2016, 08:52 | Кобеляки | Суспільство
1. Гість / 2 березня 2016, 10:29
Де взяти обєм робіт щоб заробити і платити нормальну зарплату? Буває таке що платиш 50% мінімальної а сплачуєш ЄСВ за повну Положення дуже тяжке і не все від роботодавців залежне У державі бардак
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації