Вхід | Реєстрація

Віват, ліцей! Ліцею — жити

Віват, ліцей! Ліцею — жити

У Дніпропетровській області послуги з профтехосвіти відповідно до отриманих ліцензій надають близько 280 професійно-технічних навчальних закладів різних форм власності, у тому числі 55 ПТНЗ 2‑го та 3 –го рівня атестації державної форми власності; 11 загальноосвітніх навчальних закладів; 18 вищих навчальних закладів; 25 МНВК та позашкільних навчальних закладів, приватні професійно-технічні навчальні заклади.
19 лютого у Царичанському професійному аграрному ліцеї відбулося засідання піклувальної ради.

Директор ліцею Віра Шарівська розповіла про життя і діяльність установи.

Щороку в аграрному ліцеї навчаються понад 350 учнів. При державному замовленні, що становить 125 чоловік, ліцей перевиконує план на 25–30 осіб. Ліцей має 16 ліцензій. У 2015 році заклад випустив 138 випускників, з яких працевлаштовано 75 (54 %); у 2014 році ліцей закінчили 135 учнів, працевлаштовано 63 (47 %); у 2013-ому — 136 випускників, працевлаштовано 76 (56 %). Ліцей має свій методичний кабінет, лабораторію, бібліотеку, музей, гуртожиток, їдальню тощо. Учні ліцею — активні учасники суспільного життя району: беруть участь у різноманітних професійних конкурсах, спортивних районних та обласних змаганнях, займаються волонтерською діяльністю, співпрацюють з школами. У ліцеї постійно проводяться заходи, направлені на гармонійний розвиток особистості. Педагогічний і учнівський колектив тісно співпрацює з аграрними товариствами району, фермерськими господарствами. Разом з тим, за словами Віри Шарівської, є проблеми, які постійно треба вирішувати. Проблема працевлаштування учнів — це головне для випускників. Якщо 54 % вдається працевлаштувати офіційно, то 30–40 % працюють у роботодавців без оформлення. І таке положення не радує. Утім, така проблема існує по всій державі. Також Віра Павлівна подякувала тим керівникам господарств, які завжди ідуть на зустріч їхнім вихованцям і дають змогу проходити у себе виробничу практику. У планах ліцею — відкрити спеціальність зварювальника. Для цього треба мати матеріальну базу. Держава в цьому плані не допомагає. Приходиться дбати самим. Звернула увагу директор ліцею і на довгобуд, який вони роками не можуть добудувати, бо немає державного фінансування.У будівлі планувалося розташувати гуртожиток, спортивний зал, оснащені кабінети, лабораторії. Подякувала керівник районній держадміністрації та районній радї, селищній раді, дирекціям шкіл району, адміністрації лікарні, поліції за те, що завжди підтримують ліцей і не стоять осторонь його проблем.

— Прикро, що держава не врахувала фінансування профтехосвіти, — зазначила виступаюча. — Але я думаю, що все вирішиться.

Далі для гостей відбулася презентація професій. Це — робітники фермерського господарства, механізатори сільськогосподарських машин, слюсарі-ремонтники, водіі автомобілів категорій В і С; обліковці з реєстрації бухгалтерських даних; кухарі та офіціанти. Творчі презентації доповнювалися відеоматеріалами та музичним супроводом.

Також для всіх присутніх майбутні кухарі під керівництвом майстра виробничого навчання Володимира Саврана продемонстрували майстер-клас з приготування напоїв. Коктейлем «Насолода» пригостили усіх присутніх у залі.

На завершення заходу директор ліцею Віра Шарівська підвела підсумки. Вона виразила сподівання на подальшу співпрацю з піклувальною радою, її дієву допомогу. Учні профтехучилища — майбутні працівники сільського господарства, промисловості та інших галузей, цілий пласт молодого працездатного покоління українського суспільства. Попри всі негаразди, які відбуваються в державі, ліцеї продовжують активно розвиватися. Вони живуть і мають право на існування.


Автор: Олена МАРЕНИЧ, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1. Сусід / 27 лютого 2016, 07:04
Жити чи існувати? Люди добрі, та коли ж ви зрозумієте, що цій державі в такій формі як ви є, ви не потрібні. Вас годували і продовжують годувати обіцянками, а покрівля тече, а будівництво та ремонти проводити немає за що, а матеріальна база з "совєтських часів" майже не обновлялася (НА ЯКИХ ТРАКТОРАХ ЧИ МАШИНАХ ВИ ВЧИТЕ ДІТЕЙ?), а проблеми з працевлаштуванням випускників, а демографічні проблеми в найближчій перспективі... Ходити на роботу по мізерну заробітну плату, бо немає куди ще піти? Кирдик не за горами. Треба думати на перспективу, якщо є кому думати і вилізати з цього болота, а не надіятися на РДА чи благодійну раду. Ні, ще можна певний час пливти за течією, як відома всім річ...
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації