Вхід | Реєстрація

На Полтавщині закінчать декомунізацію вже у квітні

На Полтавщині закінчать декомунізацію вже у квітні

У всякому разі таку заяву зробив під час тематичного засідання голова облдержадміністрації Валерій Головко. Під час зібрання, у якому взяли участь голова Українського інститут національної пам'яті Володимир Вятрович, депутати Верховної Ради України Андрій Река і Юрій Бублик, голова обласної ради Олександр Біленький обговорили проблеми декомунізації на Полтавщині.

У цій темі область пасе задніх в Україні. Всього на Полтавщині потребує перейменування 487 топонімів, і левова частка – у містах Полтава і Кременчук.

Та у обласному центрі позиція міського голови не зрозуміла, адже він блокує усі рішення з перейменування. Це одна з причин, чому Полтавщина опинилась у хвості рейтингу. Тепер, з 21 лютого, відповідальність за декомунізацію, за законом, лягає на плечі голови облдержадміністрації, - зазначив Володимир Вятрович.

Валерій Головко у свою чергу говорить – не збирається гратись, і вже сьогодні зробить ряд кроків для виправлення ситуації у обласному центрі.

Маємо перші результати і узгоджену позицію з патріотично налаштованими депутатами Полтавської міської ради, яку озвучив Юліан Матвійчук. Завтра в міській раді розпочинає роботу ініціативна група, яка разом із експертами-істориками розробить план перейменування полтавських вулиць, - сказав голова облдержадміністрації.

І все ж багато громад на Полтавщині протестують проти перейменувань. "Ситуація виникла через недостатність інформування" – переконаний голова обласної ради Олександр Біленький.

До нас часто звертаються з органів місцевого самоврядування, і говорять про додаткові витрати на декомунізацію, що людям доведеться за неї платити. І ці розмови, зрозуміло, спритно використовують, щоб зірвати процес і налаштувати людей, - сказав голова обласної ради.

Тим часом проблема інформування не лише у самій децентралізації. Супротив громад, бажання залишити архаїчні назви – через недопрацювання істориків, - говорить голова Українського інститут національної пам'яті Володимир Вятрович.

Значить люди мало знають історію рідного краю, інакше хотіли б назвати вулицю іменами відомих людей, які прославили громаду, значних подій, які визначили боротьбу українців за незалежність своєї держави, - переконаний Володимир Вятрович.

Так як би там не було, а декомунізація – процес невідворотний, закріплений законодавче. "І очільникам місцевих громад варто про це згадати, прокинутись і спробувати реабілітуватись", - говорить депутат Верховної Ради України Андрій Река.

Не забувайте – тут уже кримінальна відповідальність. На найближчій сесії, 17 березня, ми обговоримо постанови про перейменування. І до цього часу громади можуть подавати свої пропозиції по перейменування, які ми обов'язково розглянемо, – пообіцяв народний депутат. 

Перший етап декомунізації, коли питання перейменування вирішували місцеві громади, завершився, за законом, 21 лютого. Тепер відповідальність за цей процес на Полтавщині покладається на голову облдержадміністрації Валерія Головка, який повинен завершити декомунізацію до 21 травня цього року.


Автор: Прес-служба обласної ради


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 березня 2016, 15:21 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації