Вхід | Реєстрація

Електрика подорожчала. Що буде з газом?

Електрика подорожчала. Що буде з газом?

Із 1 березня вчергове подорожчала електроенергія для населення. Через місяць може бути введена абонентська плата за користування природним газом. Чи подорожчає сам газ, поки що невідомо.

У перший день весни в рамках поетапного підвищення ціни на електроенергію її вартість для населення зросла на 25 відсотків. Це вже третє подорожчання. Перше відбулося 1 вересня 2015 року. Усього ж передбачено п’ять етапів підвищення ціни. У кінцевому варіанті електрика для населення до 2017 року, у порівнянні з 2015‑им, подорожчає у чотири рази.

Із березня 2016‑го мінімальний тариф за електроенергію, спожиту в кількості до 100 кВт/год, становить 0,57 гривні. Тобто, сто кіловат обійдуться споживачеві у 57 гривень. При споживанні від 100 до 600 кіловат ціна становить 0,99 гривні. Від 600 і більше — 1, 56 гривні. Так що через місяць за спожиту в березні електроенергію всім доведеться платити більше.

 

З газом — усе в тумані невідомості

Чимало інтернет-видань та друкованих ЗМІ ще кілька тижнів тому розповсюдили інформацію про те, що з 1 квітня 2016 року суттєво подорожчає і природний газ. Усі посилаються, як на джерело, на газету «Комсомольская правда». А та, у свою чергу, — на Меморандум про співпрацю між Україною та Міжнародним валютним фондом. При цьому оригіналу документа журналісти не оприлюднюють.

Згідно з інформацією, опублікованою у ЗМІ, мінімальна ціна за кубометр газу має зрости із 3,6 гривні до 5,6. Це при умові споживання 1200 кубометрів за опалювальний сезон. Інший тариф із 7,188 гривні нібито має зрости до 7,45 гривні за кубометр.

29 лютого за роз’ясненням ми звернулися до керівника районної газової служби Петра Маника. Петро Васильович повідомив, що на сьогодні жодного офіційного документа щодо підвищення ціни на газ із 1 квітня 2016 року газовики не отримували. Він пояснив:

— Має бути відповідна постанова НКРЕ. Її поки що немає. Повідомлення в ЗМІ ми також читаємо. Але вони не є офіційним документом, тому я навіть не хочу їх коментувати.

Петро Маник пообіцяв, що в разі, якщо опублікують офіційний документ щодо зміни ціни на газ, то повідомлення про це з’явиться у районних ЗМІ. Водночас він підтвердив, що з 1 березня 2016 року змінилася ціна на газ для бюджетних організацій та промислових споживачів. Вона зросла на 18 гривень на тисячі кубометрів. Відтепер бюджетники та підприємці будуть платити 7590 гривень за тисячу кубометрів.

Також Петро Маник підтвердив, що, згідно з Кодексом газорозподільних систем, з 1 квітня 2016 року планують запровадити абонентську плату за під’єднання до газомережі. Вона буде фіксованою. Для тих, хто користується газом для опалення та приготування їжі, ціна має становити орієнтовно 17 гривень на місяць. При цьому абонплату сплачуватимуть навіть ті споживачі, хто газом не користується, але під’єднаний до мережі. Маник вніс деякі роз’яснення:

— Чимало людей думають, що 17 гривень буде потрібно платити за кожен газовий прилад. Тобто, і за котел, і за колонку, і за плиту. Люди навіть почали позбавлятися газових плит, у кого їх дві. Непотрібно цього робити. Абонплата не залежить від кількості газових приладів, якими ви користуєтесь.

Ми домовились, що ближче до 1 квітня повернемось до розмови про абонплату і ще раз пояснимо людям, що це таке.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 березня 2016, 10:16 | Полтавщина | Фінанси


1. Степан / 4 березня 2016, 10:37
На той газ і свєт уже не нужен.вже зима закінчилася.головне шо онуки виїдуть у Европу ,
2. Петручіо / 4 березня 2016, 10:49

Коментар видалено за порушення пункту 2.3, 2.9 Правил користування сайтом
3. Степан / 4 березня 2016, 11:15
2.Петручіо
« бо адмін »

Петрушко,ну шо ти не пойняв.тьотка з Москви попала у село Норвегії і її чоловік заставляв чистити рибу,попала б до фермера у Польшу,то чистила б із під корів, конєшно працювати треба,це їй не водочку пити та не на ескалаторі кататись та не по виставкам ходити,вона тільки й розсуждає шо про помєщіків та про крєпосних,їй не привично шо у Европі усі рівні,вона думала Европа упаде їй до ніг,а воно кинулась,а працювати добре треба,ну шо ти як вообше ,
4. Антон / 4 березня 2016, 11:59
На той газ і свєт уже не нужен.вже зима закінчилася.головне шо онуки виїдуть у Европу , та нас там і нехочут і бачити може годіків через 25, не нужні ми їм, їм не вигодно щоб країна розвивалась.
5. Івашка / 4 березня 2016, 12:23
1.Степан
«На той газ і свєт уже не нужен.вже зима закінчилася.головне шо онуки виїдуть у Европу ,»

Як там твоя Степанида ?
6. Петручіо / 4 березня 2016, 15:19
3.Степан
«
Петрушко,ну шо ти не пойняв.тьотка з Москви попала у село Норвегії і її чоловік заставляв чистити рибу,попала б до фермера у Польшу,то чистила б із під корів, конєшно працювати треба,це їй не водочку пити та не на ескалаторі кататись »

Тепер пойняв, Стьопо. Я ж не думав, що твої онуки рвуться туди "чистити із під корів", як рівні серед рівних. Я думав, що вони туди рвуться на Мерседесах катится, бо московіцькі екскалатори їм набридли. Але ти мало подивився. Тітка та не того злякалася. Ти там додивися до кінця, що там з дітьми роблять і яка там свобода. Ссику не кидаю, по адмін і це видалить. Шкода, що наша свобода не дає права поширювати цікаву інформацію.
7. Чувачок / 11 березня 2016, 20:10
6.Петручіо
«Ти там додивися до кінця, що там з дітьми роблять і яка там свобода»

Дядя Петручіо ти все занаєш. а правда шо там на діток одівають маски дяді Путіна і потом того.... Ну ти поняв чого.
Ох і вавуля в тебе в моску дядя петручіо.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації