Вхід | Реєстрація

Сінокоси як альтернатива землям сільсько-господарського призначення

Сінокоси як альтернатива землям сільсько-господарського призначення

3 березня відбулась п’ята сесія Бутенківської сільської ради, на яку прибули усі 14 депутатів.

На порядок денний було винесено 11 питань, які стосувалися змін до сільського бюджету та місцевих програм, субвенції районному бюджету, надання дотації КП «Бутенківське», затвердження кошторисного розрахунку на реконструкцію водомережі, взяття на баланс безгосподарного майна, а також заяв на отримання землі.

За пропозицією сільського голови Миколи Скрильника, свою роботу депутати розпочали з розгляду заяв громадян щодо надання земельних ділянок. Із цього питання доповідав спеціаліст-землевпорядник Сергій Лях. Планувалось, що розгляд заяв займе 30 хвилин. Та це питання присутні обговорювали майже дві години.

У робочому порядку депутати розглянули заяви від жителів сільради, які стосувались затвердження меж земельних ділянок, проектів землеустрою та надання дозволів на відновлення документації.

Потім Сергій Лях зачитав заяви від учасників АТО про виділення їм земельних ділянок розміром 2 гектари для ведення особистого селянського господарства.

Микола Скрильник нагадав, що на території сільської ради мешкають близько 80 чоловіків, які мають статус учасника АТО або зараз знаходяться на службі. Частина з них подали заяви на отримання відповідних земельних ділянок.

— Згідно законодавства, сільська рада розпоряджається землями, які знаходяться в межах населених пунктів, — говорить Скрильник. — На сьогодні земель, які б не орендувалися, немає. Натомість є сінокоси. Ми пропонуємо кожному заявнику по 1 гектару таких сільськогосподарських угідь.

Далі Сергій Лях зачитав 50 заяв від громадян на розробку проекту щодо відведення земельних ділянок площею 2 гектари у власність для ведення особистого селянського господарства із резервного фонду. Землевпорядник, спираючись на пункт 4 статті 116 Земельного кодексу (підстави набуття права на землю), запропонував відмовити цим громадянам, оскільки вони уже користуються земельними ділянками без наявної спеціальної документації. У користуванні цих людей знаходяться неприватизовані ділянки від 0,15 сотих і до 2 гектарів. Він повідомив, що в шестимісячний термін громадяни мають виготовити документацію та зареєструвати землю, котру фактично використовують.

Після чого землевпорядник повідомив, що до сільської ради надійшли 138 заяв від громадян на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок розміром 2 гектари для ведення особистого селянського господарства. Ці громадяни не мають у власності земель. У зв’язку з їх відсутністю, Сергій Лях запропонував відмовити їм у дозволах.

Як альтернативу, Микола Скрильник нагадав про можливість отримання в Держгеокадастрі, який є розпорядником земель за межами населених пунктів, по 1 гектару сінокосу. Для цього громадянам потрібно написати заяву до сільської ради. Після позитивного рішення Держгеокадастру, заявнику необхідно буде виготовити проект відведення. Лише потім він зможе змінити категорію ґрунтів: із сінокоса в орну землю. Цим займаються землевпорядні організації з дозволу Держгеокадастру. (Відповідна процедура коштуватиме для громадян від 5 до 6 тисяч гривень — ред.).

Сільський голова вніс пропозицію присутнім написати звернення до обласного Держгеокадастру, де прохати, щоб під час перезаключення договорів із орендарями враховувались заяви жителів Бутенківської громади.

— Пропоную об’єднати ці два питання і проголосувати за них в цілому, — запропонував Скрильник.

Відповідне рішення не набрало достатньої кількості голосів депутатів.

Присутній на засіданні житель громади Павло Гунжель повідомив, що нібито в Котовському є 110 гектарів землі, які роздані під паї з порушенням закону. Оскільки це землі запасу і участі в розпаюванні вони не брали.

Потім Гунжель нагадав про порушення депутатами законодавства. Так як, відповідно до закону про місцеве самоврядування, вони мають голосувати поіменно.

Сільський голова запевнив, що сесія відбувається без порушень.

Потім Павло Гунжель продемонстрував присутнім папери, котрі приніс у зал засідань, і назвав депутатів, які працювали і в минулому скликанні, злочинцями. мовляв, вони 22 березня 2014 року віддали Скрильнику В. В. 21,6 гектара землі біля Котовського.

Сільські обранці почали обурюватись і кілька чоловік вийшли із залу. Хоча невдовзі вони повернулись до роботи.

 

Найбільше коштів виділили на водогін і автобус

Ще одним важливим питанням порядку денного сесії було внесення змін до сільського бюджету на 2016 рік. На нього доповідала головний бухгалтер Тетяна Миргородська.
Вона повідомила присутнім, що станом на 1 січня вільний залишок коштів становить по загальному фонду 1 мільйон 814 тисяч гривень, по спеціальному — 249 тисяч. Попередньо члени профільної комісії обговорили основні напрямки їх спрямування.

— Згідно звернення відділу освіти, на субвенцію освітянам депутати пропонують виділити 226,5 тисячі гривень, — говорить Тетяна Григорівна. — Із них 200 тисяч на придбання шкільного автобуса, 21,5 — на виготовлення технічної документації і 5 тисяч — розробка документації на ділянку, де розміщуватиметься спортивний майданчик.

Як пояснила головний бухгалтер, комісія розглянула звернення Кобеляцької РДА про введення в штат фахівця із соціальної роботи. Згідно нього, було прийняте рішення про внесення змін до апарату сільської ради. Комісія рекомендує оновити штатний розпис та додатково ввести одну посаду працівника, який займатиметься соціальною роботою, субсидіями та паспортним обліком. У зв’язку з відсутністю потреби в касирі, цю посаду рекомендовано вивести, а ввести бухгалтера.

— Крім цього, нам потрібно додатково виділити 10 тисяч гривень на оплату електроенергії, яка використовується для вуличного освітлення, — продовжує Миргородська, — оскільки, починаючи з 1 березня, значно підвищились тарифи. 12 тисяч слід направити для завершення робіт із вуличного освітлення в мікрорайоні Кондри. Також необхідно провести реконструкцію водомережі у мікрорайоні комбінату хлібопродуктів. Вона коштуватиме, без урахування ПДВ, майже 1 мільйон 277 тисяч. Комунальне підприємство «Бутенківське» прохає надати 10,5 тисячі гривень для придбання глибинного насоса та станції захисту. Додатково потрібно направити 25 тисяч для надання допомоги малозабезпеченим непрацюючим одиноким жителям громади.

Зі слів доповідача, видаткова частина бюджету збільшиться на 1 мільйон 613 тисяч, де 1,476 тисяч — загальний фонд, 137 568 — спеціальний. Недоторканими залишаються 337 тисяч.

Микола Скрильник пояснив, що ці кошти спрямують на введення посади державного реєстратора, який здійснюватиме нотаріальні дії для жителів громади.

— Нагадаю, що з квітня місяця приписка і виписка для громадян проводитиметься на місцях. На придбання спеціальної оргтехніки нам треба 250 тисяч. Кімнату для нового працівника ми виділимо, комп’ютером забезпечимо. Також заплановане будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям. На сьогодні він коштує 600 тисяч гривень.

Отож, вислухавши сільського голову та бухгалтера, депутати проголосували виділити на програму сприяння закладам освіти 226,5 тисячі, на соціальний захист — 25 тисяч, на підтримку комунального господарства — 1,276 682, на благоустрій населених пунктів — 22 тисячі. Далі сільські обранці підтримали зміни у штатному розписі. Згідно них, у сільраді нараховутиметься одинадцять працівників.

Наостанок депутати розглянули заяви від жителів сільради про надання матеріальної допомоги.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 березня 2016, 11:53 | Кобеляки | Суспільство


1. Павло Гунжель / 12 березня 2016, 20:46

Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
2. Читач / 12 березня 2016, 21:20
О, Ехо рекламує Гунжеля! Якщо він такий грамотей, то повинен знати, що заборонено лізти на інші ресурси. Звик на халяву!!!
3. кумась / 13 березня 2016, 09:32
Бутенки коли ви вже проженете того клоуна-невдаху Пашку
4. senator / 13 березня 2016, 12:48
3.кумась
«Бутенки коли ви вже проженете того клоуна-невдаху Пашку»

Цей ,як Ви говорите ,клоун відстоює землв простих людей,які Бутенківські чинуші собі понагрібали,а отакі розумаки як Ви вбо дійсно невдаха або один із цього зміїного клубка!
5. O_Sedoy / 13 березня 2016, 14:06
чудно...
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації