Вхід | Реєстрація

Чи змусять місцевих фермерів забути про «хімію»?

Чи змусять місцевих фермерів забути про «хімію»?

Могилів простягся із заходу на схід на п’ять кілометрів, а з півдня на північ понад Оріллю — на п’ятнадцять. Новостворена об’єднана Могилівська громада займає досить значні території. Тут знаходяться великі площі орних земель, які перебувають в оренді та користуванні у місцевих фермерів.

Небайдужі люди Могилівської об’єднаної громади б’ють на сполох про те, що село «захімізоване» гербіцидами та іншими хімпрепаратами, які використовуються фермерами на оброблюваних площах. Саме наближеність житлових будинків до таких земель і стало основною темою «круглого столу» громадського активу Могилева, який відбувся наприкінці лютого. На розмову зібралися близько 20 чоловік.

Місцевий громадський активіст і захисник природи Олександр Вишняк оголосив:

— Сьогодні вирішення проблем села зміщується в бік місцевого самоврядування. Основне для життя людини — чисте довкілля. При вирощуванні кукурудзи, соняшнику та інших культур фермери прямо в селі використовують гербіциди та інші хімпрепарати, що заборонено законодавством. Щороку через це виникає чимало скандалів, люди звертаються до прокуратури, санстанції, на винних накладаються штрафи. Відтепер, коли об’єднана громада отримала більші повноваження, необхідно припинити «хімізувати» Могилів.
Організатора «круглого столу» Олександра Вишняка підтримав також місцевий мешканець Борис Базутін:

— Кілька аналізів питної води, зроблені останніми роками в дніпродзержинських лабораторіях, показують, що рівень нітратів у нашій воді наближається до критичної межі! Це наслідок неконтрольованої діяльності фермерів на сільських полях, а раніше — колгоспів; уся «хімія», застосована ними, потрапила у ґрунт та питну воду. Ситуація ускладнюється ще й тим, що максимальний штраф за порушення діючого законодавства дорівнює всього 425 гривень. Звісно, землевласнику легше заплатити його, аніж перейматися здоров’ям селян.

У ході «круглого столу» присутніми були наведені конкретні факти застосування хімпрепаратів поблизу людських осель.

До розмови долучився і присутній голова об’єднаної Могилівської громади Валерій Дружко:

— Наш Могилів знаходиться між Оріллю та каналом Дніпро-Донбас. У цьому є як переваги, так і проблеми. Переконаний, що наш край буде привабливим, коли буде чистий. Треба зробити так, щоб створюваний Орільський національний природний парк належав місцевій громаді і став доступним для простого народу, а не належав якомусь олігарху. Мусимо думати і за ще незабруднені орні землі. З власного досвіду роботи знаю, що одних бесід, умовлянь, перемовин для порушників екології замало. Потрібна конкретна відповідальність за порушення екологічного законодавства. За словами Валерія Володимировича, у селі має бути порядок. Виступаючий наголосив, що у березні у громаді буде створений відділ екології, який цими проблемами буде займатися постійно. Дружко розповів про недавню нараду у Дніпропетровську, на якій він побував. Віце-прем’єр Геннадій Зубко повідомив, що у Верховній Раді підготовлені близько трьохсот законопроектів щодо завершення децентралізації, тож повна законодавча база діяльності у нових умовах на підході.

Також Валерій Дружко зауважив, що у березні кожен орендар та користувач землі у Могилеві буде попереджений про особисту відповідальність за екологічну безпеку в селі та припинення співпраці у разі виявлення фактів застосування пестицидів, гербіцидів та міндобрив. Голова громади попрохав усіх жителів об’єднаної громади телефонувати йому та екологічному інспектору, якщо виникнуть порушення. Договори оренди з порушниками будуть розірвані. Бажаючих працювати на землі вистачає. Відтепер місцевих фермерів змусять забути про «хімію» на сільських полях.

Обговорювали також питання ремонту сільських доріг, додаткового залучення проектів ООН для енергоефективності шкіл тощо.


Автор: Олена МАРЕНИЧ, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 березня 2016, 16:42 | Царичанка | Суспільство


1. гість999 / 14 березня 2016, 09:56
Змусять.Ціною.Вже зараз каністра довсходового "Харнесу" під 4000 тис. гриваків.Дорожче тільки "Хеннесі".
2. Гай Фокс / 14 березня 2016, 14:29
1.гість999
«зараз каністра довсходового "Харнесу" під 4000 тис. гриваків.Дорожче тільки "Хеннесі".»
Курс, однако, нові поставки... Але не говори, що тобі прийдеться обирати з-поміж них щось одне. Зерно ж не задаром віддаєш?
3. гість999 / 14 березня 2016, 19:22
2.Гай Фокс
« Але не говори, що тобі прийдеться обирати з-поміж них щось одне. Зерно ж не задаром віддаєш?»

Прийдеться вибирати.І віддам перевагу звичайно ж гербіциду.А хотілося б і елітного коньячку скуштувати.Але видно,не судьба...З моїми 20 гектарами землі,ледве на "поминальну"(так в народі пальонку називають) вистачає.
4. Гай Фокс / 14 березня 2016, 22:50
3.гість999
«моїми 20 гектарами»
А як же ти дотримуєшся сівозміни? Сієш пшеницю по ячменю, соняшник по кукурудзі? Коли горох твоя земля останній раз бачила, чи ріпак або сою? Чи вже на тій бідній землі тільки бур*ян і ріс би, якби не гербіциди?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації