Вхід | Реєстрація

«Поліцейські» отримали від новосанжарки 4 тисячі гривень

«Поліцейські» отримали від новосанжарки 4 тисячі гривень

Довірлива жінка відправила шахраям круглу суму, щоб врятувати онука від «кримінального переслідування».

Телефонний дзвінок пролунав у будинку 79‑річної новосанжарки о 23:30. Дзвонив стаціонарний телефон. Жінка взяла слухавку і почула здавлений голос: «Бабусю, це Владік. Врятуй!» Голос у слухавці нібито був схожий на голос її онука. Він попрохав передзвонити на мобільний телефон, продиктував його номер і поклав слухавку. Схвильована бабуся одразу ж набрала номер «Київстару». Відповів серйозний чоловічий голос. Чоловік представився працівником поліції. Він коротко пояснив стривоженій жінці: її онук ув’язався в бійку і підрізав ножем іншого хлопця. Тепер йому загрожує кримінальна відповідальність. Якщо, звісно, жінка швидко не знайде грошей, щоб «вирішити» питання. Далі слідували інструкції — як саме переслати кошти. Потрібно було скористатися банківським терміналом та відправити гроші на цей самий номер «Київстару».

— Ви тільки не хвилюйтесь, не поспішайте. Усе буде добре. Головне — нікому нічого не розповідайте, — інструктував голос у слухавці жінку, доки вона збиралася і йшла до центральної районної лікарні. Там не лише працює цілодобова аптека, але віднедавна є і банківський термінал.

Щоб звільнити онука, потрібно було переслати 4 тисячі гривень. Гроші жінка принесла з собою, а от як їх відправити — не знала. Тому попрохала допомоги у працівниці аптеки. Та одразу запідозрила щось нечисте: ніч, велика сума грошей на номер мобільного.

— Ви впевнені, що це не шахраї? — запитала вона жінку.

— Це моєму онукові, — відповіла бабуся. І гроші таки переслали. За чотири заходи на номер «упали» 4 тисячі гривень.

— Усе добре. Через 10 хвилин я передзвоню, — пообіцяв чоловічий голос у слухавці.
Проте минуло півгодини, година, а дзвінка все не було. Уже здогадуючись, що щось не так, жінка зателефонувала до онука. Той взяв слухавку, вислухав історію бабусі і відповів, що ні в яку пригоду не потрапляв і загалом у нього все добре. Тільки тепер жінка зрозуміла, що власними руками відправила 4 тисячі гривень телефонним шахраям.

— З початку року це вже п’ятий випадок телефонного чи Інтернет-шахрайства у районі, — розповідає працівник карного розшуку Новосанжарського відділення поліції Юрій Нездойминога. — При цьому, варто зауважити, кожного разу шахраї вигадують нові способи видурювання грошей у довірливих громадян.

У одному випадку новосанжарка прочитала оголошення на сайті продажів «OLX» і відправила продавцю передоплату в розмірі 1000 гривень. У результаті і з грошима розпрощалася, і товару так і не дочекалася.

— Дуже часто на такий сайтах «торгують» особи, які відбувають покарання, — розповідає працівник поліції, — вони реєструють банківську картку на якусь підставну особу, наприклад, у одному випадку запропонували студентові 300 гривень, щоб завести картку на його ім’я. Самі сидять десь у в’язниці і заробляють на «продажах».

Також частими є випадки, коли шахраї представляються співробітниками банку і прохають повідомити особисту інформацію, нібито для уточнення. Потім просто вичищають усі кошти з картки. Або телефонують, називаються службою безпеки банку і повідомляють радісну новину: вони зуміли заблокувати напад шахраїв на картку громадянина. Але тепер для розблокування потрібно всього лише назвати їм код, який зараз прийде на телефон. Зраділа людина з готовністю повідомляє код і… далі сценарій зрозумілий: шахраї отримують доступ до картки і знімають усі гроші.

Враховуючи збільшення кількості подібних злочинів, працівники поліції вкотре нагадують мешканцям району: працівники банків НІКОЛИ не прохають у телефонній розмові повідомити особисті дані. Ви НІКОМУ та ні за яких обставин не маєте повідомляти пін-код вашої картки, СМС-код, який приходить на телефон чи інші персональні дані. І, звичайно, якщо вам телефонують о 23:30 «працівники поліції» і пропонують кудись переслати гроші — подзвоніть на 102, комусь із своїх рідних, тій людині, яку обіцяють «звільнити», але ні в якому разі не відправляйте нікуди гроші!


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 березня 2016, 10:20 | Нові Cанжари | Кримінал
1. Полтавський / 27 березня 2016, 23:38
Дякуємо пану Паршевлюку за своєчасне попередження...
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації