Вхід | Реєстрація

Кобеляцький та Новосанжарський пенсійні фонди об’єднають

Минулого четверга кобеляцькі ветерани говорили про зміни в пенсійному законодавстві.
Із цьогорічними нововведеннями їх познайомила заступник начальника управління Пенсійного фонду Валентина Ященко.

Валентина Олексіївна розповіла, що, відповідно до Держбюджету, протягом 2016 року відбудеться зростання прожиткового мінімуму. Із 1 травня він підвищиться до 1130 гривень. Автоматично і підвищиться мінімальна пенсія. Чергове її підвищення відбудеться в жовтні до 1208 гривень.

— Нагадаю, що з минулого року діє обмеження щодо виплати пенсій для працюючих пенсіонерів, — говорить Валентина Ященко. — Воно становить 85 відсотків від призначеної пенсії, але не менше ніж три прожиткових мінімуми. Тобто, якщо пенсія у працюючого пенсіонера менша ніж 1611 гривень, то з цієї суми нічого не утримується. Ця норма продовжена і на 2016 рік. На сьогодні в районі нараховується 223 таких пенсіонери.
Крім того, 23-ом пенсіонерам пенсія взагалі не платиться. Це ті люди, які працюють на спецпосадах (судді, прокурори, держслужбовці, органи місцевого самоврядування). Також продовжується утримання прибуткового податку з пенсій, які більші за три мінімальні заробітні плати (4134 гривні). Наприклад, людина отримує пенсію 5000 гривень. Від цієї суми віднімаємо 4134 і отримуємо 866. Із отриманих коштів буде утримано 15 відсотків прибуткового податку і 1,5 відсотка військового збору. Така норма запроваджена з 2014 року. Спочатку оподатковувались пенсії, які були більше 10 тисяч, а тепер це три прожиткові мінімуми. Цю норму також продовжено на 2016 рік.

Зі слів доповідача, з 1 січня 2016 року набули чинності зміни до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», що стосується заробітної плати, яка враховується при призначенні пенсії. При нарахуванні пенсії ми використовуємо дані, які значаться в системі персоніфікованого обліку. Нагадаю, що вона діє з 1 липня 2000 року. Виключенням можуть бути випадки, коли стаж роботи з 2000 року відсутній або менший 60 місяців. Тоді людина має право надати зарплату до 2000‑го.

— Змінилась і процедура призначення пенсії за вислугу років, — продовжує Валентина Ященко. — До 2016 року такі пенсії призначались за наявності відповідного стажу (25, 5 років), незалежно від віку. Відтепер вони призначаються з 55 років. Діє норма: якщо людина мала право виходу на пенсію за вислугу років на 1 січня цього року, то їй пенсія призначається. Ця норма діятиме для тих, хто допрацьовуватиме стаж.

Як повідомила Валентина Олексіївна, зараз відбувається реорганізація управління Пенсійного фонду. Відповідно до постанови Кабміну, буде діяти об’єднане Кобеляцьке управління Пенсійного фонду, яке об’єднає Кобеляцьке та Новосанжарське відділення. На роботі з громадянами це не відобразиться.

Зупинилась доповідач на одноразових виплатах інвалідам війни до 9 Травня:
— Постанова Кабміну вже прийнята. Відповідно до неї, інваліди І-ої групи отримають 2975 гривень, ІІ-ої — 2600, ІІІ-ої — 2310, учасники бойових дій — 920, члени сімей померлих і загиблих ветеранів війни — 465, учасники війни — 175 гривень.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 березня 2016, 09:17 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації