Вхід | Реєстрація

Ветеранам Афганістану і АТО відмовляють в отриманні статусу інваліда

10 березня 2016 року учасники бойових дій в Афганістані і ветерани АТО мітингували під обласною радою у Дніпропетровську. Серед мітингувальників була і делегація ветеранів Царичанської районної громадської організації воїнів‑інтернаціоналістів «Захист» на чолі з її головою Віталієм Шаповалом.

Учасники мітингу розповіли, що на мітинг їх змусили вийти дії Дніпропетровської медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), які, на їхню думку, принижують гідність учасників бойових дій. Адже бійці, які втратили своє здоров’я під час проходження служби, з невідомих причин не можуть отримати статус інваліда. Аби довести, що вони дійсно хворі, поранені солдати змушені по кілька разів проходити медичний огляд. Ще й до всього керівники медико-соціальної комісії висловлюють купу претензій. Цього дня, 10 березня, мітингувальники очікували комісію з Міністерства охорони здоров’я, яка повинна була прибути з Києва і розібратися у конфлікті. Та вона не приїхала. Тож терпець ветеранів остаточно урвався. Як зазначив один із учасників мітингувального заходу, міністерська комісія повинна була приїхати ще у грудні минулого року. Це той випадок, про який кажуть в народі: обіцяного три роки чекають.

Ветерани вимагають від обласної комісії пояснень. Вони не розуміють, з яких причин їм відмовляють у наданні статусу інваліда та ще й закидають різноманітні злочини. Військові впевнені, що саме таке суб’єктивне відношення керівництва і є перепоною в отриманні посвідчення про інвалідність.

Як розповів нам Віталій Шаповал, медики звинувачення на свою адресу відкидають та вважають, що вони все роблять у рамках чинного законодавства. Один із присутніх біля облради, ветеран АТО, висловив обурення діями медичних чиновників:

— Це лише відмовка. Вони вважають, що ми повинні бігати по довгому колу і всілякий раз доводити, що ми хворі люди.

Очільник обласного МСЕКу, котрий прийшов на мітинг для пояснень, так і не зміг у повній мірі пояснити дії своїх колег.

З інформації Віталія Шаповала, обласним посадовцям про конфлікт відомо. Очільники запевняють, що у вирішенні конфліктного питання також сподівались на допомогу міністерських експертів. Тепер же, за словами посадовців, будуть шукати вихід разом із самими ветеранами. Для цього незабаром створять власну тимчасову комісію.

— Ми постараємось розібратися у спірних питаннях та будемо приймати об’єктивні законні рішення, — пообіцяв представник обласної влади.

Враховуючи відсутність альтернативи, такий вихід із ситуації задовольнив би ветеранів Афганістану і АТО.

— Ми тільки за те, щоб якнайшвидше розібралися з медико-соціальною експертною комісією та прийняли нормальне адекватне рішення. Далі вже терпіти несила, — висловився один із присутніх мітингувальників.

Тепер Віталій Шаповал і його товариші чекають, чим же завершиться конфлікт між медиками та ветеранами.


Автор: Олена МАРЕНИЧ, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 березня 2016, 17:12 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації