Вхід | Реєстрація

Петриківську витинанку побачили у Кіровограді

У березні Кіровоградський обласний ЦДЮТ оголосив конкурс до традиційного, уже ХХІ-го, Всеукраїнського фестивалю дитячої творчості, присвяченого Всесвітньому Дню Землі. Тема фестивалю — «Від роду до народу, від народу до нації» висвітлювалася у трьох номінаціях: «Громадська думка», «Родинна творчість національно-патріотичного спрямування у сценічному мистецтві» та «Декоративно-вжиткове мистецтво».

Вихованці гуртка «Петриківська витинанка» Царичанського БДЮТу вирішили взяти участь у конкурсі. На відбірковий тур послали фото близько 15 робіт із витинанки. Були приємно здивовані, коли оргкомітет конкурсу повідомив, що роботи їм дуже сподобалися. А витинанки «Квітучий гай» та «Червоні маки» Каріни Сівакової відібрані для участі у фестивалі. Із майже тисячі претендентів учасниками фестивалю стали 250 дітей та підлітків з різних куточків України та 7 — із Грузії.

Прийомна сім’я Іванових із села Залелія завжди турбувалася про творчий розвиток своїх дітей. Каріна Сівакова, Даша Нелепа і Даша Назаренко — активні гуртківці КЗ «ЦРБДЮТ». Вони неодноразово були дипломантами районних та обласних конкурсів декоративно-вжиткового мистецтва. Дівчата навчалися ліпити із глини, солоного тіста, виготовляти ляльки в гуртку «Народні ремесла», відвідують гурток «Студія сучасного дизайну», «Петриківська витинанка», «Бісероплетіння». Мама Олена Анатоліївна навчила їх вишивати ікони бісером. Від цих робіт не можна відвести погляд! Настільки охайно, вміло вони виконані. Сім’я фінансово підтримала можливість Каріни взяти участь у фестивалі в Кіровограді.

Урочисте відкриття фестивалю в Кіровоградському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Кропивницького було проведене у вигляді феєричного розважального шоу.

ІІ етап конкурсної програми відбувся 21 квітня в Кіровоградському обласному ЦДЮТі, де учасники фестивалю демонстрували своє практичне вміння. За 3 години конкурсанти повинні були виготовити виріб з декоративно-прикладного мистецтва. Каріна Сівакова успішно впоралася із завданням: зробила петриківську витинанку «Дерево життя», підтвердивши свій успіх у відбірковому турі.

Поки діти займалися практичною роботою, керівники та батьки учасників фестивалю відвідували майстер-класи, переглядали виставку І етапу конкурсу.

Крім змагання, на учасників чекала насичена програма з екскурсіями в Кіровоградський обласний краєзнавчий музей, обласну універсальну наукову бібліотеку імені Чижевського, в дендропарк, зустрічі з народними майстрами Кіровоградщини, дискотека та ще багато цікавого.

Діти швидко познайомилися між собою, спілкувалися, обмінювалися інформацією. Каріна отримала задоволення від того, що змогла показати іншим своє вміння виготовляти витинанку. Адже цей вид народної творчості на Кіровоградщині не поширений. Він характерний саме для Дніпропетровської області, бо виник у Петриківці. Члени журі та інші конкурсанти з цікавістю і здивуванням спостерігали, як із паперу вправні ручки Каріни вирізали ажурні елементи петриківського орнаменту.

Незалежно від нагород і зайнятих місць, головним здобутком таких зібрань залишаються враження, нові знання і вміння та дитяча дружба, яка формується у спілкуванні.


Автор: Леся Колодяжна, керівник гуртка «Петриківська витинанка» КЗ «ЦРБДЮТ» Царичанської районної ради


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації