Вхід | Реєстрація

Захисники української мови в Полтаві

Захисники української мови в Полтаві

18 активістів планують і курси державної мови влаштувати, і українською музику і літературу популяризувати, і низку законів прийняти. Захищати рідну мову вирішили  через «повзучу» русифікацію України.

З 1 червня 2016 року розпочато діяльність Полтавського обласного представництва Всеукраїнського об’єднання “Рух захисту української мови”.

Засновниками і членами ПОП РЗУМ будуть громадські організації, які  проводять інформаційно-просвітницьку кампанію на захист української мови,  та об’єднались задля спільної боротьби проти повзучої русифікації України.

Завдання ПОП РЗУМ ставить перед собою амбітні: 

1.Домогтися від владних державних структур привести закони та нормативно-правові акти у відповідність до ст. 10 Конституції України: “Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя по всій території України” Прийняти низку законів, в яких передбачити: обов’язкове складання іспитів з української мови: для осіб, які хочуть отримати громадянство України, дозволи на тимчасове проживання в Україні, держслужбовців, військовослужбовців, працівників правоохоронних і силових структур, керівних працівників державних підприємств, викладачів ВУЗів та шкіл.

Окреслити в законах наступні пункти:

• вільне володіння українською мовою є кваліфікаційною вимогою. до вищевказаних працівників, невиконання якої веде до звільнення працівника!

• підвищення зарплатні викладачам української мови та історії у 2-3 рази (аналогічні закони прийняті в Естонії, Литві та інших пострадянських країнах).

• 75% усних і друкованих публічних матеріалів українською мовою у всіх ЗМІ, що розповсюджуються в Україні.

2.Проводити просвітницьку діяльність щодо популяризації української мови:

• соціальна реклама української мови в громадському транспорті, в публічних місцях: кінотеатрах, палацах культури, навчальних закладах тощо.

• проведення прес-конференцій в інформаційних агентствах, виступи на радіо, телебаченні.

• створення актуального соціального іміджу української мови за допомоги інформаційно-просвітницької кампанії.

• сприяння організації курсів української мови, насамперед у південно-східних областях України;

• розповсюдження української україномовної літератури.

3.Прийняття Законів про націоналізацію українофобського медіа-холдингу UMH та інших телекомпаній, які свого часу були приватизовані.

4.Організація регулярних пікетів, акцій, демонстрацій в Києві та інших містах України, покликаних змусити владні сили прийняти вище зазначені нормативно-правові акти.

5.Сприяння створенню у Верховній Раді депутатського об’єднання «Захист Української мови».

6.Забезпечення громадського контролю дотримання ст. 10 Конституції України щодо обов’язкового функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на території України.

Також організатори руху планують провести Всеукраїнський з’їзд захисників української мови задля координації з іншими організаціями та відомими особистостями у сфері боротьби проти русифікації та за збереження державної мови та створити Всеукраїнську об’єднану «Координаційну Раду в боротьбі проти русифікації».

Для довідки : Всеукраїнське об’єднання “Рух захисту української мови” – активно діюча громадська ініціатива як у столиці, так і у всіх областях України (філії або представництва). Засновниками і членами ВО “Рух захисту української мови” є громадські організації, які проводять інформаційно-просвітницьку кампанію на захист української мови, та
 об’єднались задля спільної боротьби проти повзучої русифікації України.

Контактний тел.: 095 024 80 82 (Анна)



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 червня 2016, 13:53 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації