Вхід | Реєстрація

На Бабенковій ямі ледве не побилися через дерева

На Бабенковій ямі ледве не побилися через дерева

У неділю на березі річки Кобелячок виник конфлікт між жителями мікрорайону Бабенкова яма та робітниками, які спилювали дерева.

Співробітники»ЕХО» дізналися про конфліктну ситуацію через кілька годин після її початку. Коли ми прибули на місце події, то апогей конфлікту вже згас. На підгорянському березі Кобелячка лежали стовбури кількох дерев, поряд на лавках відпочивала компанія людей. Усе було тихо і мирно.

Люди, які відпочивали на кобеляцькому березі річки, розповіли:

— Ой, ви таке шоу пропустили. Тут і матюки один на одного гнули. І ледве з кулаками не кидалися. Юрій Срібний і найняті ним робітники почали спилювати осики і тополі, а Віктор Осадчук на них кричав. Сюди вже і з міської ради хтось приїжджав.

Нагадаємо, що кобеляцький підприємець Юрій Срібний є ледве не найактивнішим лобістом та учасником процесу розчистки річки Кобелячок, яка протікає по території Кобеляцької міської та Підгорянської сільської рад. Уже багато років поспіль Юрій Федосійович організовує суботники з прибирання берегів, їздить у Полтаву на засідання комісій, де виділяються кошти на розчищення річки, висаджує молоді дерева. Підприємець постійно наймає людей (переважно за власні кошти), які скошують бур’яни на берегах та спилюють гілки і аварійні дерева. Саме останнє далеко не завжди знаходить загальну підтримку серед людей. Дехто стверджує, що за рахунок «дармової» деревини Срібний вирішує свої матеріальні питання.

У неділю найняті Срібним робітники за допомогою бензопил та автомобіля із спеціальною вишкою почали обпилювати дерева в районі так званої Бабенкової ями. Тополі спилювали не повністю, а на висоті близько чотирьох метрів. Через це і виник конфлікт. Частина відпочиваючих і місцевих жителів вирішили, що підприємець не має права цього робити.

Повторюся, що на час приїзду «ЕХО» на місце події основні пристрасті вже уляглися. Юрія Срібного на березі взагалі не було. Його основний опонент Віктор Осадчук з пресою спілкуватися не бажав. Хоча й постійно їздив по березі на мопеді. Натомість інші люди були досить говіркими. Спочатку ми поговорили з тими, хто обурювався спилюванням дерев. На їх думку, Срібний не мав права цього робити без спеціальних дозволів. Вони вважають, що дерева вже фактично знищені. Крім того, зі слів противників спилювання, заступник кобеляцького міського голови, Анатолій Кісіль, який приїжджав на берег, сказав, що міська влада дозволів на проведення подібних робіт не давала. Хоча по великому рахунку, вона, міськрада, і не могла цього робити. Адже ці осики й тополі знаходяться на підгорянському березі. Люди розповіли й про те, що зверталися до підгорянського сільського голови Анатолія Няйка. І той теж «відхрестився» від злощасних дерев.

Здавалося, усі в окрузі обурені діями Юрія Срібного. Аж ось на берег вийшла група жінок пенсійного віку. Борці за екологію почали голосно до них апелювати:

— Ага, підіть подивіться, що ваш любимий Срібний натворив!

Жінки пішли, подивилися. А потім почали коментувати:

— Ну й що він поганого зробив? Дерева просто обпиляли. Через рік гілки відростуть і буде красиво. Он коли у Кобеляках вперше каштани обпиляли, скільки крику і ґвалту було, хто тільки того Ісипа (від редакції: тодішній міський голова) не кляв. А потім усі побачили, що каштани стали тільки красивішими.

Урешті-решт дві групи опонентів зустрілися. І тут уже дали волю емоціям. Якщо користуватися боксерською термінологією, то у словесному двобої перемога за явної переваги дісталася прихильницям діяльності Юрія Срібного. «Бойові бабусі» Срібного були активними і переконливими. Вони дорікали своїм опонентам:

— Щоб Юра не робив, ви завжди проти. А що ви зробили хорошого на березі? Це Срібний і ми разом із ним і дерева садили, і смітники прибирали, і людей, щоб буряни покосили, наймали. Він тут виріс, він хоче, щоб тут гарно було. І буде! А ви не гавкайте!

Безумовно в такій дискусії встановити правомірність дій підприємця щодо обпилювання дерев було неможливо. Тому наступного дня ми звернулися за коментарем до Анатолія Няйка та Юрія Срібного.

Сільський голова пояснив:

— По-перше, згідно з існуючим проектом розчищення річки Кобелячок, ці дерева взагалі підлягають видаленню. По-друге, у цьому випадку мова йде про формування крони. Це — не видалення. Кронування відбувається тому, що в цьому місці буде проводитися волейбольний турнір памяті Віктора Бабенка. Потрібно думати про безпеку людей, які можуть постраждати через падіння гілок. Я розумію, що зараз обпиляні дерева виглядають непривабливо. Але з часом гілки відростуть. По-третє, до мене дійсно зверталися з питанням, чи давав я дозвіл. Не давав, звичайно, бо в цьому не було потреби.

Сам Юрій Срібний теж заявив, що це відбувається процес формування крон дерев. Він розповів, що в цьому місці гілки вже падали на землю, і лише через щасливий збіг обставин не постраждали люди. Також він повідомив, що планує зробити на березі Бабенкової ями ще один майданчик для гри у волейбол.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 липня 2016, 16:34 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації