Вхід | Реєстрація

У Царичанці буде фонтан і пам’ятник Салу та Кочерзі

Наприкінці червня відбулося засідання громадської ради, яка працює при Царичанській райдержадміністрації.

Про реалізацію реформи децентралізації на території району присутніх знайомила завідувач сектора економічного розвитку і торгівлі РДА Олена Євтушенко. Олена Михайлівна у своїй доповіді зосередила увагу присутніх на перевагах добровільного об’єднання громад. Це, в першу чергу, фінансова децентралізація або ж наділення додатковим фінансовим ресурсом. Наприклад, об’єднана територіальна громада додатково до закріплених надходжень отримає 60 % податку на доходи фізичних осіб, які на сьогодні надходять не до місцевого бюджету, а до бюджетів вищого рівня. По-друге, перехід на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. А це означає, що майбутня об’єднана громада отримає з державного бюджету гарантовані освітню, медичну субвенції та базову дотацію, розрахунок яких проводиться згідно законодавчих актів на державному рівні.
— Також у цьому році започатковано отримання громадами субвенції з державного бюджету на формування інфраструктури ОТГ (об’єднана територіальна громада), — повідомила Олена Євтушенко. — Зокрема, Ляшківська ОГ отримала 2,4 мільйони гривень (кошти на розвиток об’єктів соціальної сфери), Могилівська ОГ — 4,1 мільйони гривень. Третій аспект, який дуже важливий для об’єднаної громади, — можливість управляти земельними ресурсами. У ході реформи до юрисдикції ради передаються усі землі відповідної громади, у тому числі й за межами населених пунктів. Це дасть змогу громаді отримати додаткові ресурси внаслідок встановлення власних ставок плати за землю. І четверте: громада набуває право самостійно визначати стратегію розвитку своєї території, маючи на це відповідний ресурс.

Питання про здійснення заходів з нагоди 25‑ї річниці незалежності України у Царичанській селищній раді висвітлив заступник селищного голови Андрій Андрухів. Він розповів про те, що селищна рада запланувала реконструкцію центральної площі. Уже виготовлена проектно-кошторисна документація. Масштабний проект буде втілено в життя покроково, згідно фінансування. Перша частина виконання реконструкції буде здійснена до 25‑ї річниці Незалежності України. На місці колишнього пам’ятника Володимиру Леніну, що був перед райдержадміністрацією, встановлять пам’ятник засновникам селища Царичанки Гаврилу Салу та Олексію Кочерзі. Також відбудеться благоустрій прилеглої території. На місці колишнього пам’ятного знаку революціонерам, який стояв біля супермаркету «Брусничка», встановлять водяний фонтан. Присутні мали змогу ознайомитися з ескізами майбутньої оновленої площі.


Автор: Олена МАРЕНИЧ, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 липня 2016, 09:10 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації