Вхід | Реєстрація

Про що попередила негода

Про що попередила негода

Зливи та буревії, які у червні та на початку липня пройшли над містом і районом, завдали клопотів не лише аграріям. Десятки кобелячан на кілька годин залишились без даху над головою, ще чиїсь будинки були підтоплені.

Саме люди, які мали клопоти через потоки води, що заливали вулиці, а інколи навіть будинки, і звернулися до редакції, щоб оприлюднити свою проблему. До нас подзвонила жінка. Вона повідомила, що говорить від імені мешканців будинку, який розташований за адресою: вулиця Броварська (Чернишевського), 5. І попрохала приїхати, щоб люди розповіли про негаразди, які у них виникли у зв’язку з дощами.

Зустріч відбулася. Люди розповіли, що після рясних опадів двір їх будинку почала заливати вода, яка стікала з території оптової торгівельної бази «Два кума». Підприємство розташоване поряд, але трішки вище по рельєфу. Із двору «Двох кумів» виведені труби і дощова вода виливається прямо у двір будинку по Броварській. За словами людей, кілька разів після особливо рясних злив вона ледве до під’їздів не доходила. У дворі вже вимило асфальт, подекуди почала провалюватися земля, утворюючи глибокі ями.

Після чергової зливи і потопу, мешканці будинку №5 звернулися до міської влади з проханням провести обстеження і встановити причину потопу. А потім, відповідно, вжити заходів, щоб вода з оптової бази не потрапляла у їх двір. Звернення було направлене 4 липня. Після цього на місце виїжджали спочатку заступник міського голови Анатолій Кісіль, а потім і сам Олександр Копелець. Як розповіли мешканці, їм запропонували домовлятися із власниками «Двох кумів» і спільно вирішувати проблему.

Анатолій Близнюк, один із власників оптової бази, коментує ситуацію наступним чином:

— І я, і Юрій Муха спілкувались і з мешканцями будинку, і з міськими чиновниками. На мою думку, нашої прямої провини в тому, що людей підтоплює, немає. По-перше, під час таких опадів топить усіх і скрізь. У нас будинки декого із працівників підтопило. А вони живуть зовсім у іншій місцевості. По-друге, ми придбали територію колишньої автостанції із вже готовою системою водовідведення. Ми тих труб самочинно не встановлювали. Але ж.. Усе сказане мною не означає, що ми відмовляємось допомогти людям. Хоча, знову ж, у нас документи на будівництво всіх наших споруд є, а ось чи узаконені всі оті гаражі, якими забудовані сусідні двори, це питання ще те. Та я не буду розбиратися в законності отих будов. Повторю, ми готові вирішувати проблему. Можемо допомогти фінансово, можемо направити наших співробітників для проведення робіт. Але ніхто не знає інженерного рішення, як відвести воду з двору. Якщо воно буде, почнемо працювати.

Пізніше до редакції знову зателефонували. Цього разу говорив Сергій Прапірний, який живе у згаданому будинку. Він розповів, що 16 липня має відбутися суботник. На нього нібито мають вийти як мешканці будинку, так і працівники «Два кума». Разом вони приберуть територію і підготовлять її до будівництва системи водовідведення. Щоправда, Прапірний відзначив, що так і не зрозумів, як будуть відводити воду. Міська влада нічого конкретного ще не пообіцяла.

Що ж, доживемо до суботника. Можливо, тоді озвучать інженерне рішення. Та вже зараз зрозуміло, що воно навряд чи вирішить проблему остаточно. Відведуть воду з двору одного будинку, то вона потече в інший. Цьогорічні зливи нагадали про дві серйозні стратегічні проблеми, які потрібно вирішувати міській владі. У місті відсутня ефективна система водовідведення і немає генерального плану забудови. Будують усі і хто як захоче. Звідси — сьогоднішні потопи, а в майбутньому — десятки нових проблем.

Водовідведення і генплан — це дуже серйозно. Попередня влада міста ці завдання не виконала. Чи справиться сучасна? Подивимось. Можливо, після тротуарів і стратегічні проблеми вирішувати почне.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 липня 2016, 10:29 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації