Вхід | Реєстрація

Коли у Санжари затягнуть Порошенка?

Коли у Санжари затягнуть Порошенка?

21‑го липня у Нових Санжарах проводить прийом Анатолій Ханко, заступник голови обласної ради. Більшість часу він спілкується з сільськими головами та директорами шкіл. Чиновник пропонує оригінальний варіант ремонту доріг на Новосанжарщині у цьому році та обіцяє допомогти отримати кошти для даху школи у Руденківці, але вже у 2017‑му.

 

«Дороги є у Машівському, у Царичанському районах. У Санжарському — немає!»

Минулого разу на прийом до заступника голови обласної ради приходили переважно сільські голови, які скаржилися на розбиті дороги і відсутність перспектив щодо їх ремонту. Цього разу змінилося небагато. Першими візитерами, з якими спілкується Анатолій Ханко, стають сільські голови з Нехворощі, Драбинівки, Полузір’я, Стовбиної Долини та заступник селищного голови Нових Санжар. Скаржились вони знову ж таки на жахливий стан доріг у районі.

— Якби нам ні з чим було порівнювати, ми б думали, що такі дороги скрізь. Але чомусь у Машівському районі дороги є, у Царичанському дороги є, у Новосанжарському — немає! — обурюється сільський голова з Нехворощі Юрій Любимський.

Підтримує його і заступник селищного голови Нових Санжар Валентин Івашина. Він говорить не лише про незадовільний стан доріг, але й про міст через Ворсклу у Нових Санжарах, який давно потребує ремонту. Проте п’ятирічна переписка зі службою автомобільних доріг успіху не приносить. Аналогічні проблеми з мостом через Оріль у Нехворощі: його стан давно бажає кращого. Вислухавши голів, Анатолій Ханко запевняє, що мости в області ремонтувати будуть уже цього року, проте лише ті, на ремонт яких виготовлена відповідна документація. Щодо стану доріг, то заступник голови обласної ради, як і минулого разу, нічого обнадійливого не говорить. Пропонує співпрацювати з автодором і проводити ремонт відфрезованим матеріалом, який дорожники знімають під час проведення робіт. Ділиться Анатолій Ханко і рецептом, за яким дороги відремонтують майже гарантовано.

— Я чув, що до нас президента хочуть затягти, то дороги будуть марафетити! Треба його по всій області повозити, тоді й дороги зроблять.

— Хай його хоч на Драбинівку повезуть, чи що! — пропонує драбинівський сільський голова Зоя Короленко.

— Але обов’язково через Нові Санжари! — додає Валентин Івашина.

Уже серйозніше Анатолій Ханко нагадує, що депутати обласної ради вже кілька разів відмовляли різним компаніям у наданні дозволів на розробку родовищ нафти та газу.

— Ми наполягаємо, що відсоток рентних платежів має лишатися на місці, у сільському бюджеті, ще відсоток-півтора — у районному, ще один відсоток — в обласному. А не так, як зараз, коли усі 15 мільярдів рентних платежів ідуть на Київ! Будуть залишати ренту у ваших бюджетах, то ви самі собі усі дороги відремонтуєте і нікого не будете прохати!

 

Дахи для шкіл обіцяють. Але не в цьому році

Наступна делегація на прийомі — директори шкіл району на чолі з начальником відділу освіти Олександром Кульчинським. Прохають допомогти з ремонтом дахів у кількох школах Новосанжарського району. Анатолій Ханко розповідає, що обласна рада дійсно відродила програму ремонту дахів сільських шкіл, яку почали у 2014‑му, а тепер вирішили продовжити у 2016‑му році. Але головна проблема у тому, що на ремонтні роботи повинна бути виготовлена проектно-кошторисна документація з експертизою. Як з’ясувалося, навіть у всій області шкіл, які б мали усі документи на ці роботи, не так і багато. На Новосанжарщині ремонту чи реконструкції даху потребують кілька навчальних закладів, зокрема школи у Руденківці та Полузір’ї.

Полузірський сільський голова Любов Шерстюк прохає Анатолія Ханка допомогти.

— Ви тепер людина дуже могутня! — додає сільський голова, пригадуючи, як заступник голови обласної ради допоміг вирішити їй нагальне питання.

Утім, навіть люди «могутні» не завжди володіють мільйонами. А саме такі суми потрібні для вирішення проблем деяких закладів. Так, директор Руденківської ЗОШ Андрій Дігтяр розповідає, що на зведення над школою шатрового даху потрібно 2 мільйони гривень — непідйомна сума для районного бюджету. Анатолій Ханко чесно відповідає, що у цьому році залучити кошти на школу практично немає шансів. Проте у 2017‑му обіцяє свою допомогу у лобіюванні реконструкції даху школи. Дирекції ж потрібно буде потурбуватися про виготовлення відповідної документації.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 липня 2016, 11:12 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації