Вхід | Реєстрація

У Соколовій Балці хотіли вбити активіста «Самооборони»?

28-го липня працівники новосанжарської поліції затримали у районі групу з чотирьох мешканців Донецької області. Приїхали вони з міста Краматорськ, щоб знайти у Соколовій Балці місцевого жителя Івана Геращенка.

 

Нічні гості з Краматорська

Уночі з 27 на 28 липня до новосанжарської поліції подзвонили активісти «Самооборони Майдану» із Соколової Балки. Вони повідомили, що зупинили у центрі села автомобіль «Ланос» із чотирма мешканцями Донецької області. Приїжджі стежили за будинком місцевого активіста «Самооборони» Івана Геращенка. Приблизно у той самий час до чергової частини зателефонував сам Іван Геращенко і повідомив, що невідомі особи у селі Соколова Балка мають намір його вбити. За викликом до села виїхала підсилена оперативна група.
У центрі Соколової Балкі працівники поліції дійсно побачили автомобіль «Ланос» із донецькими номерами та чотирьох чоловіків у ньому. Поруч знаходилися активісти «Самооборони» із Соколової Балки. Як запевняють у поліції, жодних заходів фізичного впливу на затриманих не здійснювали ні правоохоронці, ні представники громадського формування. Заїжджих гостей затримали та відвезли до Нових Санжар для з’ясування особи та дійсних причин нічного візиту до Соколової Балки. Під час розмови працівники поліції з’ясували, що один із чоловіків був таксистом із Краматорська. Він нічого не знав ні про мету поїздки, ні про плани своїх попутників. За подорож із Краматорська до Соколової Балки йому обіцяли оплатити вартість газу і додати 500 гривень за роботу. З трьох пасажирів двоє були мешканцями Краматорська, ще один  чоловік на ім’я Юрій нещодавно повернувся до цього донецького міста з Києва. Саме Юрій був, так би мовити, керівником групи. Як він розповів працівникам поліції, незадовго до поїздки він зустрівся зі своїм знайомим, таким собі Едуардом Едуардовичем. Той попрохав зробити для нього певну роботу, яку оцінив у 500 умовних одиниць. Робота полягала у наступному: потрібно було поїхати до Новосанжарського району, а конкретно — до Соколової Балки, і знайти місцевого жителя Івана Геращенка. За словами Юрія, «замовник» пояснив, що вищезгаданий житель нібито має сепаратистські погляди і підтримує Росію. Членам «групи» потрібно було провести у селі свого роду розвідку та  повідомити про її результати Едуарду Едуардовичу. І отримати свої 500 доларів.

 

Зброї не знайшли, донецьких відпустили

Приїхавши до Соколової Балки, гості із Донеччини одразу направились до найближчого кафе. І почали наводити довідки про Івана Геращенка. І дуже скоро дізналися, що у сепаратистських нахилах він помічений не був, навпаки, є одним із активістів громадського формування «Новосанжарської «Самооборони Майдану», одним із напрямків діяльності якого є допомога українській армії. Зрозумівши, що їх ввели в оману, візитери нібито планували їхати із села, як раптом їх зупинили представники «Самооборони». Далі був дзвінок до поліції, нічний виїзд опергрупи та затримання. Під час обшуку у «Ланосі» не знайшли жодної зброї чи допоміжних засобів маскування: ні дубинок, ні балаклав, ні бодай газового балончика. Єдине, що було у нічних гостей, — листок паперу зі схемою проїзду до Соколової Балки та позначенням будинку, де прожиає Іван Геращенко.

Поліцейські пробили затриманих по власній базі та з’ясували, що один із затриманих був раніше засудженим за крадіжку. Решта не мала проблем із законом. Після отримання пояснень поліцейські відпустили усіх чотирьох затриманих.

— Це викликало обурення з боку членів «Самооборони». Але підстав для затримання цих осіб у нас не було! — пояснює заступник начальника Новосанжарського відділення поліції Андрій Власенко. — Затримання більше ніж на 3 години — уже порушення прав громадянина. Про погрозу вбивства говорить лише сам пан Геращенко, у нас же доказів цього немає.

Отже, затримані відправились на Донеччину. Принаймні, мали б туди відправитись. Проте немає певності, що візитери знову не повернуться на Новосанжарщину. Саме тому до будинку Івана Геращенка на період слідства поставили охорону з числа працівників поліції. Сам Іван Олександрович переконаний: його приїжджали убити. А замовником є колишній директор місцевого агроформування Володимир Замула, із яким у громадського активіста давній конфлікт.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 серпня 2016, 17:48 | Нові Cанжари | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації