Вхід | Реєстрація

Безкоштовні медикаменти: вони є, але їх мало

Безкоштовні медикаменти: вони є, але їх мало

Ліки для надання невідкладної допомоги зараз купляють за кошти районного бюджету. Звичайно ж, цих грошей не вистачає, аби задовольнити потреби всіх хворих. Тому люди змушені купляти медикаменти за власні гроші.

Те, що безкоштовна медицина в Україні де-факто вже кілька десятиліть не існує, ні для кого не є секретом. Про неї нагадують лише кілька речень в документі під назвою Конституція. Більшість українців чітко усвідомлюють, що, потрапивши в лікарню, вони будуть змушені діставати із власних гаманців свої кревні гривні і платити за лікування. При цьому більшість лікарів, щоб там про них не говорили і не писали, за свою працю грошей із пацієнтів не вимагають. Принаймні — у Кобеляках. А ось списки того, що потрібно придбати, аби отримати медичну допомогу, таки пишуть. Те, що у ті списки іноді включені непотрібні хворому речі, дійсно буває. Але це — друге питання. Але беззаперечним є той факт, що грошей для безкоштовного надання людям медичної допомоги не вистачає.

Та все ж. Гроші на медикаменти із бюджету таки виділяють. Скільки їх, тих грошей, і на які потреби їх використовують? Саме цим редакція «ЕХО» і поцікавилась у керівників медзакладів Кобеляцького району. Тим більше, що не так давно депутати Полтавської облради виступили з ініціативою, аби перелік медикаментів, закуплених для комунальних закладів за бюджетні кошти, постійно був у відкритому доступі в Інтернеті. Щоправда, після цієї заяви нічого так і не змінилося і списки так і не оприлюднили. Але то справа обласних депутатів. Можливо, «піарнулися» люди та й забули.

Головний лікар Кобеляцької ЦРЛ Володимир Казирод і керівник Центру первинної медико-санітарної допомоги Любов Коломієць без проблем погодились надати інформацію про стан речей із закупленими за бюджетні кошти медикаментами. При цьому Володимир Казирод нагадав, що з державного бюджету нині фінансують виключно зарплату медиків та оплату за спожиті енергоносії. На всі інші потреби кошти виділяють районні депутати. Володимир Олексійович наголосив:

— Медикаменти для того, щоб надати людям першу невідкладну допомогу, у лікарні є завжди. Це неправда, коли говорять, що пацієнта не приймають у ЦРЛ, доки він чи родичі не принесуть необхідні ліки.

За більш детальною інформацією керівник порадив звернутися до свого заступникам з медичної роботи Алли Коваленко. Алла Миколаївна ґрунтовно поставилася до виконання даного керівником завдання. Вона підготувала список на дев’яти аркушах. На них були викладені відомості по всіх відділеннях ЦРЛ: приймальному, гінекологічному, педіатричному, терапевтичному, неврологічному, інфекційному, хірургічному, пологовому, травматологічному та операційному блоку. Згідно з цими списками, медикаменти для надання невідкладної допомоги є скрізь. Є в лікарні і вакцини від сказу та наркотики для знеболення онкохворих.

Алла Коваленко пояснила:

— Кожного місяця ми проводимо звірку зі старшими медсестрами відділень. Крім того, вони постійно приходять до мене і повідомляють про потреби. Особливо уважно наявність необхідних ліків перевіряємо перед святковими чи вихідними днями, коли не працюють аптеки. Так, для довготривалого лікування хворих наших запасів не вистачає. І люди змушені купляти ліки за власний рахунок. Але це не є виключно кобеляцькою проблемою. Так скрізь, по всій Україні.

Керівник ПМСД Любов Коломієць розповіла:

— Ми теж купляємо медикаменти за кошти районного бюджету. І нам теж цих грошей на задоволення всіх потреб не вистачає. Ситуація зараз краща, аніж, скажімо, у 2013 році, але дуже далека від ідеальної. Депутати райради додатково виділили нам 154 тисячі гривень. Але давайте разом поміркуємо, на що вистачить цих грошей. У нас в районі є п’ятеро діток із рідкісними хворобами. Одній такій дитині на рік потрібно 80 тисяч гривень. Є двоє людей із пересадженими нирками. Одному такому хворому потрібно 12 тисяч гривень на місяць. От і рахуйте. Тому ми просимо навіть тих людей, що мають повне право на повністю безкоштовні ліки, увійти в наше положення. Ну втратимо ми оті гроші на повне забезпечення двох пацієнтів, а що іншим робити? Так, я не приховую, що були проблеми з безкоштовними наркотиками для онкохворих людей, що перебувають вдома. Але на сьогодні цієї проблеми вже немає.

Частину медикаментів купляють за гроші з обласного бюджету. Мова йде передусім про інсулін для діабетиків. Зараз кошти, виділені на його придбання, закінчилися. Але Володимир Казирод запевняє, що приводу для паніки нема. Він впевнений, що обласні депутати виділять додаткові кошти.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 серпня 2016, 10:36 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації