Вхід | Реєстрація

Кобеляцькі депутати вчилися тиснути на кнопки

Кобеляцькі депутати вчилися тиснути на кнопки

У п’яницю депутати Кобеляцької райради нарешті стали справжніми «кнопкодавами», адже в раді запрацювала система для електронного голосування.

На восьму позачергову сесію Кобеляцької райради із 34 обраних депутатів прибули двадцять вісім. Про це на початку зібрання повідомив голова райради Володимир Кішінський і одразу запросив на трибуну працівника ради Анатолія Кучеренка. Той запропонував депутатам прийняти зміни до регламенту. Адже до цього дня районні депутати голосували поіменно, постійно розписуючись у протоколах та бюлетенях. Це забирало надзвичайно багато часу. І досить довго велися розмови про те, щоб і в Кобеляках запровадити систему електронного голосування, схожу на ту, що діє у парламенті.

І ось нарешті той день настав. Система для голосування обійшлася платникам податків у 130 тисяч гривень. Прийнявши зміни до регламенту, депутати одразу почали тестувати нову систему. Усе це супроводжувалося жартами і сміхом. Так, тільки-но Володимир Кішінський пояснив, як користуватися пультом для голосування, як Віктор Труш миттєво проголосував. Із цього приводу Валерій Дрига зауважив:

— Та ще ж не голосуємо. І за що Трушу в школі золоту медаль дали!

Були й інші цікаві діалоги і репліки:

— А чого воно не пікає?

— Та того, що на динаміки грошей не вистачило!

— Обмити срочно нада, а то поламається.

Досить швидко з’ясувалося, що кобеляцькі депутати миттєво перейняли не надто гарний досвід своїх колег із Верховної Ради. Під час голосування по одному з питань в залі не було депутата від «Батьківщини» Володимира Жукова. Але система показала, що й він голосував. Отже, хтось натиснув потрібну кнопку на пульті Жукова.

 

Гроші на ремонт доріг з’явилися. Тепер не вистачає ремонтників

Звичайно ж, не лише жартами та сміхом були заповнені ті кілька годин, протягом яких засідали районні обранці. Вони встигли вирішити багато серйозних і важливих для життя району питань. Зокрема, затвердили зміни до бюджету. У основному, вони розподіляли гроші, що надійшли з області. Суми були дуже різними. На будівництво дитячих майданчиків із обласного бюджету виділили майже 150 тисяч гривень, на капремонт опалювальної системи у Озерській школі — півмільйона. А ось на фінансування заходів із підтримки аграрного комплексу дали лише 12 тисяч. Ці гроші мають використати на розвиток пасік та молочної галузі. Небагато дали і на відпочинок демобілізованих атовців — 8400.

Зате в район нарешті надійшли давно обіцяні 3 мільйони 258 тисяч гривень на ремонт доріг. По питанню розвитку і підтримки дорожньої інфраструктури доповідав заступник голови РДА Володимир Катишков. Він розповів, що на ремонт доріг виділяють гроші не лише із бюджету. Активну участь у фінансуванні приймають і сільгоспвиробники. У основному, агрофірма «Добробут». Аграрії вже витратили на ремонт сільських доріг більше мільйона гривень. І планують кошти в дорожнє господарство і надалі. Чималий обсяг робіт за власні кошти провели і працівники облавтодору.

Катишков повідомив, що роботи з ремонту дороги до Радянського перебувають у стадії завершення. Потім шляховики планують ремонтувати дорогу до Нехворощі, що йде через Сухинівку і поряд із Канавами. Є наміри полагодити багатостраждальну автодорогу до Перегонівки, що проходить через територію Лебединської (Кіровської) сільської ради. Але, як повідомив Катишков, швидше за все, у поточному році не вдасться освоїти всі виділені з бюджету кошти. І тому він запропонував прийняти програму розвитку дорожнього господарства на 2016–17 роки. Темпи проведення робіт стримує лише один фактор: катастрофічно не вистачає підприємств і організацій, які мають право і можливості ремонтувати дороги.

Одразу виникла бурхлива дискусія. Депутати просили і вимагали звернути увагу на ремонт тієї чи іншої дороги. Володимир Щербина ратував за якнайшвидший ремонт дороги, що поряд із Дашківкою. Анатолій Кривуля закликав прискорити темп ремонту дороги до Маячки і Канав. Керівництво РДА та райради пообіцяло виконати побажання депутатів. Але де знайти додаткові бригади шляховиків, поки що ніхто не знає.

 

Немає громади, то не буде й школи

Ще одна «гаряча» дискусія виникла під час обговорення питання щодо зміни статусу Дрижиногреблянської школи. Доповідала начальник відділу освіти Наталія Коваль. Вона повідомила, що станом на 1 вересня у цій школі в першому класі є одна дитина, у другому — 4, у третьому — 0, у четвертому — 2. Тому школу вирішили залишити у статусі початкової. За це проголосували без проблем. А ось далі…

Далі голова РДА Таміла Шевченко згадала, як під час зібрання, що передувало реорганізації школи, їй сказали:

— Добре, що це відбулося, а то деякі батьки спеціально своїх дітей у Бутенківську школу не відпускали.

І тут «зірвався» Олег Решетило. Олег Миколайович взагалі був цього дня дуже активним. Решетило голосно заявив із місця:

— А нічого тут радіти, що школу закрили. Петя, Сеня і Гройсман докерувалися. Нехай краще начальник відділу освіти доповість, коли в районі будуть шкільні округи та опорні школи. А то Кобеляцький район «пасе задніх».

Наталія Коваль пояснила:

— Опорні школи створюються там, де є 360 дітей. У Кобеляцькому районі це лише дві міські школи. Навіть Бутенки і Білики не можуть претендувати на опорні школи. Ми зараз чекаємо, що норма щодо необхідної кількості школярів буде зменшена. У грудні підготуємо необхідні документи.

Решетило знову «закипів»:

— У якому грудні! Щоб до жовтня всі документи для відкриття опорних шкіл були готові!
Наталія Коваль знову почала пояснювати, що це неможливо. Вона розповіла, що опорні школи створюються у об’єднаних громадах. Зокрема сказала:

— От якби у Бутенках створили об’єднану громаду, то там могла б бути опорна школа, а у Марківці та Дрижиній Греблі — її філії.

Решетило знову не погодився. Наталія Коваль навіть запропонувала йому побитися об заклад. Чи заключили депутат і начальник відділу освіти парі і хто його виграв, ми ще повідомимо своїх читачів.


Автор: Ігор Філоненко, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 вересня 2016, 15:35 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації