Вхід | Реєстрація

Урожай радує, стан озимих — тривожить

Урожай радує, стан озимих — тривожить

Аграрії Кобеляцького району практично завершили збирання сої та соняшнику. Триває обмолот кукурудзи і копання цукрового буряку.

Про це редакцію повідомила начальник відділу агропромислового розвитку РДА Тетяна Чердак. Згідно із даними, які надходять у відділ, станом на 25 жовтня сою зібрали на 92 відсотках площ. Середня урожайність становить 20,7 центнера з гектара. Радує в цьому році аграріїв така культура як соняшник. Його скосили на 94 відсотках площ. Урожайність складає 27 центнерів. Надія Андріївна відзначила, що показники врожайності на всіх без виключення культурах покращилися у порівнянні з початком збирання.

Триває збирання кукурудзи і цукрового буряку. Качанисту зібрали на 60 відсотках площ від посіяного. Середня урожайність складає 65 центнерів. Що ж до буряку, то такі підприємства як «Радянське» і «Громада» уже закінчили жнива. «Добробут» викопав цукровий буряк на 60 відсотках площ. Урожайність — 460 центнерів із гектара. Аграрії розраховували на кращий результат, але цьому завадила посуха, що встановилася у другій половині літа.

Розповідаючи про ситуацію із озимими культурами, Тетяна Чердак зазначила, що посівна кампанія закінчилася. Озимі зійшли. Далі сіяти навряд чи хтось ризикне, зважаючи на прохолодну погоду і на те, що оптимальні строки для сівби давно минули. Усього в Кобеляцькому районі озимими культурами засіяли 10,5 тисячі гектарів.

А ось Віктор Труш, відомий у районі агроном, спеціаліст із захисту рослин, не приховує тривоги з приводу долі майбутнього врожаю ранніх зернових культур. Він теж підтверджує, що вони зійшли. Але знаходяться у такому стані, що можуть загинути в разі різкого зниження температури повітря та відсутності снігового покриву.

Труш говорить:

— Ті, у кого пшениця вже розкущилася, можуть спати спокійно. Такі посіви перебувають у хорошому та відмінному станах. Але на більшості полів сходи з’явилися лише після дощів, що пройшли на початку жовтня. Пшениця зійшла і знаходиться у стані шильця. Є побоювання, що до зими вона випустить один, два, три справжні листочки. І якщо встановиться хоча б на кілька днів температура 12-14 градусів нижче нуля, то рослини загинуть. І такий сценарій дуже ймовірний. Адже цьогорічна осінь є досить прохолодною. Така температура, як зараз, у минулому році була в кінці листопада. От рослини і розвиватимуться дуже потихеньку. Є надія на те, що листопад-грудень будуть теплими і пшениця розкущиться. Але самі розумієте, це буде справжнім дивом. У минулому році диво було: пшениця, яка мала ледве не вся загинути, дала просто прекрасний урожай. Що буде в цьому році — побачимо. Але повторюю, стан озимих викликає серйозну тривогу.

Про те, як закінчилися жнива в Кобеляцькому районі, хто із аграріїв досяг найкращих результатів, ми повідомимо через кілька тижнів.


Автор: Ігор Філоненко, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 листопада 2016, 09:15 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації