Вхід | Реєстрація

Службовці помиляються, а кобелячани платять

На редакційний номер зателефонувала жителька райцентру, яка припустила, що міська рада неправомірно вимагає в неї сплати штрафу.

Кобелячанка розповіла:

— Оформлюючи документи на субсидію, я вирішила вписати в домову книгу свою 8‑річну дитину. Для цього звернулась у міську раду, до реєстратора. Він мені сказав, щоб сплатила адміністративний збір 12,33 гривні. Крім цього, вручили ще один рахунок. Працівник міськради пояснив, що, відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», я порушила строк реєстрації дитини. Через це платиться додатковий адмінзбір 36,98 гривні. І додав, що згідно постанови Кабміну від 2 березня цього року «Про затвердження правил реєстрації місця проживання», батьки повинні зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців із дня державної реєстрації її народження. Але ж закон стосується новонароджених. Свою старшу дитину я приписала, коли вона отримувала паспорт. До цього при реєстрації їй видавалось свідоцтво про народження, а мені вписувались дані дитини в паспорт. І автоматично вважалось, що дитина проживає з матір’ю. Виходить, що реєстратор неправомірно вимагає з мене кошти.

Кореспонденти «ЕХО» звернулись із запитом до міськради, щоб з’ясувати, яким законодавчим чи підзаконним актом передбачене адміністративне покарання за прострочення термінів реєстрації неповнолітньої дитини у вигляді накладення штрафу? У відповіді міський голова вказав, що “статтею 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за проживання без паспорта громадянина України або без реєстрації місця проживання. Суб’єктом цього правопорушення може бути особа, якій виповнилось 16 років”.

Дійсно, така норма є, але стосується вона 16‑річної особи. А у цьому випадку малолітній дитині виповнилось лише 8 років. І до досягнення нею 16‑річного віку мати в будь-який момент може зареєструвати її місце проживання. До цього вважається, що дитина автоматично проживає з матір’ю. Норма статті, на яку посилаються працівники міськради, стосується батьків новонародженої дитини. І зворотної дії не має. Тому можна припустити, що вони неуважно вивчили закон. А можливо, непрофесійно підійшли до виконання обов’язків і своїми діями порушують чинне законодавство. Та в будь-якому випадку, щоб зареєструвати місце проживання своєї дитини, жінка має заплатити адмінзбір 0,0085 розміру мінімальної заробітної плати або 12,33 гривні.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 листопада 2016, 14:41 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації