Вхід | Реєстрація

Поміняти паспорт, не маючи прописки: надія лише на благодійників

Поміняти паспорт, не маючи прописки: надія лише на благодійників

До редакції за допомогою звернулася жінка, котра мешкає у Кобеляках. Вона потрапила у складну життєву ситуацію і не знає, як із неї вийти.

Жінка попрохала не називати її прізвище. Розповідаючи про свою проблему, Надія, назвемо її так, зізналася, що не сподівається на допомогу саме журналістів. Вона сказала:

— Я вже була у міській раді, у Центрі надання адмінпослуг. Скрізь співчувають, але допомогти моїй біді не можуть. Подруга порадила звернутися у редакцію. Не знаю, що це дасть, але прийшла.

Надія розповіла, що кілька місяців тому приїхала у Кобеляки із населеного пункту, розташованого в Харківській області. У неї — четверо неповнолітніх дітей. Уже кілька місяців вона не отримує на них соціальну допомогу, а також не може легально працевлаштуватись. Жінка працює, але без оформлення трудових відносин. Усі проблеми виникли через те, що діти, граючись, пошкодили її паспорт. І тепер документ потрібно замінити. У принципі, нічого особливого. Якби не одне «але». У Надії немає прописки у Кобеляках. Виїжджаючи із Харківщини, вона знялася з обліку, а в новому для себе місці прописатися не змогла. Родичів тут у неї немає, старих знайомих теж. А без прописки їй не міняють паспорт.

Надія пішла у Кобеляцьку міську раду. Там їй пояснили, що прописати її не можуть. Колись, досить давно, таких людей прописували у гуртожитку «Райагробуду». Але там уже приватні квартири. Надії порадили прописатись десь у селі, у хаті-пустці. Вона пішла у сусідню сільську раду. Там теж відмовили, пояснивши, що таких хат у них немає.

Ми звернулися за консультацією до кількох практикуючих приватних юристів та в Центр безоплатної вторинної правової допомоги. Там підтвердили, що без прописки паспорт Надія не поміняє. Щоправда пояснили, що її не повинні були виписувати із попереднього місця прописки. Але ж, виписали.

 

http://pravoedelo.com.ua/

Юристи порадили жінці знайти людей, які заключать із нею короткостроковий договір найму, зареєструють його у міській раді, а після цього пропишуть її у себе. Це, на думку фахівців, єдиний вихід із ситуації, що склалася.

У районному Центрі надання адмінпослуг підтвердили доцільність і правомірність такого кроку. Спеціалісти пояснили:

— Договір найму можна заключити на визначений термін. Скажімо, на три місяці. І прописати людину в квартирі чи будинку. За цей час жінка встигне замінити паспорт. Після закінчення терміну дії договору, надавачі житла самі можуть виписати громадянку. Це до того, що громадянам не варто надто хвилюватися щодо можливих проблем із випискою людини. Процедура безкоштовна і по часу нетривала.

Порадившись, ми вирішили тимчасово прописати Надію у квартирі одного із працівників «ЕХО». Так що, вирішити проблему із пропискою таки можна. Напевно, було б добре, аби таку місію тимчасової прописки взяла б на себе одна із громадських організацій, зареєстрованих у Кобеляках чи районі. А то їх у нас сотні, усі створені для допомоги людям, але активність виявляють виключно напередодні якихось виборів.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 листопада 2016, 15:34 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації