Вхід | Реєстрація

«Полтававодоканал» ухилився від відповіді

Вона стосувалась узгодженості дій підприємства із законом «Про метрологію і метрологічну діяльність».

Так уже склалось історично, що в Кобеляках послуги з водопостачання і водовідведення надають одразу два комунальні підприємства. Перше знаходиться у райцентрі, друге — в Полтаві. Прилади обліку, із якими звіряються працівники «Полтававодоканалу», установлені на системі водомережі.

Ми вже розповідали, що в серпні цього року жителі міста, помешкання яких підключені до централізованого водовідведення, отримали повідомлення від «Полтававодоканалу» із вказівкою протягом місяця провести за власний рахунок обов’язкову повірку лічильників обліку. У листі надавач послуг посилався на Закон України «Про метрологію і метрологічну діяльність». Хоча у змінах до цього закону, які вступили в дію з 1 січня цього року, говориться, що повірку проводить надавач послуг. Кошти на ці заходи закладаються в тариф.

Та на початку жовтня кобелячанам надійшов черговий лист від «Полтававодоканалу». У ньому абонентів інформували, що через відсутність повірки лічильників обліку їм рахується використання каналізації не за приладом, а за нормою споживання на людину. Щоправда, кількома днями пізніше працівники Кобеляцької дільниці з експлуатації каналізаційного господарства повідомили, що за вказівкою керівництва «Полтававодоканалу», абоненти мають сплачувати за водовідведення відповідно до показників лічильника.

Редакція направила запит до керівника підприємства, у якому прохала повідомити, чи узгоджуються їх дії зі змінами до закону «Про метрологію і метрологічну діяльність»?

Відповідь за підписом Олександра Єгорова, керівника «Водоканалу», надійшла. Та пояснення щодо узгодження дій у ній відсутні. Можливо, працівник, який готував лист, неуважно прочитав запит. Можливо, вбачаючи у діях підприємства порушення, проігнорував питання.

Та все ж, у листі вказано, що повірка засобів обліку води здійснюється у відповідності до вимог чинного законодавства. А воно, законодавство, гласить, що платити за це має надавач послуги. У новий тариф на водовідведення, який діє з 1 жовтня і становить 6,47 гривні за кубометр, закладені витрати на планову періодичну повірку. Згідно інформації, наданої «Полтававодоканалом», для квартирних засобів обліку води міжповірочний інтервал становить З або 4 роки, залежно від типу лічильника, про що зазначається у паспорті на прилад обліку води.

Тепер керівникам обох водоканалів потрібно вирішити, хто займатиметься повіркою. До речі, директор місцевого комунального підприємства Іван Дяченко наголошував, що наразі повірка приладів не проводитиметься, оскільки не перерахований тариф на водопостачання.

 

Які терміни повірки в інших надавачів послуг

Представники ПАТ «Полтаваобленерго» розповіли, що планова повірка лічильника проводиться безкоштовно. Індукційні однофазні лічильники перевіряють кожні вісім років, трифазні — кожні чотири. Електронні лічильники в залежності від моделі — через шість, десять і шістнадцять років. Замість знятого засобу обліку абоненту встановлюється перевірений, який залишається до наступної повірки. Працівники товариства виписують акт заміни і залишають один екземпляр споживачеві. У разі, якщо лічильник зупинився і не працює, його замінюють безкоштовно. У випадку, коли виникає самохід засобу обліку, то абонент оплачує кіловати, які «накрутив» прилад, і позапланову заміну. Якщо перевірка підтвердить збій у роботі лічильника, підприємство поверне споживачеві кошти або переведе на його рахунок.

У ПАТ «Полтавагаз» ситуація з повіркою й ремонтом побутових лічильників газу ідентична. Ці заходи проводяться за рахунок компанії. Міжповірочний інтервал для засобів обліку складає 5–8 років (у залежності від типу лічильника). Якщо споживач втручається в роботу приладу, йому нараховується відшкодування збитків на експертизу та донараховуються обсяги спожитого газу.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 листопада 2016, 12:16 | Кобеляки | Суспільство


1. василь овсієнко / 6 листопада 2016, 11:18
Я особисто звертався в три адреси з цього питання , а саме до Кобеляцькрї міської ради , Кобеляки водоканалу та Полтава водоканалу.Після отриманих відповідей , склалось враження , що мої звернення тут не читали . Відповідь зводиться до роз’яснення мені положень закону Про метрологію та метрологічну діяльність , при цьому тільки в тій частині , яка вигідна для водоканалів і замовчуються положення , вигідні для споживача.Полтава водоканал різко підвищив тариф на водовідведення , виникає питання , чи включено до цього тарифу повірка лічильника , чи будуть двойні відрахування на повірку - платитимемо за повірку обом водоканалам?Дивує і те , що і міська рада і обидва водоканали тримають в секреті калькуляцію витрат на водопостачання та водовідведення.
2. Адекватник / 6 листопада 2016, 14:48
1.василь овсієнко
«виникає питання , чи включено до цього тарифу повірка лічильника »

Ну так написано ж "У новий тариф на водовідведення, який діє з 1 жовтня і становить 6,47 гривні за кубометр, закладені витрати на планову періодичну повірку."
1.василь овсієнко
« чи будуть двойні відрахування на повірку - платитимемо за повірку обом водоканалам?»

Будемо двом Водоканалам і платити. Це ж країна придурків і придуркуватих депутатів, то вони ж "плоть від плоті народу". Це я не про нардепів, з ними й так все ясно, а про місцевих. Ось будете дивитись, чи хоч один із них підніме це питання. А платити за повірку будемо два рази. Платитемо і Полтававодоканалу і ось скоро "закладе" в тариф Дяченко і йому будемо платити. Будь який першлокласник, принаймні радянський, вам скаже, що якщо ми платимо за повірку лічильника в Полтававодоканал, бо вони заклили це в тариф, то можно із ситуції вийти єлементарно. Хай Полтававодоканал перерахує кошти за повірку Дяченку і все. Крапка, як колись любив казати Віктор Андрійович. А якщо Полтававодоканал ці кошти не перераховуватиме а ми будемо ждати, коли закладе в тариф Дяченко (А ніхто не знає чому він не заклав?)то Полтававодоканал повинно скоригувати тариф для кобелячан, так як ті кошти, що вони заклали для повірки нам, як то кажуть, до одного місця. Це, по відношенню до кобелячан, звичайнісіньке шахрайство. І автор не правий коли пише, що електрики проводять повірку безкоштовно. Ніхто і ніколи нічого безкоштовно не робив, навіть за часів СССР. Кошти на повірку електролічильників у тарифі на електрику.
3. Адекватник / 6 листопада 2016, 14:50
А ще автор статті не правий, коли пише "Так уже склалось історично, що в Кобеляках послуги з водопостачання і водовідведення надають одразу два комунальні підприємства". Ця "історія" придумана Ісипом і нашими депутатами, коли вони віддали каналізаійні мережі, не без корупційних вигод, в Полтаву, поперідньо "всадивши" бюджетні кошти, хоч і обласні, але бюджетні, на ремонт і будівництво колекторів. Сдєлка така відбулась, взаємовигідна. Це тіпа розширення можливостей місцевого самовядування.
4. Адекватник / 6 листопада 2016, 14:58
А ще хочу повідомити свідомих депутатів і читачів про те, що байки Дяченка про те, що хтось колись не заклав у тариф кошти на повірку є просто баками. Якщо не заклав, то хай платить із кишені. Це так в адекватному суспільстві повинно бути. Спробуйте виїхати, наприклад, на мотоциклі без шолома і потім пояснити даішнику, що ви без шолома, бо вам жінка не дала на шолом коштів, або у вас мала зарплата. Але на жаль мої пояснення ні до кого не доходять. Українці вижили з розуму. От взяли б, і замість палити шини на майданах, та й пішли б до міськради з плакатами. Не підуть. А слабо хоча б взяти за барки мєсних полумяних революціонерів революції гідності чи огідності, нехай вони йдуть до Дяченка в міськраду чи ще куди. Серед полумяних революціонерів є й депутати. Нехай прозвітують про наслідки своєї революції. Нехай хоч на місцевому рівні щось зроблять.
5. Адекватник / 15 листопада 2016, 12:06
5.саша ставицький
«Дивна ситуація.Українців зовсім не хвилює особисте.Судячи з наявності небагато коментарів , основна увага рахуванню грошей - правда своїх - в чужих карманах і зовсім не цікаво , як нас дурять»

А коли ти бачив, щоб їх щось хвилювало, крім мови, вишиванок, жовто-блакитних парканів, туалетів і т.п. А ще, вони дуже переймаються свободою слова в Росії й тим, які там малі пенсії, яке там безробіття і коли вже РФ розпадеться й там настане голод. Їхню ж свободу слова обмежили навіть тут на ЕХО, бо тепер тут не можна нічого написати не розкривши хто ти такий є. Відразу після такої новації тут коментарів різко поменшало. Де й поділися свідомі патріоти типу петлюрівців, махновців і т.д. Вже їхній патріотизм де й подівся. Вже вони нікому тут не погрожують і не збираються нікого арештовувати, вішати,... Вже все в них в шоколаді. СУГС! А тут ще й Трамп визнав, що їхню геволюцію гідності фінансував Сорос. Біда, та й годі.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації