Вхід | Реєстрація

Вигоди страхового полісу

Нещодавно кореспондент «ЕХО» випадково стала свідком ДТП у центрі селища, в якій дві автівки отримали механічні пошкодження: один із учасників не надав переваги в русі іншому учаснику транспортного засобу, який рухався праворуч.

Учасники події викликали працівників з дорожнього нагляду поліції, які прибули на місце і з’ясували ситуацію. Суть у тому, що до місця пригоди, яка сталася, могли і не викликати поліцію. Питання можна було вирішити і без втручання інспектора, скориставшись правом спільно скласти повідомлення про пригоду відповідно до Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Пояснимо цю ситуацію з точки зору Правил дорожнього руху. З цього приводу ми звернулися до інспектора дорожнього нагляду Царичанського відділення поліції Василя Черниша, який прокоментував цю пригоду:

— Справа в тому, що я повсякчас зіштовхуюсь із ситуацією, коли водії недосконало знають свої права і як їх використати. Ця ДТП є яскравим прикладом цього. Якщо при скоєнні дорожньої аварії немає постраждалих, учасники не напідпитку, водії дійшли згоди про обставини пригоди та мають поліси (сертифікати) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, вони можуть самостійно спільно скласти повідомлення про пригоду без виклику і втручання поліцейських.

Учасники згаданої події мали страховий поліс, але не знали, як ним правильно скористатися. Василь Черниш пояснює:

— Нагадаю, що згідно статті 124 («Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна») тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортним засобами на строк від 6 місяців до одного року. Але особа, у якої цивільно-правова відповідальність застрахована, звільняється від адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів. Після того, як людина оформила поліс обов’язкового страхування, страхова компанія обов’язково видає так званий «Європротокол» (повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду), що дає право на оформлення ДТП без участі співробітників Державтоінспекції. А тому слід завчасно вивчити інструкцію щодо заповнення Повідомлення. Обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів відповідає вимогам міжнародного законодавства та здійснюється з метою забезпечення відшкодування збитків, заподіяних життю, здоров’ю і майну потерпілих унаслідок ДТП та захисту майнових інтересів страхувальників. Простіше кажучи, винуватець ДТП не завжди може компенсувати збитки потерпілому, і це робить за нього страхова компанія.

У цій пригоді, дізнавшись детальніше про вигоди полісу, її учасники скористалися цим правом, заповнили Повідомлення і мирно розійшлися. Інспектор з дорожнього нагляду Василь Черниш не вилучив у власників посвідчення водіїв.

Додамо, що учасники бойових дій, інваліди війни, інваліди І-ї групи, які особисто керують власними транспортними засобами, а також громадяни, які керують транспортом, що належить інвалідові І-ї групи, у його присутності, звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України. Відшкодування збитків від дорожньо-транспортної пригоди, винуватцями якої є вказані особи, здійснює Моторне (транспортне) страхове бюро України.

Також розмір страхового платежу зменшується на 50 %, якщо страхувальник є: учасником війни; інвалідом ІІ групи; громадянином, що потерпів унаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до І або ІІ категорії; пенсіонером, а його транспортний засіб має робочий об’єм двигуна до 2500 кубічних сантиметрів включно і належить цьому громадянинові на правах власності. Указана пільга надається за умови особистого керування таким транспортним засобом без надання платних послуг з перевезення пасажирів або вантажу.

У разі виїзду транспортного засобу, зареєстрованого в Україні, в країни, що є членами Міжнародної системи автомобільного страхування «Зелена картка», власник такого транспорту зобов’язаний мати діючий договір міжнародного страхування із уніфікованим страховим сертифікатом «Зелена картка». За відсутності такого договору виїзд з України забороняється.

Перевірку наявності у водіїв страхового полісу здійснюють співробітники Державтоінспекції. Спеціальний знак (талон), що свідчить про наявність страховки, має бути закріплений у верхньому правому кутку лобового скла автомобіля.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 січня 2017, 10:14 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації