Вхід | Реєстрація

Освітянам додали 5 мільйонів з районного бюджету

Освітянам додали 5 мільйонів з районного бюджету

Під час спільного засідання комісій у Новосанжарській районній раді депутати обговорювали доплату педагогічним працівникам, програму закупівлі житла для медиків та роздержавлення районної газети.

 

Питання житла лікарям відклали на місяць

На початку засідання начальник фінуправління РДА Людмила Горобець зачитує цифри розподілу районного бюджету. Депутати уважно слухають її виступ. Потім Володимир Васюта задає питання:

— Я не почув про житло лікарям? Обіцяли ж у лютому прийняти програму! — нагадує депутат.

Йому відповідають, що вирішення питання про житло для медиків доведеться відкласти ще на місяць. Більш розгорнуто відповідає голова РДА Сергій Бульбаха:

— Юридично програма ще не готова. Придбання житла — серйозне питання. Щодо джерел надходження коштів, то 150–250 тисяч дадуть сільські ради, плюс будемо залучати позабюджетні кошти, — роз’яснює голова райдержадміністрації. Програму обіцяють подати на розгляд сесії у березні.

Активно обговорюють і повідомлення про передачу обласному бюджету 57 тисяч гривень для закупівлі двох доз медичного препарату «Металізе». Препарат потрібен під час лікування гострого інфаркту міокарда і буде використовуватися лікарями швидкої допомоги на території Новосанжарського району.

— Чому така велика сума і такий дорогий препарат? — дивується головний лікар ЦРЛ Ольга Гиря. — Є препарат «Стрептокіназа», який коштує всього 1,5 тисячі, але так само може розчинити тромб!

У необхідності таки виділити кошти на «Металізе» депутатів переконує Сергій Бульбаха. Він повідомляє, що минулого року медики швидкої використали чотири дози препарату, рятуючи життя і здоров’я новосанжарців. У цьому році на новосанжарську швидку виділили лише одну дозу, тому потрібно докупити ще принаймні дві. Депутати рішення підтримують і 57 тисяч гривень на препарат виділяють.

 

Працівникам освіти доплатять із бюджету

Значно більшу суму виділяють депутати на підвищення тарифних розрядів працівникам освіти. Для цього знадобляться близько 5 мільйонів гривень з районного бюджету.

— Із 1‑го січня учителі шкіл отримують заробітну платню за вищим тарифним розрядом. А от ті працівники галузі освіти, які одержують зарплату з місцевого бюджету — це дошкільні, позашкільні заклади — у них це підвищення має відбутися лише з 1‑го серпня. Через це виникає дисонанс, коли у одному закладі, приміром, НВК, учитель отримує вищу зарплату, а вихователь — нижчу, — пояснює депутатам начальник відділу освіти Олександр Кульчинський.

Щоб виправити ситуацію, не чекаючи 1‑го серпня, працівникам дошкільних, позашкільних та інших освітніх закладів, що фінансуються з районного бюджету, вирішують доплатити різницю згідно тарифного розряду.

— Сума немаленька — близько 5 мільйонів гривень, але ми вирішили піти на це, навіть жертвуючи десь розвитком об’єктів, щоб усі працівники галузі освіти були в рівних умовах, — додає Сергій Бульбаха.

 

Районну газету реформують у 2018‑му

Одним із важливих питань, що виноситься на сесію 16‑го лютого, буде реформування районної газети «Світлиця». Згідно закону про роздержавлення ЗМІ, «районка» вже не зможе мати у засновниках орган влади. Тому районна рада має вийти зі складу засновників газети, а керівник «Світлиці» після цього повинен буде оформити угоду з радою чи її правонаступниками. Юрист районної ради Світлана Давиденко повідомляє, що колектив районної газети обрав другий варіант реформування і фактичне роздержавлення газети відбудеться у 2018‑му році.

Питання реформування газети викликає розлогий коментар громадського активіста Бориса Федоренка. Він виходить на трибуну і нагадує керівникам району, що не можна реформувати газету «Світлиця», не реформуючи «Інформаційний центр «Новосанжарщина», до складу якого вона входить. На це йому відповідає голова ради Геннадій Супрун.

— Півроку тому ви критикували нас, що ми не починаємо процес роздержавлення районної газети. Тепер критикуєте, що починаємо! І кожного разу виходить, що ми діємо не так! — констатує голова райради.
На це Борис Федоренко нагадує, що у свій час Геннадій Супрун, як опозиційний депутат, так само щоразу виступав на сесіях, критикуючи владу за ті чи інші дії. На цьому полеміка припиняється.

Нагадаємо, що у свій час до складу засновників районної газети «Злагода» входили районна рада, районна державна адміністрація та трудовий колектив. 2006‑го року, за головування у раді Юрія Лебедина, газету перейменували на «Світлицю», а РДА та трудовий колектив вийшли зі складу засновників.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 лютого 2017, 12:15 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації