Вхід | Реєстрація

Субсидії у питаннях і відповідях

Субсидії у питаннях і відповідях

Олександр Боровик, начальник відділу грошових виплат та компенсацій, та Ірина Божко, начальник відділу ведення персоніфікованого обліку одержувачів пільг, відповіли на питання читачів, які стосуються субсидій та механізму їх нарахування.

Не дивлячись на те, що опалювальний сезон розпочався ще з жовтня минулого року, у жителів Кобеляцького району виникає чимало питань із приводу нарахування їм безготівкової допомоги з боку держави для оплати житлово‑комунальних послуг. На звернення громадян відповіли працівники Управління соціального захисту населення.

— Якщо людина користується пільгами, то чи враховуватимуться вони при нарахуванні субсидії?

— Постанова Кабінету міністрів № 319, яка діє з 30 квітня 2016 року, передбачає, що під час призначення субсидії враховується вартість плати за житлово‑комунальні послуги без урахування пільг. Надання пільг на період отримання субсидії припиняється на всі житлово‑комунальні послуги незалежно від того, чи призначена на них субсидія.

— Чим вигідніше користуватися: пільгами чи субсидією?

— Спершу слід розібратись у самих поняттях. Пільга — це знижка на оплату певних послуг. Субсидія — це щомісячна адресна безготівкова допомога держави для відшкодування витрат на оплату житлово‑комунальних послуг.

Для того, аби визначитись у цьому питанні, необхідно знати, що уряд із 1 липня 2015 року змінив порядок надання пільг пільговим категоріям населення. Без урахування доходів сім’ї їх надають інвалідам війни, учасникам бойових дій, «чорнобильцям» 1‑ї та 2‑ї категорій, ветеранам військової служби, інвалідам армії. Решта пільгових категорій (учасники війни, сім'ї загиблих (померлих) ветеранів війни, діти війни, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до 3 категорії пенсіонери, які отримують пільгу за профознакою з числа педагогічних, медичних працівників, бібліотекарі, працівники культури, багатодітні сім’ї) отримають пільгу в тому разі, якщо середньомісячний дохід сім’ї в розрахунку на 1 особу за попередні 6 місяців (до звернення за наданням пільг) не перевищує 1930 гривень. Право на користування пільгами визначається на 12 місяців. Якщо дохід на 1 особу в сім’ї пільговика перевищує 1930 гривень, така сім’я права на пільги в зазначений період не має. Черговий перерахунок проводитиметься 1 липня 2017‑го. Із 1 січня цього року розмір соціальної пільги складає 2240 гривень.

Громадяни, які мають право на допомогу від держави, повинні самостійно визначитись, що для них краще: пільга чи субсидія. Та для цього пільговику необхідно подати до відділу грошових виплат і компенсацій заяву для призначення їй субсидії. Отримавши повідомлення про призначення, вона побачить, яка норма буде більшою і вигіднішою.

— Якщо працездатна особа офіційно не працює, які доходи їй враховуватимуться при призначенні субсидії?

— Доходи кожного громадянина, який подав заяву для призначення субсидії, управлінню надає фіскальна служба. Пункт 12 постанови Кабміну № 848 передбачає, у разі, якщо в людини у фіскальній службі відображається «нульовий» дохід, то їй враховуються два прожиткових мінімуми. Для громадян, середньомісячний сукупний дохід яких менший від прожиткового мінімуму або відсутні доходи, але вона навчалася за денною формою у загальноосвітньому, професійно-технічному, вищому навчальному закладі, для розрахунку субсидії береться дохід на рівні одного прожиткового мінімуму. Якщо в особи середньомісячний сукупний дохід менший від прожиткового мінімуму, але вона отримувала пенсію, стипендію, допомогу при народженні (усиновленні) дитини, допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, допомогу по догляду за інвалідом I та II групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам, допомогу по безробіттю, у розрахунок субсидії включаються фактичні розміри отриманих доходів.

— Якщо в період, на який особі призначена субсидія, дорожчають енергоносії, то чи зростає для неї обов’язкова частка плати?

— Частка плати залишається тією ж, зростає лише розмір субсидії. У зв’язку зі зміною тарифів на послуги, перерахунок робиться без звернення громадян. До речі, враховуючи те, що з 1 березня піднялась ціна на електроенергію, дехто з громадян отримають незначні частки відшкодування. Та ця безготівкова допомога буде не суттєвою.

— У грудні 2016‑го людина вийшла на пенсію, але при призначенні їй субсидії на опалювальний період враховувались доходи за попередній рік. Чи можна зробити перерахунок субсидії, так як змінився фактичний розмір доходу?

— Згідно змін, які вступили з вересня 2016 року, у разі коли на час звернення за призначенням субсидії особа є непрацюючим пенсіонером, який не має інших доходів, крім пенсії, до її середньомісячного сукупного доходу враховується розмір пенсії за місяць, що передує місяцю, із якого призначається субсидія. Та для цього необхідно звернутись до управління. Раніше до сукупного доходу таким пенсіонерам рахували доходи за минулий рік. Тобто, і зарплату, і пенсію.

— У який термін потрібно повідомляти про зміни, що відбулись у сім’ї, і як це впливатиме на субсидію?

— Людина, у якої в період користування субсидією відбуваються будь-які зміни, повинна повідомити про них у місячний термін. Громадянин несе відповідальність за подані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення субсидії та на визначення її розміру. У разі виявлення спеціалістами управління невідповідностей про доходи, подані субсидантом, йому буде перерахований розмір безготівкової допомоги.

— Що буде з коштами субсидій на опалення, які залишаться на рахунках у абонентів після завершення опалювального сезону?

— Після того, як організаціями-надавачами послуг будуть проведені звірки і складені спільні акти з Управлінням соцзахисту, невикористані суми субсидії повернуться до державного бюджету. На рахункам споживачів залишиться сума, що еквівалентна вартості (станом на 1 травня) 100 кубометрів природного газу або вартості 150 кіловат електроенергії. Вона зараховується як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди.

— Як зв’язатись із спеціалістами Управлінням соціального захисту для вирішення індивідуальних питань??

— Для того, щоб задати питання, яке стосується пільг чи субсидій, контактні телефони в управлінні соціального захисту населення 3–21–30 та 3–12–85. Із мобільного треба набирати код 0 (5343) і далі номер телефону. Також можна звертатись до уповноважених осіб у селищній та сільських радах.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 березня 2017, 12:19 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації