Вхід | Реєстрація

Одна аптека відпускає ліки, інша готується

Майже місяць діє урядова програма «Доступні ліки». Та за цей час не всі аптеки, які подали заявки на участь, почали відпускати ліки за пільговими рецептами.

Як відомо, з 1 квітня в Україні запрацювала програма щодо забезпечення медикаментами хворих на серцево‑судинні захворювання, діабет ІІ типу (таблетовані) та бронхіальну астму для підтримання їх нормального фізіологічного стану. За рецептом, який виписує сімейний лікар, медпрепарати можна отримати безкоштовно або з незначною доплатою. Лікарі з першого дня почали виписувати рецепти хворим, а от аптеки або не можуть погодити договори, або не мають необхідного асортименту ліків. Саме з такою проблемою до редакції звернувся житель міста. Він розповів, що його мати входить до числа хворих, які підпадають під програму «Доступні ліки». Та вона не може їх отримати, оскільки медикаменти в одній аптеці відсутні, а в іншій ще не почали отоварювати рецепти.

Головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Любов Коломієць нагадала, що до закладу надійшло дві заявки: від «Аптеки низьких цін» та аптеки № 146 «Полтавафарм». Ці установи виявили бажання співпрацювати за державною програмою «Доступні ліки».

— Із «Аптекою низьких цін» до цього часу не підписаний договір, — говорить Любов Коломієць. — Сподіваюсь, це станеться днями. У аптеки №146 виникали проблеми з асортиментом лікарських засобів. Люди не бажають комбінувати кілька недорогих вітчизняних препаратів, а чекають на дороговартісний імпортний. Та керівник аптеки Олег Безима пообіцяв, що проблему відсутності ліків вирішать найближчими днями.

Також головний лікар розповіла, що для хворих Кобеляцького району, які страждають на серцево‑судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму, держава перерахувала 449 тисяч гривень на рік. На сьогодні до першої групи відносяться 15 152 особи, до другої — 928, до третьої — 126. Усього програмою можуть скористатись 16 206 жителів району.

Зважаючи на суму, що надійшла в район, у перерахунку на одну особу виходить, що за рік хворий отримає медикаментів на 27 гривень 73 копійки.

Любов Коломієць пояснила, що не всі хворі користуються програмою «Доступні ліки» і жодних обмежень на медпрепарати немає. Можливо, держава виділить додаткові кошти під цю програму. Сімейний лікар виписує ліки в тому обсязі, у якому вони необхідні пацієнту. За рецептом хворий може отримати місячну норму ліків. Та у випадках, коли пацієнт хронічно хворий і не може самостійно з’явитись на огляд, йому видається рецепт на три місяці. Рецепти на отримання «Доступних ліків» жителі сільської місцевості мають надати медпрацівникам у амбулаторії або фельдшерські пункти. Також можна отримати ліки в філіалах аптеки №146, які працюють у Біликах, Світлогірському, Шенгурах, Дашківці й Орлику.

Олег Безима у телефонному режимі запевнив, що аптека №146 отримала всі необхідні ліки в достатній кількості.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 травня 2017, 09:26 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації