Вхід | Реєстрація

Що ще виростити у саду

Що ще виростити у саду

У попередніх номерах «ЕХО» ми розповідали про те, скільки потрібно посадити городніх культур та фруктових дерев, щоб прогодувати себе і сім’ю. Та, як відомо, не лише картоплею й капустою живе людина. Їй хочеться ще й поласувати чимось смачненьким. Що може бути смачнішим і кориснішим, аніж різні ягоди, які можна і потрібно виростити у своєму саду.

Нижче мова піде виключно про апробовані у світі та в Україні ягоди, котрі добре ростуть і плодоносять в умовах нашого клімату. Про якісь суперекзотичні культури ми говорити не будемо. Адже часто якась розрекламована ягода на ділі виявляється не такою вже й корисною. Нині серед користувачів Інтернету є дуже популярними ягоди Годжі. Пишуть і говорять, що вони мають чудодійний вплив на чоловічу потенцію та різко збільшують тривалість життя. Але, водночас, чимало людей застерігають, що надмірне захоплення саме цими ягодами може призвести до тяжкого отруєння. Хоча вирощувати ягоди Годжі зовсім нескладно, ми поки що утримаємося від розповіді саме про цю культуру, аж доки не знайдемо людей, які випробували її на власній практиці та здоров’ї.

 

Чорниця і лохина (голубіка)

Зараз саме ці дві ягоди, котрі можна назвати сестрами, є найбільш популярними і вживаними у світі. В Україні чорниця у дикому виді росте на Поліссі в лісах. Лохина завезена з Канади. Її можна виростити у власному саду. Хоча це досить непросто. Адже рослина на нашому чорноземі не росте і не розвивається. Їй потрібен легкий, типу торфу, і кислий ґрунт. А ще — постійний полив. Те, що лохина не є дуже популярною у нашій місцевості, пов’язано саме зі специфікою її вирощування. Але той, хто навчився вирощувати і продавати лохину, буде «на коні». Вживання ягід поліпшує роботу мозку, покращує зір, має антиоксидантну дію, що важливо для профілактики раку. Не так давно вдалося побачити ці ягоди в одному із кобеляцьких супермаркетів. Ціна вражає: 680 гривень за кілограм. Не менш корисною є й чорниця. Щоправда, говорять, що вона поступається лохині смаковими якостями.

 

Жимолость

Жимолость — перша ягода, відкриває весняно-літній сезон. Смак її різний: іноді вона буває кислуватою, іноді — солодкою, а іноді — гіркою, що абсолютно ніяк не впливає на цілющі властивості цієї рослини. Після вживання жимолості в людини нормалізується і поліпшується робота шлунково‑кишкової системи, що, безсумнівно, несе велику користь всьому організму. Крім цього, жимолость допомагає контролювати тиск у людей, які страждають гіпертонічною хворобою.

 

Малина

Багато мам і бабусь вважають, що найбільш корисні властивості містяться в ягодах малини. Тому при перших симптомах грипу або застуди вони додають дітям у чай малинове варення. І це — абсолютно вірно. Малина сприяє зниженню температури, зміцненню імунітету і забезпечує хворий організм необхідними вітамінами. Крім цього, до складу малини входить вітамін РР, який допомагає зняти втому, усунути безсоння і поліпшити апетит. Через високий вміст вітамінів В2 і Е малинові ягоди корисні при вугрових ураженнях шкіри, ламкості волосся та наявності лупи. А ось людям, які страждають подагрою і нефритом нирок, їсти малину слід з обережністю.

 

Вишня

Ягоди вишні без перебільшення вважаються найпопулярнішими і надзвичайно корисними для людини, так як є дієтичним продуктом. Вишневе пюре використовується як антисептичний засіб, яке легко зупиняє кров і загоює подряпини. У м’якоті вишні міститься велика кількість кумаринів, здатних підтримати тонус усього організму. Вживання вишневих ягід піднімає настрій і нормалізує сон, а біофлавоноїди, які містить рослина, захищають організм від згубного впливу канцерогенів. Щоб не спровокувати розлад шлунка, рекомендується вживати вишню ситим.

 

Смородина

Смородина вважається чагарником, її плоди надзвичайно багаті корисними речовинами і вітамінами. Ягоди рослини відомі великим вмістом вітаміну С, концентрація якого в столовій ложці смородини така ж, як в цілому лимоні. Ці корисні дари природи застосовують для профілактики анемії і атеросклерозу, а також для лікування затяжного кашлю. Лікарі не рекомендують їсти смородину людям, які знаходяться в постінфарктному стані, а також тим, у кого спостерігається схильність до тромбозів у результаті підвищення згортання крові. Вважається, що біла смородина корисна для людей похилого віку, червона — для молодих, а чорні ягоди краще засвоюються в дитячих та підліткових організмах.

 

Обліпиха

Ягоди обліпихи — незамінні при кишкових захворюваннях і авітамінозі. У їжу прийнято вживати варення з цієї рослини, в якому всі корисні якості зберігаються навіть після термічної обробки. Обліпиховою олією ефективно лікують виразку шлунка, деякі шкірні дефекти і опіки.

 

Суниця

Найбільш ароматні ягоди, які поширені в наших широтах — суничні. Скромний розмір сповна компенсують неповторні смакові якості. Особливо корисна суниця при стресах, розладах сну і підвищеній дратівливості. Ягоди цієї рослини надають сприятливу дію для здоров’я ясен. Лікарі не рекомендують вживати суницю при наявності проблем із печінкою і таких хронічних захворювань як гастрит і алергія.

 

Аґрус, він же крижовник

У аґрусі міститься неймовірна кількість вітамінів і аскорбінової кислоти, причому самі дозрілі ягоди вміщують більше корисних речовин. Крім цього, аґрус багатий на пектини, які сприяють поліпшенню травлення і швидкому виведенню шлаків з організму. Плоди цієї рослини вживають в цілях профілактики підвищеного тиску і зміцнення стінок кровоносних судин. Не рекомендується їсти аґрус при виразкових захворюваннях в стадії загострення та при кишкових хворобах.

 

Журавлина, вона ж клюква

Дійсно унікальними властивостями володіють ягоди журавлини, які вважаються справжньою панацеєю від великої кількості захворювань. Журавлина містить залізо, бор, йод, кальцій, калій, марганець, магній, фосфор і срібло, а також вітаміни В1 В2 К, С і РР, які життєво необхідні для нормальної роботи людського організму. Журавлинні ягоди відомі своєю антибактеріальною дією, яка направлена на усунення захворювань сечостатевої системи. Крім цього, журавлина знижує кількість протромбіну в крові, покращує міцність і еластичність кровоносних капілярів, зв’язує і виводить важкі метали, посилює дію антибактеріальних засобів та антибіотиків при пієлонефриті, ниркових каменях і гінекологічних захворюваннях, а також згубно діє на таку коковую флору як протей, кишкова паличка і золотистий стафілокок. Журавлину призначають для стимулювання секреції підшлункової залози, особливо у людей літнього віку.


Автор: Підготував Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 травня 2017, 09:05 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації