Вхід | Реєстрація

Криза світосприйняття або Хочщосі

Криза світосприйняття або Хочщосі

Одразу хочу попросити вибачення у деяких читачів за надто пафосний заголовок. Спочатку взагалі думав назвати статтю «Змінити парадигму». Але так і не зміг підібрати простих і зрозумілих слів, щоб пояснити значення цього терміну. Так що давайте задовольнимося світосприйняттям.

Як на мене, світ, що нас оточує, є цілком залежним від того, яким ми його бачимо. А бачимо ми по-різному. Думаю, що кожен із читачів потрапляв у ситуації, коли одну й ту ж подію, один факт різні люди бачили і трактували по-різному. І при цьому всі помилялися. Адже трактували ту подію в залежності від власного життєвого досвіду, сформованих шаблонів, стереотипів та нав’язаних кимось ілюзій.

І лише мудреці, які збагнули справжню суть речей, бачать цей світ таким, яким він є насправді. У Селінджера в одній із його культових повістей «Вище крокви, будівничі» згадується даоська притча про чоловіка, який досяг вершини мудрості і просвітленості. Йому дали завдання знайти найшвидшого коня у Китаї. Той знайшов і повідомив, що в такій то провінції, у такому то селі живе гніда кобила. Вона і є найшвидшим конем у Піднебесній. Коли слуги привели царю тварину, то вона виявилася чорним жеребцем. Правитель розгнівався і викликав до себе свого придворного мудреця, який порекомендував звернутися до колеги, вважаючи його фахівцем із коней. Але той лише висловив захоплення вибором. І пояснив, що його колега досяг такого рівня, що здатен бачити справжню, істинну суть речей і розуміти, що чорний жеребець є гнідою кобилою. Кінь дійсно виявився найшвидшим у Китаї.

У чому суть цієї сентенції? У тому, що таких мудреців серед нас немає. А світосприйняття є у всіх. І від того, яким воно є, залежить доля не лише нас самих, а й оточуючих людей, країни, у якій живемо, планети Земля в цілому. І з жалем доводиться констатувати, що світосприйняття величезної частини українців, м’яко кажучи, далеке від бажаного. Далі розповім приклад із реального життя. Про нього повідав знайомий, який працює в сільському магазині. Він розповів:

— Я, коли продаю алкогольні напої, у обов’язковому порядку проводжу цю транзакцію через касовий апарат і видаю людям чек. І от, що спостерігаю. Не один, не два і не три чоловіки мені зауважують: «Навіщо ти це робиш? Ми ж не податкова, проводь мимо каси». Чоловік спробував пояснити односельцям, що акцизний збір із кожної офіційно проданої пляшки алкогольних напоїв йде до бюджету сільради, тобто, на їх же потреби, на розвиток села. І почув у відповідь: «Та на який там розвиток. Украдуть все одно. Бий мимо каси».

Тобто, у свідомості людей уже закладено, що працювати чесно — невигідно, що будь-яка влада обов’язково має красти. І при цьому ніхто навіть не намагається контролювати, як бюджетні, тобто, людські, гроші витрачають. Звичайно, українська влада дає людям підстави так думати. Але, якщо із такою думкою, таким світосприйняттям змиритися, то не зміниться ніщо і ніколи. І ця країна ніколи не матиме гарного майбутнього.

А ще, думаю, ви не раз і не два чули або й самі говорили на адресу того чи іншого чиновника: «Та нехай і краде, аби робив хоч щось».

Таке ось світосприйняття. І можете не сумніватися, що чиновники «хочщосі» про це чудово знають. По це знають міські і сільські голови, вони аналогічно думають про депутатів Верховної Ради та Президента. Про це знають парламентарі. Та й Президент, напевно, «в курсі дєла».

Тобто, усі розуміють, що красти з бюджету можна. Достатньо бути «хочщосем». Суспільство зрозуміє. І навпаки, не зрозуміє й не повірить, коли працюватимеш чесно. Приклад із оприлюдненими е-деклараціями це яскраво засвідчив. Ну почитали, ну потеревенили на кухнях. І все. Он Ляшко демонстративно хизується своїм, невідомо яким чином нажитим, багатством. І що? Виберуть знову.

Знаю, що не всі так думають, не у всіх таке світосприйняття. Але, напевне, у більшості. Адже вибирають у владу в основному «хочщосів».

Знаю, що це можна швидко змінити: контролюючи владу, вимагаючи від неї не «хочщось» і не вважаючи свою місію виконаною вкиданням бюлетеня в урну на виборчій дільниці.

Знаю, що й війну на Донбасі дійсно можна закінчити за кілька місяців. Але для цього потрібно, щоб критична маса українців справді цього захотіла. І зажадала від влади.

Адже, як не крути, усе в цьому світі залежить від світосприйняття. А змінити світ можна лише змінившись самому. Це не я придумав. Про це вже тисячоліття як написано і сказано.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 лютого 2018, 09:05 | Полтавщина | Редакційна
1. Selena2017 / 16 лютого 2018, 09:50
Голос волаючого в пустелі. Не багато вас почує, Ігоре Миколайовичу.
2. Чудо Юдо / 16 лютого 2018, 10:07
Люди таки хочуть змін: щоб дороги робили, будинки будували, щоб законів дотримувалися, щоб не крали і хабарів щоб не брали...
Але тільки при умові, що їх самих ці зміни не зачеплять, а вони і надалі могтимуть жити по-старинці: порушуючи, хабарі даючи, тягти все що криво лежить :)

Їм якби лікарі хабарів не брали, але якби і обхідний лікарняний лист без власної присутності заповнявся.
3. Adekvatov / 21 лютого 2018, 08:19
"А змінити світ можна лише змінившись самому. Це не я придумав." Ніхто не дасть змінюватися. Змінюватися можна лише під впливом інформації, а уся інформація в лапах ворогів. Вони і формують інформаційну матрицю з якої формується світогляд людини. Ще якось можна було скорегувати світоглядні стандарти старшого покоління, але ЗМІ і влада робили все для стирання історичного минулого і соціальних стереотипів навіть у них. Але, в будь якому випадку, старше покоління вже нічого не вирішує, а швидкими темпами вимирає. А молоде покоління виховується так, що воно вже ні на що не здатне. У нього вже з садочка і молодших класів формуються не те що хибний світогляд, а навіть сам механізм сприйняття інформації. Мозок молодих людей навмисне атрофується в період його становлення і потім його вже не виправити. Так що сподівання на якийсь золотий вік України і на якусь українську державність - марна справа. Україна сама себе спалили на майдані. І тільки після переосмислення цього можна було б про щось говорити. А ми, як тупі барани, святкуємо день своєї погибелі, називаючи це революцією якоїсь гідності. Ми шануємо вбивство самих себе називаючи війну героїзмом. Ми не можемо навіть оці дві позиції переосмислити, не говорячи про інше. І ніхто цю хорошу статтю Філоненка не хоче і обговорювати. Цим все сказано. Наріду краще переливати з пустого в порожнє, яку яму на якій дорозі слід залатати і хто і скільки на ній вкрав.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації