Вхід | Реєстрація

У Шенгурах і Світлогірському можуть з’явитись сучасні амбулаторії

У Шенгурах і Світлогірському можуть з’явитись сучасні амбулаторії

Нові медичні заклади збудують за умови, якщо керівники сільських рад вчасно подадуть усі необхідні документи і частково профінансують будівництво.

Наприкінці лютого на офіційному сайті Полтавської облдержадміністрації з’явилась інформація, що голова ОДА Валерій Головко проводить зустрічі з керівниками виконавчої та місцевої влади з приводу будівництва або реконструкції сільських амбулаторій.

На зібраннях наголошувалось, що в пріоритеті перебуває не реконструкція діючих приміщень амбулаторій, а будівництво нових закладів (за європейськими стандартами). Медзаклади будуватимуть за типовими проектами Мінрегіонбуду та Міністерства охорони здоров’я. Посадовці пояснювали, що звести нове приміщення обходиться значно дешевше, ніж відновлювати старі будівлі з поганим фундаментом та тріщинами в стінах. Голова ОДА порадив присутнім не зациклюватися на реконструкції існуючих приміщень, навіть якщо вони добре збереглися. Доцільніше облаштувати такі  будівлі під службове житло. І лише після того, як будуть уведені в експлуатацію нові медзаклади.

Будівництво амбулаторій відбуватиметься на умовах співфінансування: 30 відсотків від необхідної суми нададуть місцеві бюджети, 70 надійдуть із державного. Обласна влада забезпечить громади новими автомобілями для медиків, а новозбудовані амбулаторії — сучасним обладнанням.

Як інформує прес-служба ОДА, у 2018 році на розвиток сільської медицини в Полтавській області держава має виділити 165 000 000 гривень. 120 000 000 передбачено для будівництва нових об’єктів. Оскільки потреба в нових амбулаторіях є досить значною, то коштів на медичні об’єкти не вистачить. Тому починається конкурс проектів. До 1 травня триватиме підготовча робота. Органи місцевого самоврядування мають виготовити проектно-кошторисну документацію для будівництва амбулаторії, виділити землю під неї, отримати всі необхідні експертизи. Хто з керівників громад якісніше і швидше підготує документи, той отримає нову амбулаторію в сільській місцевості.

У всіх районах були сформовані дорожні карти — «Спроможні мережі першої медичної допомоги». Ці документи показують, у якому стані знаходяться ФАПи і амбулаторії. Також вказується кількість населення, наявність кваліфікованого медперсоналу, обладнання і стан під’їзних доріг. У документах прорахована логістика, пов’язана із територіями доступності (7 кілометрів від населеного пункту).

У Кобеляцькому районі участь в цьому проекті беруть Шенгурівська та Світлогірська сільські ради. Голова Кобеляцької райдержадміністрації Таміла Шевченко розповіла, що керівники сільрад готують усі необхідні документи:

— Питання будівництва амбулаторій виносились на сесії сільських рад. Депутати погодились на фінансування нових медзакладів. Вони визначилися з місцем будівництва об’єктів. Тепер Світлана Толмачова і Тамара Гординська працюють над виготовленням технічної документації на земельні ділянки, де заплановане будівництво медзакладів, проектів землеустрою та детальних планів територій.

Отож, якщо очільники сільських рад вчасно подадуть усі необхідні документи, то, можливо, у цьому році в Кобеляцькому районі з’являться дві нові амбулаторії.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 березня 2018, 17:18 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації