Вхід | Реєстрація

Декларації з лікарями підписали майже 2500 чоловік

Декларації з лікарями підписали майже 2500 чоловік

Це — менше 10 відсотків від загальної кількості потенційних підписантів. Ажіотажу поки що немає. Але медики радять людям не зволікати з оформленням документів.

Наталія Джевела, заступник головного лікаря Кобеляцького Центру первинної медико-санітарної допомоги, повідомляє, що процесу підписання декларацій з лікарями первинної ланки ніщо не заважає. Комп’ютерна система, у яку вноситься база даних, працює без збоїв і «підвисання». Лікарі повністю забезпечені комп’ютерами і ноутбуками. Тут потрібно віддати належне депутатам Кобеляцької районної ради, які вчасно і в повному обсязі виділили кошти з бюджету для придбання необхідного обладнання. Не у всіх медиків є принтери. Але, за словами Наталії Джевели, цю проблему теж мають вирішити.

Трапляються випадки, коли люди відмовляються надавати для копіювання свої паспорти та ідентифікаційні коди. Але це теж не заважає процесу підписання декларацій. У таких випадках громадяни пишуть заяву про відмову і декларації з ними підписують.

Усього зі старту кампанії по підписанню декларацій з лікарями первинної ланки оформлено 2374 договори. За той час, доки ця стаття готувалася до друку, їх кількість мала ще зрости. Найбільше договорів оформили із сімейними лікарями. Терапевти і педіатри дещо відстають за темпами. Усього ж у Кобеляцькому районі мають бути оформлені майже 32 тисячі декларацій.

Як і очікувалося, більш активними учасниками процесу стали жителі Кобеляк. Але й у селах декларації підписують. До речі, мешканці сіл теж мають право і змогу оформити договори на обслуговування з кобеляцькими медиками. Поки що ніхто з лікарів не «назбирав» необхідних двох тисяч пацієнтів.

Наталія Джевела рекомендує землякам більш активно включатися в процес підписання декларацій. Для цього є два головних аргументи. По-перше, підписавши договори до початку ажіотажу, люди убезпечують себе від черг і зіпсованих нервів. По-друге, оскільки гроші в лікарню держава виділятиме в розрахунку на кожного пацієнта, то чим більше їх буде, тим кращим стане фінансування медицини на місцях.

Щодо функціонування програми «Доступні ліки», то тут, за словами Наталії Джевели, теж особливих проблем немає. З початку року лікарі виписали 2,5 тисячі рецептів на отримання медикаментів, освоєно 239 тисяч 641 гривню. Усього ж за 2016 рік на ліки для жителів Кобеляцького району (за згаданою програмою) держава виділила майже 900 тисяч гривень. Нагадаємо, що ці кошти направляються на здешевлення препаратів від бронхіальної астми, серцево‑судинних захворювань та цукрового діабету.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 травня 2018, 10:14 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації