Вхід | Реєстрація

Сімейні лікарі. Ярмарок сімейного здоров’я

Сімейні лікарі.  Ярмарок сімейного здоров’я

З 1 квітня в Україні стартувала національна компанія «Лікар для кожної сім’ї», у рамках якої кожен українець повинен обрати сімейного лікаря, педіатра для дитини та підписати з ними декларацію.

Сімейні лікарі Царичанського району організували для мешканців громад Ярмарок сімейного здоров’я, присвячений профілактиці здоров’я всієї родини та вибору власного сімейного лікаря. Символічно, що 19 квітня українська спільнота відзначала Всесвітній день сімейних лікарів.

18 травня у парку Слави селища Царичанка відбувся ярмарок, який розпочався о 12:00 і тривав понад дві години. Керівництво Царичанської громади та лікарі центру первинної медико-санітарної допомоги запросили громадськість на свято здоров’я всієї родини. Ініціативу підтримав проект USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії. Компонент підтримки медичної реформи», який являється партнером громади в організації ярмаркового заходу.

На території парку були розташовані імпровізовані зони. У зоні «Здоров’я родини» люди спілкувалися з сімейними лікарями, які надавали різні консультації та поради. Також відвідувачі одночасно підписували декларації з лікарями. Для цього були організовані спеціальні намети. У зоні «Діагностика» бажаючі проходили обстеження. Тут громадяни могли дізнатися свої вагу та зріст, рівень цукру в крові, поміряти тиск. Неподалік наметів працював пересувний флюорограф. За час, поки йшов захід, його відвідали понад 40 осіб. Це були, в основному, мешканці Царичанської громади. Також присутні пригощалися смаколиками в зоні «Кава», а для малечі були влаштовані майстер–класи з петриківського розпису, аеродизайну. Діти розважалися ще на дитячих атракціонах. Бажаючі могли скористатися розташованими пристроями для виготовлення кисневих коктейлів та кави.

Офіційне відкриття ярмарку відбулося на сцені, де ведуча представила гостей. Крім керівництва району і громади, на захід приїхали головний спеціаліст з сімейної медицини обласного Департаменту охорони здоров’я Надія Пучкова та Юлія Соколовська, керівник напрямку реформування системи охорони здоров’я Ю ЕС Ай Ді «Реформа ВІЛ-послуг у діях. Компонент підтримки медичної реформи». До виступу на сцену запрошувались сімейні лікарі Центру, які коротко інформували про профілактику серцево–судинних, гіпертонічних, алергічних захворювань, виявлення раку на ранніх стадіях, цукровий діабет, остеохондроз та захворювання щитовидної залози. Педіатри Царичанського центру окрему увагу приділили темі вакцинації та введенню прикорму для малюків. Повідомлення лікарів перемежовувалися концертною програмою, підготовленою маленькими артистами дитячих закладів. У ході ярмарку присутнім пропонувалося заповнити анкету та висловити своє бачення майбутнього медицини.

Голова Царичанської об’єднаної територіальної громади у своєму привітальному слові повідомив, що подібний захід, за участю сімейних лікарів, громада проводить вперше. Він висловив сподівання на те, що ярмарки сімейного здоров’я стануть доброю традицією, завдяки чому мешканці будуть більш обізнаними щодо профілактики захворювань і менше хворітимуть. Головний лікар Царичанського центру первинної медико–санітарної допомоги Наталія Дениско розповіла, що колектив Центру відкритий до змін, покращення медичних послуг та роботи за новими умовами.

— Медичний працівник має успіх у професії, якщо він уважний та небайдужий до людей, постійно працює над вдосконаленням своїх навичок і знань. Тому ми щодня розвиваємось і допомагаємо берегти найцінніше — здоров’я, — поділилася лікар.

Мешканці, які побували на ярмарку сімейного здоров’я, змогли ознайомитися з безкоштовними послугами лікарів у всіх амбулаторіях Царичанського центру ПМСД. Вони знаходяться у Царичанці, Бабайківці, Молодіжному, Могилеві, Прядівці, Рудці, Новопідкряжі. Як повідомила адміністрація центру, лікарі підписали вже близько двох тисяч декларацій зі своїми пацієнтами. На сьогодні у центрі ПМСД працює 9 сімейних лікарів, які можуть обслуговувати всю родину: від малюків до бабусь та дідусів, один лікар — педіатр та один — терапевт.

Успіх медичної реформи та покращення медичних послуг для населення залежить від спільної співпраці медичних працівників, органів самоврядування та громадян. І медики, і люди мають надію, що такий напрямок дасть добрі результати.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 травня 2018, 16:31 | Царичанка | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації