Вхід | Реєстрація

Декларації з лікарями: ксерокопії відмінили

Декларації з лікарями: ксерокопії відмінили

12 липня у прес-службі Міністерства охорони здоров’я з’явилась інформація, що до форми підписання декларації між пацієнтом і лікарем первинної медичної допомоги внесені зміни.

Згідно з наказом про внесення змін до порядку вибору лікаря, відтепер у декларації не потрібно вказувати адресу реєстрації пацієнта. Це пов’язано з тим, що громадяни мають право обирати лікаря, незалежно від місця прописки. Також лікар або реєстратор більше не виготовлятиме і не зберігатиме копії документів, які надає пацієнт. Підписуючи декларацію, громадянам необхідно пред’явити паспорт та ідентифікаційний код. Лікар зберігатиме один примірник декларації, а другий, як і раніше, залишається у пацієнта.

Декларації, укладені після 23 березня цього року, кінцевого терміну чинності не мають і переукладати їх не потрібно.

Крім того, у наказі говориться, що держава гарантує повний пакет послуг первинної медичної допомоги лише в тому разі, коли громадянин підписав декларацію з лікарем.

При цьому в Міністерство охорони здоров’я наголосили, якщо людина ще не підписала декларацію, але її здоров’я раптово погіршилося і вона перебуває в невідкладному стані, то має право на безперервну та безоплатну первинну медичну допомогу в державних і комунальних закладах охорони здоров’я. Невідкладні стани супроводжуються такими симптомами:

  • раптове підвищенням температури з кашлем, нежиттю, болем у горлі;
  • головний біль із запамороченням;
  • біль у попереку та суглобах;
  • підвищення артеріального тиску;
  • больовий синдром в онкологічних хворих.

До невідкладних станів належать також алкогольний та наркотичний синдроми і загострення хронічних захворювань.

Головний лікар Кобеляцького центру первинної медико-сантітарної допомоги Любов Коломієць підтвердила цю інформацію:

— Дійсно, тепер громадяни при підписанні декларації лише пред’являють паспорт і код. Ми чекали такого спрощення ще на початку кампанії. У районі майже 42 000 жителів. Лікарям необхідно було робити ксерокопію їх документів, зберігати папери. Крім того, заправляти принтери, купувати папір. Уявіть, якщо станом на 13 липня підписано 20 000 декларацій, скільки витрачено коштів на ці заходи? Щойно в реєстраційній формі, куди заносяться дані про пацієнта, приберуть графу «Місце реєстрації», ми її не вноситимемо. Усіх громадян будемо ідентифікувати за паспортом.

Також Любов Афанасіївна додала, що всі декларації, укладені з початку кампанії, є безтерміновими. Розірвати договір можна за умов, якщо людина змінює місце проживання, переходить до іншого лікаря, помирає.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації