Вхід | Реєстрація

Як отримати посвідчення водія категорії А1

Як отримати посвідчення водія категорії А1

У редакцію зателефонував мешканець міста, якого цікавило, як можна отримати водійське посвідчення на право керування моторолером.

Кобелячанин пояснив:

— Я отримав права на легковий автомобіль ще в 1981 році. Нещодавно придбав собі моторолер, але виявилось, що я не можу на ньому їздити, оскільки у мене не відкрита категорія А1. Підкажіть, будь ласка, що необхідно для того, аби отримати право на керування моторолером?

Кореспонденти звернулись за роз’ясненням до Сергія Гузя, керівника територіального центру МВС з надання послуг. Сергій Васильович пояснив, що посвідчення водія з відкриттям нижчих категорій може бути видано особам після надання ними довідки про проходження 20-годинного навчального курсу з керування відповідним транспортним засобом, документів, які підтверджують факт керування транспортним засобом протягом останніх 12 місяців за однією з діючих категорій та складання іспиту з керування транспортним засобом відповідної нижчої категорії. Якщо особа не керувала транспортним засобом протягом останніх 12 місяців, відкриття нижчих категорій здійснюється після складання іспитів на знання Правил дорожнього руху та керування ТЗ. У першому варіанті громадянин заплатить 214 гривень, за складання обох іспитів — 227. Сюди ж включена і вартість посвідчення.

Документами, які підтверджують факт керування ТЗ, можуть бути: для осіб що працюють водіями — витяг з трудової книжки або довідка з місця роботи; для осіб, які керують власним транспортним засобом, — реєстраційні документи на нього; для осіб, які керують ТЗ, що не є їх власністю, — реєстраційні документи та документи, які надають право керування ним. Для отримання посвідчення водія, особи подають до територіального центру: паспорт громадянина України, копію довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків, довідку про проходження 20-годинного курсу навчання, посвідчення водія, медичну довідку встановленого зразка про придатність до керування ТЗ відповідної категорії, квитанції про сплату коштів за бланкову продукцію та послуги ТСЦ МВС, документ, що підтверджує керування ТЗ.

У випадку, якщо громадянин мав водійське посвідчення, воно замінюється на нове, строк дії якого — 30 років. Перше водійське посвідчення видається на 2 роки.

У Кобеляцькому районному спортивно-технічному клубі «Товариство сприяння обороні України» (екс-ДОСААФ) розповіли, що у них проводять 20‑годинні курси для водіїв, які бажають отримати категорію А1. Їх вартість — 750 гривень. Якщо ж людина не має водійського посвідчення, то для отримання категорій А1 і А їй потрібно заплатити 1950 гривень. Для цього бажаючі проходять дев’ятитижневі теоретичні й практичні курси.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 липня 2018, 09:13 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації