Вхід | Реєстрація

Аграрії придбали техніки майже на 100 000 000

Аграрії придбали техніки майже на 100 000 000

Таку інформацію під час апаратної наради повідомила начальник відділу агропромислового розвитку Тетяна Чердак.

Як розповіла посадовець, у цьому році аграрії Кобеляцького району використали 18 700 000 гривень для придбання нової зернозбиральної, ґрунтообробної техніки, паливно‑мастильних матеріалів, насіння і мінеральних добрив. Постійно оновлюється сільськогосподарська техніка, яка знаходиться у користуванні господарств. З початку 2018‑го придбано 26 одиниць за 9 000 000 гривень. Протягом чотирьох років товаровиробники району придбали нової техніки на 93 000 000.

— Продовжують діяти Програми державної підтримки галузей АПК, — говорить Тетяна Чердак. — Зокрема, особлива увага приділяється фермерам, у користуванні яких знаходиться до 500 гектарів землі. Їм передбачена компенсація у розмірі 80 відсотків вартості насіння вітчизняного виробництва та 40 відсотків вартості техніки. Для решти товаровиробників компенсація за купівлю техніки вітчизняного виробництва становить 25 відсотків. Відповідно постанови Кабміну, для отримання компенсації за придбану техніку до держаних банків звернулися 12 агроформувань. Станом на 1 вересня їм виплачено 1 500 000 гривень.

Також начальник відділу АПР повідомила, що аграрії Кобеляцького району є активними учасниками міжнародних виставок та форумів і вже тривалий час співпрацюють із фірмами «Монсанто», «Байєр», «Сенгента», що допомагають їм у вирощуванні озимого ріпаку, застосуванні засобів захисту рослин. На демонстраційних ділянках фермерських господарств «Шанс», «Ліс» та «Кристал» вирощують гібриди озимого ріпаку, що вдало поєднують високу продуктивність, зимостійкість та екологічну пластичність.

— На базі насіннєвого господарства «Урожай» пройшов обласний семінар з питань насінництва та співпраці з фермерськими господарствами різних областей України. Учасниками заходу були представники фермерських господарств Одеської, Донецької, Черкаської, Сумської, Чернігівської, Полтавської областей та фермери Кобеляцького району, — каже виступаюча. — Фермери оглянули демонстраційні ділянки посівів соняшнику та кукурудзи, ознайомилися з роботою калібровочного заводу, який запустили в цьому сезоні. Насіннєву продукцію господарство реалізує на території України та експортує в республіку Білорусь і Узбекистан.

Крім того, Тетяна Чердак зупинилась на підготовці та посіві ранніх зернових і збиранні пізніх зернових культур. Станом на 19 вересня, аграрії повністю підготували ґрунт під посів озимих культур на площі 12 000 гектарів. Відсутність опадів затримала проведення посіву озимини, але, починаючи з минулого понеділка, агроформування активно включилися в посівну. Відповідно до інформації, отриманої у п’ятницю, сільгоспвиробники посіяли озимого ріпаку на площі 2000 гектарів та озимої пшениці на площі 3500 гектарів.

Паралельно триває збір пізніх зернових культур. Посіви кукурудзи зібрані на площі 3300 гектарів (усього посіяно 19 900), валовий збір становить 19 100 тонн, середня врожайність — 60,3 центнера з гектара. Цього року під соняшником зайнято 15 100 гектарів землі. На площі 8100 гектарів зібрано 19 850 тонн. Урожайність 24,5 центнера. Соя посіяна на 3900 гектарах. Із 2900 гектарів аграрії намолотили 5310 тонн. Урожайність — 18,3 центнера.


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 вересня 2018, 10:18 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації