Вхід | Реєстрація

«Перестой» підкрався непомітно

«Перестой» підкрався непомітно

Дуже схоже на те, що колись потужне в економічному плані селище Білики стрімко перетворюється в один із найбільш депресивних регіонів Кобеляччини.

Для початку — трішки сумної статистики. У 2008 році припинив роботу Білицький молочноконсервний комбінат, де працювало дві сотні місцевих жителів. У 2016‑му після масових протестів був закритий свинокомплекс «Ясні зорі», що давав роботу сотні працюючих.

Після цього фактично єдиним працюючим підприємством у Біликах залишався цукровий завод. Під час сезону цукроваріння на підприємстві працювало більше шестисот чоловік.

У понеділок, 25 лютого, до редакції «ЕХО» із неофіційних джерел надійшла інформація про те, що в 2019 році цукровий завод у Біликах працювати не буде. Причина нібито криється в тому, що відсутній ринок збуту вітчизняного цукру. Як результат — різко скорочуються площі під цукровим буряком та припиняють роботу підприємства, які переробляють цю сировину.

У вівторок ми по телефону зв’язалися із директором підприємства Іваном Миськом. Він підтвердив, що отримана редакцією інформація відповідає дійсності.

Керівник повідомив:

— Завод стає на «перестой». Цукор у сезоні 2019 року ми варити не будемо. Намагатимемося дати роботу місцевим жителям у якості охоронців. Перевагу віддаватимемо людям із малозабезпечених сімей.

Протягом якого часу продовжуватиметься так званий «перестой», директор заводу не знає.

Отже, роботу, а з нею нехай скромну, але зарплату, отримають близько ста чоловік. Це замість двохсот постійно працюючих і шестисот, задіяних на виробництві в розпал сезону цукроваріння. Районний бюджет втратить близько трьох мільйонів гривень податкових надходжень. У селищну казну гроші за оренду землі ще надходитимуть.

 

500 пенсіонерів підписали листа в Київ

Але це не єдина неприємна новина для біличан. Із 19 квітня має припинити роботу і відділення Ощадбанку, яке обслуговує місцевих жителів. Його закривають, як не рентабельне. Про це редакцію повідомила одна із мешканок Біликів. Пенсіонерка Ніна Василівна, яка зателефонувала до редакції, розповіла:

— Це — удар по нас, пенсіонерах. Адже саме через Ощадбанк ми сплачуємо комунальні платежі. Через пошту платити погано, бо там черги і гроші до енергетиків довго йдуть. Ми написали листа в Київ, у дирекцію Ощадбанку, щоб не закривали відділення в Біликах.

Селищний голова Юрій Латиш про ситуацію знає. Він говорить, що повідомлення про припинення роботи відділення банку в Біликах почали надходити ще влітку. Обласна дирекція Ощадбанку аргументує необхідність непопулярного кроку тим, що оплати, яка надходить у фінустанову від перерахувань за комунальні платежі, недостатньо навіть для покриття витрат на зарплату касира. Для рентабельної роботи потрібно, щоб у Біликах в Ощадбанку були хоча б 350 вкладників, які мають кошти на депозитних рахунках.

Селищний голова резюмував:

— А де ж їх взяти, тих вкладників? Працівники бюджетної сфери в основному обслуговуються в Приватбанку, працівники цукрового заводу — в банку Аваль. У березні буде сесія селищної ради. Запросили на неї представників обласної дирекції Ощадбанку. Можливо, умовимо їх залишити відділення.

Якщо цукровий завод не відновить роботу і в 2020 році, Білики стрімко перетворяться в екологічно чистий хутір. «Борці за екологію» можуть відкорковувати пляшки із шампанським. А Польща та Росія отримають ще кілька сотень працівників.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 лютого 2019, 15:52 | Кобеляки | Суспільство


1. orakul / 1 березня 2019, 12:42
"Для рентабельної роботи потрібно, щоб у Біликах в Ощадбанку були хоча б 350 вкладників, які мають кошти на депозитних рахунках."

Цікаво, а що треба щоб були рентабельними мізки у їх носіїв чи власників? Рентабельність треба рахувати за весь Ощадбанк а не по Білицькому відділенню. Якщо так рахувати рентабельність, так у совку були збитковими усілякі там папанінці, челюскінці разом із чукачами. Школи також не рентабелні. А з бібліотек який толок? Найрентабелніше мак садити. А ще, рентабелно воювати, правда не для всіх.
2. alist / 1 березня 2019, 20:01
Ну от шановний пан Філоненко, Ви факти написали вірні, а от висновки з них зробили абсолютно невірні. Ну як це - "Білики стрімко перетворюється в один із найбільш депресивних регіонів Кобеляччини" і т.п. натяки на сумну долю селища? Є певні, такі собі маркери, того, що Білики "на коні" і далі тільки кращатиме.
От дивіться в 2016 коли свинарник працював, сільський голлова Латиш получив зарплати 96404 (або 8033 в місяць), а вже в 2017 після закриття "Ясних Зорь", це було 187922 (або 15660 в місяць), а в 2018 получив 255066 (21255 гривень в місяць) Працівники селищної ради теж не відстали. Що це, як не безсумнівний доказ процвітання селища? Невже депрессивний регіон міг би дозволити собі таке? Шах і мат пан Філоненко!
І взагалі куча плюсів - буряковози не будуть розбивати дорогоги, як тільки сахзавод пустять на металолом буде купа робочих місць (розпилювати його), а на місці де він був можна буде збудувати щось класне, наприклад мусорку для Кобеляк! Одні плюси! А те, що закриють Ощадбанк, це вообще безподобно - безчесні банкіри не будуть грабувати біличан!!!
І взагалі, Ви знаєте, що є в Білицькій селищній раді? - там є Жуки, село де живе САМ!!! і їздить через Білики, один цей факт збільшує привабливість Біликів для інвесторів на 200%!
А серйозно, так завжди можна зварганити Білицьку громаду і «висосати» всі гроші з прилеглих сіл, чим тепер напевно і займуться.
3. molodi / 2 березня 2019, 10:57
А Ви шановний alist, я дивлюся дуже усвідомлені щодо доходів голови селищної ради. Проте щодо цукрового заводу Ваші висновки, мене дуже обурюють. Ви мабуть запитали думку жителів Біликів, які працюють на цукровому заводі, які годують свої сім’ї і дітей лише завдяки наявності цієї роботи. Звісно роботу можна знайти й окрім заводу, але не вдома. Яке це щастя мати можливість працювати вдома, ніде не їздити. Ви то напевно не є працівником цього підприємства, от Вам і наплювати на його долю.Та й мабуть не житель цього селища, якщо хочете замість заводу зробити сміттєзвалище. В Біликах і так досить смітників, які зовсім не відповідають вимогам , щоб бути безпечними для жителів та навколишнього середовища. Тому якщо так прагните для Кобеляк зробити смітник, робіть у себе біля двору.

Змінено 02.03.2019, 11:20
4. Neznayko / 2 березня 2019, 12:35
Схожа ситуація була з Білицьким МКК , в 2009 році зупинили його на перестой, обіцяли запустити і в 2013 році вже майже-майже запустили, навіть записали бажаючих працювати 400 чоловік, та от не вдалося, саме почався майдан, а так як Гадячсир був орієнований на імпорт в РФ, все накрилося мідним тазиком, не хотілося б такої ж долі й для цукрозаводу, але завод жк нк різали ще, не рощбирали й не вивозили обладнання, може працівникам ще вдасться відстояти його? Агов, майданці-активісти, де ви?
5. alist / 2 березня 2019, 13:05
3.molodi
«А Ви шановний alist, я дивлюся дуже усвідомлені щодо доходів голови селищної ради. »

А що там бути усвідомленим, відкриваєш в інтернеті декларації і дивишся як живуть "слуги народу" за наш кошт. Я оце в цьому році відкрив для себе цей сайт, так оце "залипаю". Посилання на declarations.com.ua

3.molodi
« Проте щодо цукрового заводу Ваші висновки, мене дуже обурюють.»

Бачу Ви незрозуміли, я просто іронізую, що поки розвалюються залишки хоч якого виробництва в тих же Біликах, деякі чиновники роблять собі офігенні зарплати. Ще я думаю і премії собі оформляють. Звісно це погано, в районі бачу залишаються лише чиновники, торгаші і трохи вирощування с.г. І все. Навіть буряки возитимуть кудись в другий район. Або що точніше, просто їх не вирощуватимуть, а потім чиновники пучитимуть очі з телеекрану, "чого цукор по 500 грн."
В Біликах хоч трохи жевріло якесь виробництво, хоч і сезонне, а тепер бач стає таким же болотом, як і Кобеляки. А районній владі начхати, Таміла ж занята перетворюванням Бутенок на образцову громаду. Де єдина приметна річ, це нова дорога, по якій зможуть швидше проїхати селом і не роздивлятися облуплені хати.

3.molodi
« Тому якщо так прагните для Кобеляк зробити смітник, робіть у себе біля двору. »

Хочете анекдот? Хоч і не біля двору, але кобеляцька мусорка (ой пробачте Сортувальна Станція) неподалік від мене. І я Вам щиро небажаю тогож. Тут весь куток з жахом чекає нових виборів мера чи міськради, бо тоді один дєятель-активіст бігом прибіжить вночі цю свалку підпалювати. Ну хобі в нього таке, ідти на вибори на фоні горящої-димлячої кучі мусора. Та і без цього "приємне сусідство", якби ще Ісип з Копельцем тут своїх дітей поселили, вообще було б безподобно.

А Вам, біличанам, бажаю найкращого, чудове ж селище.
6. alist / 2 березня 2019, 13:25
А взагалі, якщо подумати, то якийсь брєд. У нас аграрний район, в Біликах було не виробництво якихось там непотрібних речей, а підприємства зав’язані на сировину з району. Не так давно, буквально десять-двадцять років назад в Біликах був нереальний движ, шутили, щоо район перейменують на Білицький. А тепер? залишилось тільки залізницю на чермет здати до повного комплекту. І одні питання
- нам не потрібний цукор? так ні гребуть в магазинах.
- Його нерентабульно робити? так ціна і так зависока.
- згущонка непотрібна? в магазинах половина білоруська.
- нерентабельна згущонка? так ціна як за коньяк 7*
- масло перестали їсти?
........

Думаю насправді, відповідь в тому, що всим цим аграріям, добробутам, астартам, і .т.п. неохота займатись виробництвом. Це ж скільки "головного болю", а так проще - виростив зерничко, загрузив на корабль і рахуєш пачку баксів.
А потом можна загнати фуру з польським/білоруським/китайським цукром, забарижити в 5 раз дорожче і знову пачкою баксів в руках трясти.
А на людей їм плювати, та і за людей вони лише себе і рахують, а остальні для них це так...

Змінено 02.03.2019, 13:27
7. Neznayko / 2 березня 2019, 13:50
В тому і діло , що хазяїни прідприємств дуже далеко і їм глибоко на....ти на біличан...
8. Molodi / 2 березня 2019, 13:59
Alist, я вибачаюся за свої хибні висновки, щодо Ваших перших коментарів. Не відразу зрозуміла, що Ви іронізуєте. А причина в тім, що дуже це болюче питання для жителів Біликів і насамперед для працівників цукрового заводу...

Змінено 02.03.2019, 14:15
9. Седой / 2 березня 2019, 15:25
мой дед был завхозом сахарного много лет. в руководстве был директор, кассир и дед. секретарь и водитель Собка (директора)... все! и сахара на гора давали море.
теперь только замов 6-8 (по сбыту, по сырью и т.д.) Кто помнит бочку с квасом у «Ветерка» по 3 коп. стакан? :((( Жалко людей, но никто. кроме вас самих не виноват. Последний адекватный директор по-моему Якивченко Коля был, даже в Уварово (РФ) завод с колен поднял. Выбирайте Зеленского, я завод возьму и подниму :)
10. orakul / 2 березня 2019, 16:33
9.Седой
« Выбирайте Зеленского, я завод возьму и подниму»

Это шутка такая или тоже ящик подействовал? Зеленский ставленник Бени.
11. orakul / 2 березня 2019, 16:34
6.alist
«А на людей їм плювати,»

Ще соображаєш.
12. Beri Mor / 2 березня 2019, 17:48
4.Neznayko
« Агов, майданці-активісти, де ви?
»

Їм ніколи,вони в Сухинівці ху.ями міряються.:)

Змінено 02.03.2019, 18:05
13. Beri Mor / 2 березня 2019, 18:00
9.Седой
«мой дед был завхозом сахарного много лет. в руководстве был директор, кассир и дед. секретарь и водитель Собка (директора)... все! и сахара на гора давали море.»

Вшістьох,хоча фактично вп"ятьох(свого діда ти чомусь двічі порахував,хоча «забронзовєлость» це твоя риса характеру,я бачу) давали на-гора море цукру?Може робочих,хоч між іншим згадаєш?

Змінено 02.03.2019, 18:08
14. Седой / 2 березня 2019, 22:16
10.orakul
«Это шутка такая или тоже ящик подействовал? Зеленский ставленник Бени»

Так я ж есть Беня???????????? иначе нафиг мне ваш завод
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації