Вхід | Реєстрація

У Полтаві «зустрілись» Микола Гоголь й Олександр Пушкін

У Полтаві «зустрілись» Микола Гоголь й Олександр Пушкін

У Полтаві побільшало на цікаві туристичні родзинки – біля готелю «Палаццо» сьогодні відкрили скульптури видатних класиків літератури – Миколи Гоголя й Олександра Пушкіна. Їх презентація відбулась 1 квітня – у день відзначення 210-ї річниці від дня народження Миколи Гоголя.

Письменники «стоять» по обидва боки від входу до готелю. Місце для них обрали знакове – на розі вулиць Гоголя і Пушкіна. Микола Васильович тримає в руках філіжанку кави з написом «Слава Україні» і запрошує до себе на гостини Олександра Сергійовича. Останній же однією рукою знімає капелюха, а в іншій руці тримає «Енеїду» – відомий твір засновника нової української літератури Івана Котляревського. Саме такий задум був у скульптора Володимира Цісарика. До речі, він є автором відомих у Львові пам’ятників Леопольду фон Захер-Мазоху, винахідникам гасової лампи Яну Зегу та Ігнасію Лукасевичу, Пабло Пікассо.

«Я сам зі Львова, там народився і виріс. Але читаючи у шкільному віці Шевченка, Гоголя, інших українських класиків, розумів, що ця література дозволяють відчувати себе єдиним з усією Україною. Пушкін зображений як вітер, він гість, прийшов до нас, а Гоголь міцно стоїть на своїх ногах, запрошує Олександра Сергійовича і пропонує випити філіжанку кави. Ну а кава нехай буде львівська», – з посмішкою розповідає автор скульптур.

Читайте також: У Гоголевому урочисто відкрили культурно-мистецький центр (ФОТО)

На відкритті перед полтавцями класики “ожили” – в образі Миколи Гоголя постав актор Богдан Чернявський, Олександра Пушкіна – Олександр Бородавка, Івана Котляревського – Сергій Озерянко (актори Полтаавського облмуздрамтеатру імені М.В. Гоголя).

Про знакове місце розташування класиків і їх незвичайність зазначає генеральний директор Premier Hotel Palazzo Олена Шуліка.

«Ми від самого початку знаходимось на центральних вулицях, які несуть свою значимість, містицизм. Саме тут зустрічаються Гоголь і Пушкін, а на них «дивляться» прекрасні будівлі Державного архіву, колишнього театру. Це не пам’ятники, зазвичай вони стоять на постаменті, знаходяться десь там високо. Це скульптурні композиції – їх можна обійняти, сфотографуватися».

Не оминути таку подію не змогла і депутат Верховної Ради, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Анна Романова.

«Ще зі школи я люблю творчість Миколи Гоголя. Завжди мріяла побувати на його малій батьківщині і сьогодні мені це вдалось. Я вражена, наскільки ще не розкритий потенціал є на Полтавщині. І Гоголь, і Пушкін, і Котляревський були творчими, натхненними, вміли надихати інших. Вони житимуть і через тисячу років. Так само як ми згадуємо сьогодні Миколу Васильовича»

Довідково: Микола Гоголь і Олександр Пушкін вперше зустрілись та познайомились 20 травня 1831 року на літературному вечорі у Петербурзі. Пушкін активно підтримував Гоголя як автора українських повістей “Вечорів на хуторі біля Диканьки”. Історичною заслугою Котляревського як автора “Енеїди” було те, що він першим серед українських письменників пішов шляхом народності та національної самобутності. Його поема знаменувала формування в українській літературі початків нового творчого методу — художнього реалізму.


Автор: «Новини Полтавщини»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 квітня 2019, 10:17 | Полтава | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації