Вхід | Реєстрація

Скоротити фельдшерів — значить залишити жителів сільської місцевості без медицини

Скоротити фельдшерів — значить залишити жителів сільської місцевості без медицини

У цьому твердженні глибоко переконаний директор Ліщинівського будинку-інтернату, депутат Полтавської обласної ради кількох скликань Анатолій Шкарбан.

4 квітня Анатолій Шкарбан побував у Кунівському, Комарівському, Степівському, Чорбівському та Червоноквітівському ФАПах, аби познайомитись із роботою медиків та домовитись про виїзні обстеження в рамках проекту "Медицина без кордонів".

— З моменту, відколи стартувала робота над проектом "Медицина без кордонів", я побував не в одній медичній установі, — говорить Анатолій Миколайович. — Прекрасно розумів, що ФАПи перебувають далеко не в найкращому стані. Але не думав, що все настільки погано. Працівники цих медустанов слідкують за чистотою й охайністю, своїми силами ремонтують приміщення. Та кожен ФАП потребує капітального ремонту, переобладнання, забезпечення спецмеблями. Що говорити, коли у приміщеннях немає елементарних внутрішніх туалетів. Тільки уявіть, фельдшер Комарівського ФАПу придбала два пластикових вікна, аби приміщення не зруйнувалось. Вона пояснила, що старі дерев’яні випали, а фінансування немає. І вона за власні кошти замовила вікна і вставила їх.

Анатолій Шкарбан зізнається, що, поспілкувавшись із фельдшерами, був вражений їхньою відповідальністю. Ці люди працюють цілодобово, вони виїжджають до хворого і вдень, і вночі. До робочого місця і в райцентр вони добираються власним транспортом. Ці витрати ніде не враховуються. З них познімали усі надбавки, постійно скорочують молодших медичних сестер. Фельдшери виконують непотрібну паперову роботу, яка абсолютно не впливає на якість лікування населення.

— Не зважаючи на мізерну заробітну плату, фельдшери не відмовляються від своєї роботи, — наголошує Анатолій Миколайович. —  Вони розуміють, що на їх місце немає бажаючих працювати. Без них ФАПи закриються, а люди залишаться сам на сам зі своїми хворобами. Тим більше, що, враховуючи розбиті дороги, автомобіль швидкої допомоги не зможе швидко доїхати до села. Проїдьте від Біликів до Червоних Квітів і переконайтесь у моїх словах.
Як розповіла завідуюча Червоноквітівським ФАПом Валентина Мишун, у медичній установі вона виконує обов’язки фельдшера, прибиральниці і кочегара.

— Посаду молодшої сестри скоротили, — каже Валентина Федорівна, — і тепер я сама надаю медичні послуги майже 270 жителям Червоних Квітів та Прогресу. Крім того, жодних надбавок і доплат фельдшерам не нараховують. На сьогодні маю 27 років стажу. Центр первинної медико-санітарної служби нараховує мені півставки, ще півставки доплачує сільська рада. У результаті, моя заробітна плата складає 3600 гривень. Автобусне сполучення з райцентром майже відсутнє, тому доводиться щоразу наймати транспорт для поїздок у Кобеляки. А це — 250-300 гривень. Дороги розбиті і ніхто з водіїв не погоджується їхати дешевше.

Валентина Мишун підтримує практику виїзних бригад лікарів. Адже люди з хронічними хворобами можуть отримати обстеження на місці. У інших громадян, навпаки, захворювання можна попередити. Тим більше, що переважна більшість її односельців, у разі погіршення здоров’я, не звертаються в районну поліклініку через відсутність коштів на поїздки.   

Анатолій Миколайович наголосив, що, завдяки цим зустрічам, він вкотре переконався в недолугості медичної реформи. На його думку, ФАПи мають поставити на окреме державне фінансування. Фельдшерів потрібно забезпечити всім необхідним і створити умови, що покращать їхню роботу, а не навпаки, призведуть до повного знищення. Адже від роботи фельдшерів залежать результати роботи  сімейних лікарів і лікарі вузьких спеціальностей. 

Утративши сьогодні цю ланку медичних послуг, її більше ніколи не вдасться відновити.

Частина сільських рад намагаються фінансово допомагати ФАПам. Та в законодавстві немає відповідних норм. І тому субвенції, що надходять із сільських рад у район, знаходяться майже поза законом.

— На моє переконання, виїзні бригади мають постійно працювати в селах, — продовжує Анатолій Шкарбан. — Лише фельдшери, котрі постійно контактують з населенням разом із сімейним лікарем, можуть  скоригувати потребу  в лікарях,  яких профілів мають приїхати в конкретний ФАП. Оскільки одні групи населення потребують обстеження в окуліста, інші — у кардіолога і так далі. Правильно організувавши логістику, забезпечивши кругові об’їзди бригад спеціалістів, нам вдасться зробити медицину в селі доступною. Людям не доведеться їхати в район чи область. Їх обстежать на місцях, призначать лікування, за яким слідкуватиме фельдшер. Реформа медицини, яку зараз впроваджує уряд, — це імітація покращення, що веде до глибоко провалля між доступністю медицини і сільським населенням. Я безмежно вдячний за роботу Олені Сербіній, Людмилі Демченко, Яні Стрюк, Меланії Стадник, Валентині Мишун і всім іншим сільським медикам. Тільки завдяки вашим старанням, медицина на селі продовжує існувати.


Автор: «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 квітня 2019, 19:10 | Кобеляки | Спорт і здоров'я


1. микола козак / 6 квітня 2019, 11:53
Чому переживаєте , нас тепер Супрун лікуватиме по телевізору і через інтернет.
2. микола козак / 6 квітня 2019, 11:56
А Анатолій Миколайович не їздив , не їздив , а тепер розпочав передвиборне турне до ВР.Отак дуже хочеться в нардепи.Сімейнва традиція.
3. Седой / 6 квітня 2019, 13:38
Я безмежно вдячний за роботу Олені Сербіній, Людмилі Демченко, Яні Стрюк, Меланії Стадник, Валентині Мишун і всім іншим сільським медикам. Тільки завдяки вашим старанням, медицина на селі продовжує існувати.
А я переконаний, що вони тобі не безмежно вдячні. Прізвище Шкарбана років 30 чую, схоже просто пусте місце. За що ви його знову і знову вибираєте, не можу зрозуміти? Подобаєця по граблях бігати? Може помииляюсь, в Московії інформації про його дії недостатьно, але враження таке.
4. Седой / 6 квітня 2019, 13:43
Довідково: покоївка в мойому санаторії отримує 28-30 тис. руб.(11500-12300 гр.)Працює добу через три. Не перепрацьовує.
5. Седой / 6 квітня 2019, 13:46
Середня зарплатня в Сеченовському Університеті (бувший Перший Мед) в 2018 році становить 136.000 руб. (55600 гр)
6. Чудо Юдо / 6 квітня 2019, 21:40
4.Седой
«Довідково: покоївка в мойому санаторії отримує 28-30 тис. руб.(11500-12300 гр.)Працює добу через три. Не перепрацьовує. »

Може у вас там санаторій для паничів, Бог йо знає. Ви ж ніколи не упускаєте можливості повихвалятися тут, як Ви гарно влаштувалися.
А я от подиввися по статистиці середню зп по РФ, вона складає 33266 рублів (вау, у вас покоївки отримують бабки значно більші ніж більшість росіян!). В Україні середня зп також близько 11000 грн за офіційними даними. Але всі ми знаємо, що 11000 грн виходить із одного чиновника, який отримує 40000 і 5-ох батраків, які живуть на мінімалку в 4173 грн.
У РФ точно така ж картина, аналогічна.
Мінімалка у РФ, як відомо, 11 280 руб, а це на гривні приблизно така ж сама як і у нас.
Так що ваші елітні покоївки то або виняток, або видумка :)
7. drzlo83 / 7 квітня 2019, 11:48
цікаво, чому наші високопосадовці не позували перед камерами, коли працівників районної лікарні попереджали про звільнення близько сотні людей.
8. Седой / 8 квітня 2019, 17:45
6.Чудо Юдо
« Ви ж ніколи не упускаєте можливості повихвалятися тут, як Ви гарно влаштувалися.»

Я не влаштувався покоївкой :)) Я Влаштувався пенсионером, але був «цілим» зам. міністра :)) На сайт зайдіть Университета, там оф. зарплати лікарів. А середня по Россії, як і у Вас, то середня температура по лікарні :). Але об’єктивно у нас медицина крокає вперед, швидше чим на Україні
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації